pon - pt
8:00 - 16:00
pon - pt
8:00 - 16:00
Zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego jest to miejsce, w którym serwuje się posiłki określonym grupom zorganizowanym. Do tych grup mogą należeć uczniowie, dzieci przedszkolaki czy też pacjenci w szpitalach. Prowadząc firmę, która zajmuje się tego typu działalnością, zobowiązany jesteś do przygotowania i dostarczenia posiłków i napojów zdrowych jakościowo. Powinieneś również wdrożyć system HACCP i bezwzględnie się go trzymać.
Strona 1 z 1
System HACCP, czyli analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontrolne, jest to zbiór procedur oraz wytycznych, które muszą być stosowane, aby zapewnić odpowiednią jakość zdrowotną pożywienia. HACCP polega na analizie wszystkich zagrożeń (biologicznych, chemicznych i fizycznych) na każdym etapie przygotowywania posiłku oraz na ustaleniu najlepszych rozwiązań, aby te niebezpieczeństwa zniwelować. Jeżeli planujesz dostarczać pożywienie w stołówkach szkolnych i przedszkolnych to w przepisach rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych oraz ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, znajdziesz wymogi, które musisz spełnić. Jednym z nich jest właśnie wdrożenie procedur HACCP.
Na samą myśl o kontroli z sanepidu wielu gastronomów przechodzą dreszcze. Z pewnością Ciebie też, tym bardziej że może być ona niezapowiedziana. Jednakże dla zdrowia uczniów, przedszkolaków i maluchów, ta czynność jest konieczna.
Prowadząc stołówkę przedszkolną, szkolną oraz w żłobku musisz liczyć się z tym, że znienacka najdzie Cię kontrola z sanepidu. Ze względu na to, że swoimi posiłkami zaspokajasz głód tych najmłodszych, to miej pewność, że inspekcja będzie szczegółowa. Inspektorzy sanitarni na pewno sprawdzą następujące elementy:
Pracownicy sanepidu podczas audytu sprawdzają nie tylko stan techniczny i higieniczny sprzętu i pomieszczeń, ale uprawnieni są również do przeglądu dokumentacji, dlatego powinieneś je przechowywać w miejscu łatwo dostępnym. W każdej chwili możesz być poproszony o okazanie m.in.: planu pomieszczeń, instrukcji mycia i dezynfekcji różnych pomieszczeń, powierzchni roboczych, używanego sprzętu oraz mycia rąk personelu, instrukcje usuwania odpadów, wyniki pomiarów wody, dokumentację dot. kontroli ochrony przed szkodnikami, rejestr szkoleń pracowników, jadłospis i innych. Dokumentacja ta wynika ze wdrożonych wymagań wstępnych (GHP/GMP) i systemu HACCP dlatego prawidłowo prowadzona nie narobi Ci problemów.
Świadomość prowadzenia bezpiecznej kuchni jest szalenie ważne ze względu na zdrowie milusińskich oraz na spełnienie niezbędnych wymagań sanitarno- higienicznych. Odpowiednio potraktowane produkty żywnościowe sprawią, że nie będzie podstaw do nałożenia na Ciebie kary. Dbając o zdrowie milusińskich, dbasz przy okazji o własną kieszeń. Brak zatruć lub innych niepożądanych zdarzeń sprawi, że kontrole będą rzadsze, a Ty zaoszczędzisz czas i pieniądze. W utrzymaniu odpowiedniego poziomu higienicznego lokali niewątpliwie pomoże Ci odpowiednia księga HACCP. Jeżeli nie wiesz, jak ją przygotować to warto skorzystać z pomocy firm zajmujących się tą tematyką.