Logowanie

Podaj prawidłowy login oraz hasło!
Logowanie przebiegło pomyślnie!

Nie masz jeszcze konta?

Ocena ryzyka zawodowego metodą PHA

Ocena ryzyka zawodowego metodą PHA

Indukcyjna, matrycowa metoda PHA (Preliminary Hazard Analysis) jako wstępna analiza zagrożeń występujących pod pojęciem ryzyko zawodowe, umożliwia jego jakościowe oszacowanie, poprzez założenie możliwości zaistnienia wypadku i wynikających z tego zdarzenia skutków, w tym również utraty zdrowia. Metoda polega na stworzeniu wykazu zagrożeń dla danego stanowiska według dostępnej statystyki dotyczącej ich ilości i rodzajów, a także każdego aspektu przebywania w określonym środowisku pracy. Stworzona przez nas dokumentacja oceny ryzyka zawodowego metodą PHA uwzględnia wszystkie jej najważniejsze elementy, w tym również działania ukierunkowane na eliminację zagrożeń.

Znalezionych produktów: 2996, strona 1 z 60
1 2 ... następna »

Strona 1 z 60

Opis metody PHA - Ocena Ryzyka Zawodowego

Metoda PHA (Preliminary Hazard Analysis) z ang. oznacza wstępną analize zagrożeń. Metoda matematyczna i intuicyjna, która pozwoli szybko oszacować ryzyko zawodowe. Metoda PHA jest prostą metodą, w której wykorzystuje się dwa parametry mierzenia ryzyka: stopień szkód (S) i prawdopodobieństwo (P). Wartościowanie ryzyka następuję poprzez przemnożenie wartości punktacyjnych z każdego parametru. Każdy z parametrów określony jest wartościami liczbowymi od 1 do 5, gdzie 1 oznacza najniższy stopień szkód lub prawdopodobieństwa, a 5 najwyższy.

Wzór szacowania ryzyka zawodowego metodą PHA:

W = S x P

gdzie:

W - wartość ryzyka

S - stopień szkód

P - prawdopodobieństwo wystąpienia szkód

Atutem tej metody jest szeroki wachlarz wartości dla wyżej wymienionych parametrów przez co skalowanie zagrożenia jest jeszcze dokładniejsze. Z tą metodą pracuje się bardzo podobnie jak z metodą PN-N-18002, ale w tym przypadku precyzyjniej możemy ocenić ryzyko.

Wartościowanie szkód

Wartościowanie prawdopodobieństwa

Po zebraniu wszystkich parametrów dla danego zagrożenia dokonujemy obliczenia (mnożenia) według podanego wcześniej wzoru, a iloczyn (wynik) porównujemy z poniższą tabelą wartościowania ryzyka. 

Wartościowanie ryzyka

Po przewartościowaniu ryzyka i porównaniu z matrycą już wiadomo, czy dane zagrożenie jest dopuszczalne czy nie. Dla ułatwienia tego zadania warto zapoznać się z ostatnią tabelką, która powie nam jakie wartości ryzyka okreslają dopuszczalność zagrożenia, a także jakie działania należy podjąć na danym etapie zagrożenia.

Jak już pewnie zauważyłeś, wskazana metoda jest na prawdę prosta w użyciu i bardzo zbliżona do PN-N-18002.

Przykład zastosowania metody PHA

Przykładowe stanowisko: Stolarz (stolarz meblowy)
Przykładowe zagrożenie: Zaprószenie oczu
Źródło zagrożenia: Obróbka materiału, obsługa maszyn do obróbki drewna
Możliwe skutki: Urazy oczu, uszkodzenie funkcji wzroku lub jego utrata

S = 2 pkt - Lekkie obrażenia, wymierne szkody
P = 4 pkt - Dosyć częste wydarzenia, zdarzające się raz w miesiącu

W = 2 x 4 = 8 pkt

Ryzyko - Dopuszczalne po jego ocenie - Zaleca się stałą kontrolę ryzyka i/lub podjęcie działań niezbędnych do dalszego zmniejszenia ryzyka zawodowego.

30
Klientów złożyło zamówienie w naszym sklepie
W ciągu ostatnich 24 godzin
Zamów rozmowę ze sprzedawcą
×
Zamów rozmowę z ekspertem
Grzegorz Wrzeszcz
Inspektor ds. BHP

Oddzwaniamy pon - pt
w godzinach 8:00-16:00.
ZAMÓW ROZMOWĘ
Podaj imię i nazwisko!
Podaj numer telefonu!
Zaznacz zgodę na przetwarzanie danych!
Dziękujemy za wysłanie formularza.
Skontaktujemy się z Tobą w najszybszym mozliwym czasie!
Twoje imię i nazwisko
Twój numer telefonu

Nasz sklep internetowy korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z regulaminem oraz polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Lubię ciastka!
Produkt dodany do koszyka
Dodano do koszyka: 1 szt.
×
Produkt dodano do koszyka
brutto
  • Format znaku / rozmiar

  • Materiał / podłoże

  • Wykonanie / typ

wybierz opcję produktu cena
-
+
×
Nieoczekiwany błąd! Powiadom nas o tym :-)
×
Produkt niedostępny
Przykro nam, ale produkt jest niedostępny ;-(