pon - pt
8:00 - 16:00
pon - pt
8:00 - 16:00
Hurtownie spożywcze oraz hurtownie warzyw i owoców zajmują się obrotem żywnością, a więc wymagają wdrożenia systemu HACCP oraz spełnienia niezbędnych warunków narzuconych przez sanepid. Jest to niezbędne, abyś mógł przejść obowiązkowy odbiór Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej oraz ewentualne przyszłe kontrole. Zabezpieczając odpowiednio żywność, dbasz o dobro konsumentów finalnych oraz o zadowolenie i zaufanie swoich bezpośrednich klientów.
Strona 1 z 1
To, że Twoja hurtownia spełnia wymogi sanitarno- higieniczne świadczyć ma posiadana przez Ciebie dokumentacja. Mogą do niej należeć: zaświadczenie, że woda jest zdatna do użytku, książeczki sanitarno- epidemiologiczne potwierdzające zdrowie pracowników, rozkład pomieszczeń oraz Księga HACCP. Ta ostatnia powinna być sporządzona wg określonych wytycznych, czyli powinna zawierać m.in. analizę wszystkich zagrożeń, w tym biologicznych, fizycznych oraz chemicznych, ustalone krytyczne punkty kontrolne (CCP) oraz sposoby, ich monitorowania oraz rejestry czynności wykonywanych przez Twoich pracowników (m.in. rejestr kontroli temperatury, czy też rejestr mycia i dezynfekcji pomieszczeń).
System HACCP opiera się na zasadzie, że “to, co nie zapisane, nigdy nie zostało wykonane”. Dlatego też ważne jest, aby każda wykonywana przez Twoich pracowników czynność znalazła swoje odzwierciedlenie w rejestrach. Rejestry te powinny być indywidualnie dostosowane do danego zakładu. Każda taka karta musi zawierać odpowiedni tytuł (np. karta rejestru postępowania z reklamowanym towarem), daty i godziny, limity krytyczne oraz identyfikację osoby, która wykonuje daną czynność (podpis). Jest to niezbędne, gdyż pozwoli to kontrolować prawidłowość przechowywania towarów oraz spełnienie wymagań sanitarno-higienicznych.
Jednym z najważniejszych elementów zapewnienia bezpieczeństwa żywności, jest ich odpowiednie przechowywanie. Są towary, które można przechowywać na półkach (produkty trwałe mikrobiologicznie np. kasza, mąka, cukier) oraz takie, które wymagają szczególnych warunków (produkty nietrwałe mikrobiologicznie np. nabiał). Oto co musisz w swojej hurtowni wdrożyć, aby zarówno artykuły spożywcze oraz owoce i warzywa były niezagrożone:
Wprowadzona do obrotu żywność narażona jest na liczne zagrożenia. W HACCP-ie wyróżnia się trzy rodzaje zagrożeń, które zagrażają jakości zdrowotnej produktów. Są nimi:
Brak zapewnienia odpowiednich warunków przechowywania żywności może skutkować poważnymi konsekwencjami zarówno dla Ciebie, jak i konsumenta. Ignorując przepisy, narażasz klientów na szereg niebezpieczeństw, które zagrażają ich zdrowiu i życiu. Wprowadzając system HACCP, zyskujesz pewność, że wszelkie czynności wykonywane przez Twoich pracowników, odbywają się zgodnie ze standardami, a produkty przeznaczone do sprzedaży są zdrowe.