pon - pt
8:00 - 16:00
pon - pt
8:00 - 16:00
Każdy z nas od czasu do czasu lubi zjeść pyszne ciastko, kawałek świeżego ciasta czy też inne wyroby cukiernicze, ale nie zawsze znajdujemy czas, aby samemu je upiec. Z tego też powodu wybieramy się do ulubionej cukierni i kupujemy to, na co mamy w danej chwili ochotę. Jako właściciel zobowiązany jesteś do tego, aby zapewnić odpowiednie warunki sanitarne. Tym samym spełnisz nie tylko wymóg prawny, ale przede wszystkim twoi klienci będą mieli pewność, że ich ulubione łakocie przygotowywane będą w odpowiednich warunkach oraz zgodnie z zasadami ghp/gmp i systemu HACCP. Na czym polega ghp/gmp oraz HACCP? O tym w dalszej części tekstu.
Strona 1 z 1
Wdrożenie Dobrych Praktyk, jak i całego HACCP-u jest niezwykle ważne, nie tylko, aby spełnić wymogi prawne (dyrektywa 93/43/EEC z dnia 14 czerwca 1993 r. w sprawie higieny środków spożywczych), ale przede wszystkim, żeby zbudować zaufanie klienta. Zdrowy konsument z chęcią do ciebie wróci.
Aby prowadzić jakikolwiek zakład zajmujący się produkcją ciastek oraz innych wyrobów cukierniczych, musisz wprowadzić w pierwszej kolejności Dobrą Praktykę Higieniczną (GHP) oraz Dobrą Praktykę Produkcyjną (GMP). Mają one na celu zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności już od początkowego etapu. Stosując się do zasad GHP/GMP stworzysz doskonały fundament wdrożenia całego systemu HACCP. Dobre Praktyki Higieniczne swoimi działaniami powinny obejmować:
Natomiast Dobre Praktyki Produkcyjne są to wytyczne i procedury, które dotyczą produkcji. W tej dokumentacji powinieneś uwzględnić:
HACCP, czyli System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, jest to zespół procedur, które musisz wdrożyć, aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Aby wdrożyć ten system, powinieneś oprzeć się na następujących krokach:
Wdrożenie HACCP-u jest czynnością, która wymaga rzetelności i skrupulatności. Jeżeli nie wiesz, jak się zabrać za procedurę wdrożenia, to zaczerpnij informacji u specjalistów.
Czym by był HACCP i GHP/GMP bez odpowiednich instrukcji sanitarnych? Instrukcje te to dla ciebie pewność, że twoi pracownicy postępują zgodnie z wytycznymi. W twoim zakładzie powinny znaleźć się między innymi następujące instrukcje sanitarne:
Stosując się do przepisów prawnych, unikniesz nie tylko kary, ale przede wszystkim nie stracisz zaufania klientów. Lokal, w których przestrzegana jest nie tylko estetyka, ale przede wszystkim porządek i higiena, to gwarancja tego, że konsument się od ciebie nie odwróci. Dbając o zdrowie konsumenta poprzez stosowanie zasad GHP/GMP, dbasz również o dobro swojej firmy i pozycję na rynku.