- Instrukcje BHP i PPOŻ
pon - pt
8:00 - 16:00
pon - pt
8:00 - 16:00
Pyszne dżemy, warzywaw puszce lub mrożone, przeciery, ketchupy oraz inne przetwory to część produktów, jakie możesz zaoferować z przetwórstwa warzywi owoców. Z pewnością zdajesz sobie sprawę, że produkty te powinny być sporządzone z zachowaniem odpowiedniej higieny i zdrowia twoich pracowników, gdyż w finalnym etapie trafiają one do naszych kuchni. Jednakże higiena pracowników, to nie wszystko, o czym musisz pamiętać. Niezbędne jest również przestrzeganie zasad BHPoraz produkowanie wytworów zgodnie z instrukcjami BHP. Więcej o instrukcjach przeczytasz niżej.
Strona 1 z 1
Przetwórstwo owocówi warzywjest działem w gospodarce żywnościowej, która polega na obróbce owocówi warzyw. Tego typu zakłady mogą być realizowane w skali domowej (np. kompoty), małych przedsiębiorstw półprzemysłowych oraz w dużych zakładach przemysłowych. Jednakże w każdym tym przypadku należy zastosować szczególną ostrożność, gdyż zewsząd czyhają niebezpieczeństwa.
Będąc przedsiębiorcą w małych lub dużych zakładach i zatrudniając pracowników, zobowiązany jesteś do przewidzenia wszystkich zagrożeń. Personel zatrudniony w przetwórstwie warzywi owocównarażony jest m.in. na:
Jest to tylko część zagrożeń, jakie mogą spotkać twoich pracowników. Pamiętaj, że środki ochrony indywidualnej nie wystarczą, aby ich uchronić. Istotna tu jest również ich uwaga. A nabiorą jej, postępując zgodnie z zasadami BHP.
Niewątpliwie jednymi z najważniejszych dokumentów w każdej firmie są instrukcje BHP. Prowadząc firmę, z pewnością wiesz, że na nie składają się:
Każdy z powyższych dokumentów powinien być sporządzony w sposób rzetelny, zgodny z rzeczywistością oraz powinien być łatwo dostępny dla pracownika. Jednak pamiętaj, że nie ma takich regulacji prawnych, które nakazują ci rozwieszenie ich przy każdym stanowisku. Najważniejsze jest, aby pracownik miał do nich swobodny dostęp w każdym momencie. Instrukcje jest to zbiór czynności wskazanych i zabronionych, jakie pracownik ma wykonać lub wstrzymać się od wykonania, aby jego praca była wykonana bezpiecznie. Instrukcje BHP w przetwórstwie owocówpowinny składać się z takich elementów, jak:
Ze względu na to, że sam proces produkcji składa się z wielu czynności i pracownicy twoi zapewne używają różnych maszyn i urządzeń, zagrożenie jest wysokie. Dlatego istotne jest, żeby każda czynność wykonywana była zgodnie z instrukcją. W tej dziedzinie przemysłu możesz zastosować m.in. następujące instrukcje:
Świadomość bezpiecznej pracy poprzez zastosowanie się do wytycznych w instrukcjach to nie tylko obowiązek, ale również korzyści dla ciebie jako przedsiębiorcy. Przede wszystkim produkty są wykonywane zgodnie z zaleceniami, a co za tym idzie, są dobre jakościowo. Wysoka jakość produktów to czysty zysk dla ciebie, a dla konsumentów satysfakcja i zdrowie. Zadowolony klient to jego wierność oraz darmowa reklama. Nie ma nic lepszego od ich rekomendacji.