Logowanie

Podaj prawidłowy login oraz hasło!
Logowanie przebiegło pomyślnie!

Nie masz jeszcze konta?

Instrukcje BHP dla przetwórstwa warzyw i owoców

Instrukcje BHP dla przetwórstwa warzyw i owoców

Pyszne dżemy, warzywaw puszce lub mrożone, przeciery, ketchupy oraz inne przetwory to część produktów, jakie możesz zaoferować z przetwórstwa warzywowoców. Z pewnością zdajesz sobie sprawę, że produkty te powinny być sporządzone z zachowaniem odpowiedniej higieny i zdrowia twoich pracowników, gdyż w finalnym etapie trafiają one do naszych kuchni. Jednakże higiena pracowników, to nie wszystko, o czym musisz pamiętać. Niezbędne jest również przestrzeganie zasad BHPoraz produkowanie wytworów zgodnie z instrukcjami BHP.  Więcej o instrukcjach przeczytasz niżej.

Znalezionych produktów: 28, strona 1 z 1
1

Strona 1 z 1

Bezpieczna praca w przetwórstwie owoców i warzyw.

Przetwórstwo owocówwarzywjest działem w gospodarce żywnościowej, która polega na obróbce owocówwarzyw. Tego typu zakłady mogą być realizowane w skali domowej (np. kompoty), małych przedsiębiorstw półprzemysłowych oraz w dużych zakładach przemysłowych. Jednakże w każdym tym przypadku należy zastosować szczególną ostrożność, gdyż zewsząd czyhają niebezpieczeństwa.

Będąc przedsiębiorcą w małych lub dużych zakładach i zatrudniając pracowników, zobowiązany jesteś do przewidzenia wszystkich zagrożeń. Personel zatrudniony w przetwórstwie warzywowocównarażony jest m.in. na:

  • urazy spowodowane ruchomymi i ostrymi częściami maszyn- w tym przypadku bezwzględnie używać odpowiedniej odzieży ochronnej;
  • upadek na tym samym poziomie- np. poprzez poślizgnięcie się na rozlanym produkcie. Przede wszystkim należy na bieżąco sprzątać rozsypany lub rozlany produkt, zachować szczególną uwagę oraz nosić odpowiednie obuwie;
  • upadek na niższy poziom- np. upadek ze schodów podczas znoszenia ciężaru. Środkami, które zmniejszają to ryzyko, są: stosowanie limitów ciężarów, zachowanie szczególnej ostrożności itp.;
  • hałas emitowany przez maszyny i urządzenia służące do produkcji przetworów- należy zastosować ochronniki słuchu tj. wkładki lub nauszniki;
  • niskie temperatury w chłodniach- należy tu zastosować odzież chroniącą przed zimnem, grubsze rękawice oraz wprowadzić częstsze przerwy w pracy;
  • oparzenia przez gorące powierzchnie i przedmioty, gorący tłuszcz, wodę i parę- żeby uniknąć tego typu zagrożenia, to trzeba zastosować odzież chroniącą przed gorącą cieczą oraz rękawice chroniące przed gorącymi przedmiotami.

Jest to tylko część zagrożeń, jakie mogą spotkać twoich pracowników. Pamiętaj, że środki ochrony indywidualnej nie wystarczą, aby ich uchronić. Istotna tu jest również ich uwaga. A nabiorą jej, postępując zgodnie z zasadami BHP

 

Jakie instrukcje BHP dla przetwórstwa owoców i warzyw?

Niewątpliwie jednymi z najważniejszych dokumentów w każdej firmie są instrukcje BHP. Prowadząc firmę, z pewnością wiesz, że na nie składają się:

  • instrukcje ogólne- dotyczące każdego pracownika;
  • instrukcje stanowiskowe- dotyczące określonego stanowiska np. dla pracownika produkcji;
  • instrukcje na wypadek awarii- np. instrukcje postępowania na wypadek pożaru;
  • instrukcje dotyczące użytkowania maszyny, urządzenia- np. instrukcje przy obsłudze uniwersalnej rozdrabniarki warzyw.

Każdy z powyższych dokumentów powinien być sporządzony w sposób rzetelny, zgodny z rzeczywistością oraz powinien być łatwo dostępny dla pracownika. Jednak pamiętaj, że nie ma takich regulacji prawnych, które nakazują ci rozwieszenie ich przy każdym stanowisku. Najważniejsze jest, aby pracownik miał do nich swobodny dostęp w każdym momencie.  Instrukcje jest to zbiór czynności wskazanych i zabronionych, jakie pracownik ma wykonać lub wstrzymać się od wykonania, aby jego praca  była wykonana bezpiecznie. Instrukcje BHP przetwórstwie owocówpowinny składać się z takich elementów, jak:

  • czynności przed rozpoczęciem pracy- np. sprawdzenie danego sprzętu lub urządzenia, zapoznanie się z instrukcjami, przygotowanie stanowiska do pracy;
  • zasady wykonywania bezpiecznie pracy- np. zakaz spożywania posiłków i napojów na stanowisku pracy, zakaz palenia, obowiązek stosowania przyznanych środków ochrony indywidualnej itp.;
  • czynności po zakończeniu pracy- wyłączenie i wyczyszczenie urządzenia, uprzątnięcie stanowiska pracy, przekazanie zmiany zmiennikowi itp.;
  • zasady postępowania w przypadku wystąpienia sytuacji awaryjnych.

Ze względu na to, że sam proces produkcji składa się z wielu czynności i pracownicy twoi zapewne używają różnych maszyn i urządzeń, zagrożenie jest wysokie. Dlatego istotne jest, żeby każda czynność wykonywana była zgodnie z instrukcją. W tej dziedzinie przemysłu możesz zastosować m.in. następujące instrukcje:

  • przy obsłudze obieraczki parowej;
  • przy obsłudze kostkownicy do warzyw;
  • przy obsłudze etykieciarki;
  • przy obsłudze uniwersalnej rozdrabniarki warzyw;
  • przy obsłudze podajnika progowego.

Świadomość bezpiecznej pracy poprzez zastosowanie się do wytycznych w instrukcjach to nie tylko obowiązek, ale również korzyści dla ciebie jako przedsiębiorcy. Przede wszystkim produkty są wykonywane zgodnie z zaleceniami, a co za tym idzie, są dobre jakościowo. Wysoka jakość produktów to czysty zysk dla ciebie, a dla konsumentów satysfakcja i zdrowie. Zadowolony klient to jego wierność oraz darmowa reklama. Nie ma nic lepszego od ich rekomendacji. 

 

 

Produkt dodany do koszyka
Dodano do koszyka: 1 szt.
×
Produkt dodano do koszyka
(brutto)
(netto)
  • Format znaku / rozmiar

  • Materiał / podłoże

  • Wykonanie / typ

wybierz opcję produktu netto brutto
-
+
×
Nieoczekiwany błąd! Powiadom nas o tym :-)
×
Produkt niedostępny
Przykro nam, ale produkt jest niedostępny ;-(