Logowanie

Podaj prawidłowy login oraz hasło!
Logowanie przebiegło pomyślnie!

Nie masz jeszcze konta?

Restauracja - ALERGENY opracowanie indywidualne dla restauracji

5/5
(1 głosów)
04-ALERGENY-02001
Usługa dostępna
2-4 dni robocze
Darmowa dostawa
od 150 zł

(kurier InPost od 13.99 zł)
Wybór klienta Usługa online
161.79
(netto)
199.00
(brutto)
Stawka VAT: 23%
wybierz opcję produktu netto brutto
161.79 199.00
283.74 349.00
527.64 649.00
812.20 999.00
-
+
bezpieczeństwo
Metody płatności 1
Metody płatności 2
Metody płatności 3

Opracowanie alergenów dla restauracji

Oferta na opracowanie alergenów dla restauracji skierowana jest dla przediębiorów, którzy posiadają juz wprowadzony system HACCP i chcą go wzbogadzić o wykaz alergenów do potraw/dań/produktów które oferują w swojej firmie.

1. Czy twoja działalność to Restauracja? - TAK!
2. Czy posiadasz już księgę HACCP i/lub GHP-GMP dla Twojej firmy (restauracji)? - TAK!
3. Czy potrzebujesz jedynie opracowania alergenów dla restauracji? - TAK!

Jeżeli twoje odpowiedzi pokrywają się z powyższymi to zapraszamy do kontaktu.


Geneza - Restauracja

Restauracja to działalność gospodarcza polegająca na przygotowywaniu oraz serwowaniu różnorodnych potraw i napojów dla klientów. Może oferować szeroki zakres produktów, począwszy od dań głównych, przez przystawki, zupy, desery, aż po napoje zimne i gorące, a także alkohole. W niektórych przypadkach Restauracja może specjalizować się w określonej kuchni, np. włoskiej, azjatyckiej czy polskiej, dostosowując menu do preferencji gości. Produkty mogą być przygotowywane na miejscu ze świeżych składników lub półproduktów. Wymaga to dokładnego planowania zakupów oraz właściwego gospodarowania zapasami. Istotne jest zapewnienie świeżości produktów oraz ich właściwego przechowywania, zgodnie z wymogami sanepidu. Przechowywanie produktów spożywczych musi odbywać się w odpowiednich temperaturach i warunkach higienicznych. Restauracja powinna prowadzić dokumentację dotyczącą kontroli przyjmowanych surowców oraz dat przydatności do spożycia.

W Restauracji produkcja potraw odbywa się zazwyczaj na miejscu, w odpowiednio wyposażonej kuchni, spełniającej wszelkie normy sanitarno-higieniczne. Pracownicy muszą przestrzegać zasad higieny osobistej, a także dbać o czystość powierzchni roboczych oraz narzędzi. Ważne jest oddzielenie obszarów przygotowywania żywności surowej i gotowej, by uniknąć zanieczyszczeń krzyżowych. Gotowe potrawy są podawane bezpośrednio klientom na miejscu, często w sali konsumpcyjnej, ale coraz częściej także na wynos lub z dowozem. W przypadku transportu jedzenia Restauracja musi zadbać o odpowiednie opakowania i warunki, które pozwolą na utrzymanie właściwej temperatury i jakości potraw. Wymagane jest również regularne mycie i dezynfekcja sprzętu oraz powierzchni mających kontakt z żywnością. Wszystkie procesy muszą być zgodne z wytycznymi sanepidu dotyczącymi bezpieczeństwa żywności. Pracownicy powinni posiadać aktualne badania do celów sanitarno-epidemiologicznych.

Restauracja zobowiązana jest również do prowadzenia dokumentacji HACCP, która określa zagrożenia i sposoby ich eliminacji na każdym etapie produkcji żywności. Obejmuje to szczegółowe procedury dotyczące przyjmowania towaru, magazynowania, przygotowywania, obróbki termicznej, chłodzenia i podawania posiłków. Każdy etap wymaga monitorowania i rejestrowania temperatur, a także regularnych kontroli jakości. Restauracja powinna stosować się do wytycznych dotyczących dezynfekcji i czyszczenia pomieszczeń oraz sprzętów. Istotne jest także właściwe gospodarowanie odpadami, by nie dopuścić do zanieczyszczenia żywności. W przypadku serwowania dań na wynos lub z dowozem, wymagane jest stosowanie jednorazowych, atestowanych opakowań. Wszystkie działania muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami prawa żywnościowego i normami sanepidu. Odpowiednia organizacja pracy w Restauracji gwarantuje bezpieczeństwo i wysoką jakość oferowanych produktów.


ALERGENY DLA restauracji

Opracowany przez naszą firmę wykaz alergenów restauracji jest w pełni akceptowalny przez takie organy nadzorujące jak:

- Inspekcja Handlowa
- Inspekcja Sanitarna

Alergeny - zwane inaczej alergią pokarmową - to substancje, które wywołują w organizmie klienta reakcje udzuleniowe (nadrważliwość) w kontakcie np. poprzez spożycie. Zgodnie z obowiązującymi przepisami (Rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 paździenika 2001r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności ...) sprzedawca, przedsiebiorca ma obowiązek powiadomić swoich klientów/konsumentów o obecniściu tych alergenów w daniach/produktach, które oferuje. Najprościej jest to wykonać zaznaczając w oferowanym menu obecność alergenu lub poprzez formę tabelaryczną, którą możemy dla Ciebie wykonać.

Materiały wideo o alergenach

Czym są alergeny? Czym są i gdzie możemy je znaleźć?

Zastanawiasz się, czym są alergeny i gdzie możesz się z nimi spotkać na co dzień? Obejrzyj nasz film, aby dowiedzieć się, gdzie najczęściej występują alergeny i dlaczego warto zwracać na nie uwagę – zarówno w pracy, jak i w domu!


PODGLĄD - Restauracja - ALERGENY opracowanie indywidualne dla restauracji

Restauracja - ALERGENY opracowanie indywidualne dla restauracji - 1
Restauracja - ALERGENY opracowanie indywidualne dla restauracji - 2
UWAGA! - przedstawiony podgląd dokumentacji NIE JEST bezpośrednio cześcią dokumentacji Restauracja - ALERGENY opracowanie indywidualne dla restauracji.
Przedstawiony podgląd dokumentacji ma charakter orientacyjny, którego celem jest unaocznienie jak skonstruowany jest plik który można zamówić,
a zakupiona dokumentacja będzie sie od niego znacząco różnić wartością merytoryczną.

Hanna Świentczak

16-08-2021

Bardzo sprawnie i dość dobre pieniądze

Podobne produkty

Produkt dodany do koszyka
Dodano do koszyka: 1 szt.
×
Produkt dodano do koszyka
(brutto)
(netto)
  • Format znaku / rozmiar

  • Materiał / podłoże

  • Wykonanie / typ

wybierz opcję produktu netto brutto
-
+
×
Nieoczekiwany błąd! Powiadom nas o tym :-)
×
Produkt niedostępny
Przykro nam, ale produkt jest niedostępny ;-(
audio