pon - pt
8:00 - 16:00
pon - pt
8:00 - 16:00
Nie ma domu, w którym nie byłoby pieczywa. Każdy z nas, aby zjeść świeżą bułeczkę, wybiera się do ulubionej piekarni. Jednakże, co sprawia, że danej piekarni ufamy? Jest to czystość i schludność lokalu, uśmiech ekspedientki oraz spełnienie wymagań higienicznych. Jako właściciel z pewnością to wiesz i dbasz, żeby to się nie zmieniło. Otwierając tego typu działalność, musiałeś przejść szereg procedur sanitarnych, począwszy od wdrożenia zasad GHP/GMP, kończąc na systemie HACCP. A czym te wspomniane systemy są oraz jakie aspekty one obejmują? Dowiesz się z dalszej części tekstu.
Strona 1 z 1
Prowadząc firmę w branży spożywczej, priorytetem dla ciebie powinno być zdrowie konsumenta. Osiągniesz to poprzez dostarczanie im pieczywa, które wytwarzane jest w higienicznych i sterylnych warunkach. Zapewnienie odpowiednich warunków do przechowywania i przetwarzania żywności to nie tylko twoja “dobra wola”, ale przede wszystkim wymóg prawny (dyrektywa 93/43/EEC z dnia 14 czerwca 1993 r. w sprawie higieny środków spożywczych).
Wdrażanie HACCP-u powinieneś rozpocząć od wprowadzenia Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) i Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GHP). Zapewnią one bezpieczeństwo żywności już od początkowego etapu (czyli dostarczenia surowców). Dobre Praktyki Higieniczne powinny obejmować:
W procesie produkcyjnym również występują procedury, które należy przestrzegać. W dokumentacji Dobrych Praktyk Produkcyjnych powinny się znaleźć takie elementy jak:
Tak przygotowane dobre praktyki będą stanowić dla ciebie doskonały fundament do wdrożenia HACCP. HACCP, czyli System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, to zespół procedur, które musisz wprowadzić, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności. Aby wprowadzić ten system, musisz przejść następujące etapy
W pierwszej chwili proces wdrażania tego systemu może wydawać się czasochłonny i skomplikowany. Jednakże nie zapominaj, że niesie ze sobą same plusy. System HACCP to dla ciebie przede wszystkim gwarancja, że klient będzie do ciebie wracał. Dlatego postaraj się, aby był sporządzony rzetelnie i skrupulatnie.
W omawianych systemach dokumentacja odgrywa bardzo ważną rolę. Jest dla ciebie oraz kontroli z sanepidu potwierdzeniem, że zachowane są wszelkie środki ostrożności. Prowadząc dokumentację, nie zapomnij o instrukcjach sanitarnych, które są zbiorem wytycznych, jak daną czynność wykonywać. Dzięki instrukcjom zyskasz pewność, że twoi pracownicy określone czynności wykonują prawidłowo.
W zakładach piekarskich możesz zastosować następujące instrukcje:
Jest to tylko część instrukcji jakie możesz zastosować. W rzeczywistości jest ich znacznie więcej, i to jakie będą ci potrzebne zależy od tego, jak duży zakład prowadzisz, jaki sprzęt posiadasz oraz kogo zatrudniasz.