Logowanie

Podaj prawidłowy login oraz hasło!
Logowanie przebiegło pomyślnie!

Nie masz jeszcze konta?

Instrukcje BHP dla gastronomii i przemysłu spożywczego

Instrukcje BHP dla gastronomii i przemysłu spożywczego

Instrukcje BHP w przemyśle spożywczym zwierają podstawowe informacje o specyfice i warunkach pracy w danym zakładzie. Stanowią obowiązkowy element wyposażenia każdego miejsca pracy, co regulują przepisy (art. 237 4 Kodeksu pracy oraz § 41 ust.1 rozporządzenia MPiPS z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów BHP). Bezpieczeństwo w przemyśle gastronomicznym - Dlaczego stanowi tak istotną kwestię?


Znalezionych produktów: 276, strona 1 z 6
1 2 ... następna »

Strona 1 z 6

Niezależnie od wielkości i rodzaju zakładu gastronomicznego, każdy pracownik oraz właściciel muszą spełniać wymagania, jakie nakładają na nich przepisy. Dotyczy to bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przestrzegania zasad higieniczno-sanitarnych w przypadku zakładów, które wprowadzają środki spożywcze do obrotu. 

Wymogów jest wiele a najważniejsze z nich odnoszą się do właściwego stanu technicznego lokalów i punktów gastronomicznych. Istotne znacznie ma także wyposażenie i stan pomieszczeń, zachowany w nich na co dzień ład i higiena, a także kwestie takie jak: właściwe oświetlenie, odpowiednia temperatura i wentylacja w pomieszczeniach. Konieczne jest też dbanie o dobry stan techniczny i czystość stanowisk pracy oraz miejsc do przechowywania i przygotowywania żywności. 

Ponadto, w punktach gastronomicznych, podobnie jak w każdym innym zakładzie pracy niezbędne jest wyposażenie w formie gaśnic i apteczek. Ważną funkcję pełnią też instrukcje BHP w przemyśle spożywczym, które powinny znajdować się w widocznym miejscu, np. na korytarzach, gdzie ma do nich dostęp każdy pracownik. 

BHP w gastronomii stanowi obszerny zakres przepisów, które odnoszą się do właściwej pracy i troski o bezpieczeństwo pracowników. 

Najważniejsze z nich odnoszą się do takich kwestii jak:

  • Konieczność udziału w szkoleniu BHP dla każdego nowego pracownika. To istotne, by nowy pracownik zapoznał się z przepisami, do których powinien stosować się na co dzień i które mają na celu ochronę jego zdrowia i umożliwienie właściwej pracy;
  • Konieczność posiadania książeczki sanitarno-epidemiologicznej w przypadku osób mających kontakt z żywnością;
  • Poinformowanie pracodawcy o chorobach, mogących mieć wpływ na pracę i kontakt z żywnością;
  • Noszenie specjalnej odzieży ochronnej podczas pracy na kuchni. Ponadto wymagane są buty z podeszwą antypoślizgową. Konieczne jest też zakrywanie włosów (np. chustami) i zdejmowanie biżuterii na czas pracy;
  • Nacisk na przestrzeganie zasad higieny w zakładzie pracy przez każdą osobę, która tam pracuje. Istotne kwestie to m.in. mycie rąk po każdej wizycie w toalecie i utrzymywanie ładu i porządku na stanowisku pracy;
  • Zachowanie ostrożności podczas kontaktu z żywnością w wysokiej temperaturze, która mogłaby powodować poparzenia i urazy;
  • Utrzymanie czystych narzędzi do codziennej pracy oraz właściwej higieny na stanowisku pracy;
  • Przechowywanie produktów żywieniowych we właściwej temperaturze (posiadanie termometrów w lodówkach);
  • Usuwanie na bieżąco produktów zepsutych i po terminie przydatności do spożycia;
  • Rejestrowanie przez pracodawcę każdego wypadku, jaki ma miejsce w zakładzie pracy i nadzór w zakresie stosowania się do przepisów BHP, by zadbać o bezpieczeństwo pracowników.

Bezpieczeństwo w przemyśle gastronomicznym - prawa i obowiązki pracodawców i pracowników.

Każdy pracodawca posiada obowiązek opracowania (samodzielnie lub na zlecenie) aktualnej instrukcji BHP, której przepisy dotyczą takich kwestii jak:

  • Używanie w zakładach pracy procesów technologicznych i wykonywanie prac, które wiążą się z możliwościami zagrożenia zdrowia pracowników (wypadkami);
  • Obsługa maszyn i urządzeń technicznych;
  • Sposób postępowania z materiałami szkodliwymi dla zdrowia pracowników;
  • Udzielanie pierwszej pomocy.

Pracodawcy są zobowiązani posiadać instrukcje BHP, co podlega kontroli. Brak ich może powodować karę pieniężną. Dla pracowników podpisana instrukcja BHP stanowi ważny dokument wewnętrzny w firmie. Powinien on znajdować się w powszechnie dostępnym miejscu, tak, by w każdej chwili był do niego dostęp, np. na korytarzu.

Pracownicy mają obowiązek zaznajomić się z zasadami zawartymi w instrukcjach BHP, ponieważ niestosowanie się do nich może powodować negatywne konsekwencje dla zdrowia i życia w czasie codziennej pracy. Za nieprzestrzeganie zasad przewidziana jest też kara porządkowa, która określa art. 108 § 1 i 2 Kodeksu pracy.

Znajomość zasad BHP - istotna kwestia w przemyśle gastronomicznym i spożywczym.

Art. 237 4 Kodeksu pracy wskazuje, że będąc pracownikiem posiadasz obowiązek potwierdzenia, że zapoznałeś się z treścią instrukcji BHP. Zawsze odbywa się to na piśmie - w formie podpisu każdej osoby pracującej w danym zakładzie pracy. Tym samym oświadcza się, że znane są zasady przestrzegania norm bezpieczeństwa pracy, zachowania się w sytuacji zagrożenia życia i zdrowia itp.

Przepisy bezpieczeństwa pracy w przypadku zakładów gastronomicznych i spożywczych są wymagające i trudno znać je wszystkie na pamięć. Nie zwalnia to jednak pracowników od zapoznania się z treścią ustaw i wewnątrzzakładowych przepisów oraz stosowania się do nich. Dzięki temu możliwe jest stosowanie się na bieżąco do norm przepisów prawa oraz zachowanie bezpieczeństwa podczas codziennej pracy.

Produkt dodany do koszyka
Dodano do koszyka: 1 szt.
×
Produkt dodano do koszyka
(brutto)
(netto)
  • Format znaku / rozmiar

  • Materiał / podłoże

  • Wykonanie / typ

wybierz opcję produktu netto brutto
-
+
×
Nieoczekiwany błąd! Powiadom nas o tym :-)
×
Produkt niedostępny
Przykro nam, ale produkt jest niedostępny ;-(