pon - pt
8:00 - 16:00
pon - pt
8:00 - 16:00
Hurtownie są to podmioty, które zaopatrują nasze sklepy w niezbędne artykuły spożywcze. Ze względu na to, że i tak finalnie produkty te trafiają do naszych żołądków, to pomieszczenia, w których się znajdują, muszą spełniać niezbędne wymogi sanitarno- higieniczne. Jeżeli jesteś właścicielem takiej hurtowni spożywczej, to na Tobie ciąży obowiązek zapewnienia takich warunków, aby produkty były chronione przed zagrożeniami. Dla potwierdzenia tego musisz posiadać księgę GHP-GMP dostosowaną do rodzaju prowadzonej przez Ciebie działalności.
Strona 1 z 1
Dobra Praktyka Higieniczna (GHP) i Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) stanowią podstawę do wdrożenia systemu HACCP w Twoim przedsiębiorstwie. Mają one za zadanie zapewnienie bezpieczeństwa produktów żywnościowych. Bezpieczeństwo to osiągniesz, gdy Twoi pracownicy będą przestrzegać podstawowe zasady higieny, opracujesz i wprowadzisz niezbędne procedury postępowania z żywnością oraz przygotujesz wytyczne systemu zarządzania jakością. Pamiętaj, że dobre praktyki mają sens wtedy, gdy dotyczą wszystkich sfer działalności. Począwszy od przywiezienia towaru, poprzez jego przechowywanie, aż do odsprzedaży.
Jeżeli zamierzasz dopiero otworzyć hurtownię, to musisz wiedzieć, że niezwykle ważny jest odpowiedni wybór lokalizacji, jego otoczenie i infrastruktura. Wynika to z faktu, że potencjalne źródła zanieczyszczeń zewnętrznych i wewnętrznych mogą negatywnie wpłynąć na jakość zdrowotną pożywienia. GHP jasno określa zasady, którymi powinieneś się kierować przy wyborze takiego miejsca. Należą do nich m.in.:
Jest to tylko część wymogów, które musisz spełnić. W rzeczywistości jest ich znacznie więcej, np. ilość zlewów, rozkład toalet itp.. Jeżeli chcesz przejść odbiór sanepidu bez problemu, to możesz skorzystać z pomocy specjalistów firm zewnętrznych.
Posiadanie zatwierdzonego budynku, to pierwszy krok do prowadzenia hurtowni warzyw i owoców oraz pozostałych produktów żywnościowych. Jednym z najważniejszych elementów wdrożenia warunków wstępnych jest samo postępowanie z żywnością. Nie możesz przechowywać ich, gdzie chcesz, ale również musisz dostosować się do licznych procedur. Mówią one m.in., że:
Spełniając niezbędne wymaganie w swoich hurtowniach, nie tylko niestraszne Ci będą niezapowiedziane kontrole, ale zdobędziesz zaufanie i wierność klientów oraz przyciągniesz nowych. Dzięki temu zbudujesz swoją pozycję na rynku i staniesz się bardziej konkurencyjny. Warto więc rzetelnie podejść do zagadnień związanych z GHP/GMP. Przy wdrażaniu systemów warto skorzystać z pomocy ekspertów. Będziesz miał pewność, że wszystko jest w jak najlepszym porządku.