Logowanie

Podaj prawidłowy login oraz hasło!
Logowanie przebiegło pomyślnie!

Nie masz jeszcze konta?

Instrukcje BHP dla piekarni i ciastkarni

Instrukcje BHP dla piekarni i ciastkarni

Niezależnie od tego, czy prowadzona przez Ciebie firma to piekarnia, ciastkarnia, cukiernia, czy może jakiś inny rodzaj działalności, musisz być świadomy jakie są aktualnie obowiązujące zasady BHP

Znalezionych produktów: 54, strona 1 z 2
1 2 następna »

Strona 1 z 2

Jedna z najważniejszych zasad prawa mówi, że jego nieznajomość nie zwalnia od obowiązku jego przestrzegania i to samo tyczy przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy – masz obowiązek stosować się do nich niezależnie od tego, jakiego typu zakład produkcyjny prowadzisz.

Ryzyko zawodowe związane z prowadzeniem firmy produkującej towary spożywcze jest naprawdę bardzo duże. Choć być może nie zdajesz sobie z tego do końca sprawy, w Twoich rękach codziennie jest zdrowie i życie setek, a może nawet tysięcy klientów, którzy kupują Twoje produkty. Z każdą kolejną partią, którą sprzedajesz osobiście, bądź wysyłasz do sklepów powiększa się baza potencjalnych klientów, w których ręce może trafić produkowane przez Ciebie jedzenie, a co za tym idzie, zwiększa się także ryzyko, że przygotowane źle lub w nieodpowiednich warunkach produkty mogą komuś zaszkodzić.

Dlatego też tak ważne jest, byś swój zakład produkcyjny zaopatrzył w odpowiednie materiały, a przede wszystkim instrukcje BHP. Dzięki nim zarówno Ty jak i Twoi pracownicy zawsze będą mieli dostęp do aktualnych informacjo dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy, a co za tym idzie zwiększy się także jakość oferowanych przez Twoją firmę usług. 

Oprócz zapewnienia bezpieczeństwa klientom, równie ważna jest rzecz jasna ochrona pracowników, zarówno tych, którzy pracują bezpośrednio nad przygotowaniem produktów, jak i również personelu sprzątającego itp. Oczywistym jest chyba, że pracownik miejsc takich jak piekarnia czy cukiernia musi mieć ważną książeczkę sanepidowską, a także – wtedy, gdy zachodzi taka potrzeba – odpowiednią do warunków pracy odzież.

Kłopoty zaczynają się jednak w wielu przypadkach w chwili, gdy w firmie pojawia się wyspecjalizowany sprzęt, taki jak np. krystalizator czy granulator, a ilość personelu jest niewielka lub następuje często rotacja pracowników. Nie każdy jest przecież w stanie odpowiednio obsługiwać tego typu maszyny, a szybkie, wstępne szkolenie często obejmuje tylko podstawowe zasady działania danego sprzętu. 

Niejednokrotnie błędna obsługa tego typu maszyn, przykładowo- przez pracownika o małym doświadczeniu na podobnym stanowisku prowadzi do wypadków w pracy. Faktem jest też to, że nie zawsze urządzenie tego typu musi być włączone, by zrobić komuś krzywdę – niektóre z nich posiadają ostre końcówki czy niebezpieczne mechanizmy, które mogą stanowić zagrożenie dla pracownika nawet w stanie spoczynku. Jednym z podstawowych problemów związanych z eksploatacją takich maszyn jest fakt, że należy je regularnie, w odpowiedni sposób czyścić.

Nierzadko słyszy się o podobnych zdarzeniach nawet w lokalnej prasie czy telewizji – niezależnie od tego, gdzie mieszkasz, istnieje duża szansa na to, że i w Twojej okolicy znane są historie sklepikarzy, którzy stracili palce podczas krojenia czy mielenia mięsa. Niestety, wbrew pozorom nie są to miejskie legendy; takie sytuacje naprawdę mają miejsce każdego roku, a jedną z głównych przyczyn tych przykrych zdarzeń jest właśnie brak wiedzy, jakie są instrukcje BHP dla danego urządzenia. Pamiętaj, że Twoim obowiązkiem jako pracodawcy jest odpowiednie poinstruowanie pracownika – tylko, no właśnie, jak to zrobić?

Powolne i cierpliwe tłumaczenie każdemu pracownikowi, włącznie z personelem sprzątającym, po kolei zasad działania danego urządzenia nie miałoby przecież żadnego sensu – po pierwsze zajęłoby zdecydowanie zbyt wiele czasu, a po drugie ludzka pamięć jest przecież ulotna – niewykluczone, że wielu pracowników w stresie czy roztargnieniu zapomniałoby o zachowaniu środków bezpieczeństwa.

Dlatego też każdy właściciel firmy, w których stosowane są tak specjalistyczne sprzęty, powinien zapewnić swoim pracownikom stały dostęp do informacji związanych z ich obsługą. Najszybszą i najwygodniejszą metodą, by to osiągnąć jest z pewnością zakup odpowiednich instrukcji, w prosty i przystępny sposób wyjaśniających zasady obchodzenia się z konkretnym mechanizmem. Tabliczkę zawierającą zasady BHP wraz z instrukcją po prostu montujemy na urządzeniu, a każdy z naszych pracowników ma do niej dostęp w dowolnej chwili. Dzięki temu pracownicy mogą bezpiecznie korzystać z maszyn, a my minimalizujemy ryzyko niebezpiecznego wypadku podczas pracy.

Mamy nadzieję, że rozumiesz już, dlaczego każdy zakład produkcyjny powinien zaopatrzyć się w odpowiednie przepisy BHP. Są one po prostu niezbędne, by Twoja piekarnia, ciastkarnia czy cukiernia odpowiednio funkcjonowała. My proponujemy Ci szeroki wybór najwyższej klasy instrukcji, a także innych przedmiotów związanych z bezpieczeństwem i higieną pracy. Wszystkie nasze produkty są przygotowane przez profesjonalistów, dzięki czemu cechują się dużą trwałością ( druk się nie ściera, a przyklejona tabliczka nie odpada po kilku tygodniach). Zapraszamy serdecznie do zapoznania się z naszą ofertą – na pewno mamy coś dla Ciebie!.

Produkt dodany do koszyka
Dodano do koszyka: 1 szt.
×
Produkt dodano do koszyka
(brutto)
(netto)
  • Format znaku / rozmiar

  • Materiał / podłoże

  • Wykonanie / typ

wybierz opcję produktu netto brutto
-
+
×
Nieoczekiwany błąd! Powiadom nas o tym :-)
×
Produkt niedostępny
Przykro nam, ale produkt jest niedostępny ;-(