- Instrukcje BHP i PPOŻ
pon - pt
8:00 - 16:00
pon - pt
8:00 - 16:00
Produkty mleczne od niepamiętnych czasów królują w naszych kuchniach. Ich smakiem delektują się nie tylko dorośli, ale również i dzieci. Jednakże ich jakość zdrowotna zależy od ciebie jako producenta nabiału. Samo trzymanie się zasad HACCP jest dość dużym krokiem, aby tę jakość zachować, ale nie jedynym. W przetwórstwie mleka ważne jest również przestrzeganie wszelkich instrukcji BHP. Duża świadomość zasad BHP to nie tylko wysoka jakość produktu, zdrowie konsumenta, ale przede wszystkim życie i zdrowie twoich pracowników. W całym procesie produkcyjnym niezwykle istotne są instrukcje BHP, dlatego musisz je sporządzić lub kupić oraz zapoznać z nimi swoich pracowników. Więcej o nich przeczytasz niżej.
Strona 1 z 1
Praca w zakładach przetwórstwa mlecznego, bez względu na to, czy są to zakłady mniejsze, czy większe, niesie ze sobą sporo zagrożeń dla twoich pracowników. W szczególności związane są one z urządzeniami i maszynami używanymi w poszczególnych cyklach produkcyjnych. Ich nieumiejętna obsługa oraz brak przestrzegania elementarnych zasad BHP może być przyczyną poważnych problemów.
Jako pracodawca masz obowiązek zapewnienie swoim pracownikom bezpiecznej i higienicznej pracy poprzez identyfikację wszystkich możliwych zagrożeń, zaopatrzenie swoich pracowników w środki ochrony indywidualnej, przeprowadzenie cyklicznych szkoleń z zakresu BHP oraz dostarczenie na dane stanowiska odpowiednich instrukcji. Wynika to z przepisów Kodeksu Pracy, rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie bezpieczeństwa i higienicznej pracy oraz rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy przetwórstwie mleka i jego pochodnych.
Produkując pyszny nabiał, pożywne mleko, wyjątkowe sery oraz inne produkty mleczne, najważniejsza jest higiena osobista oraz zdrowie twoich pracowników. Do pracy z żywnością nie może być dopuszczony człowiek, u którego doszło do uszkodzeń naskórka. Po części możesz o to zadbać, poprzez egzekwowanie od nich postępowania zgodnie z instrukcjami BHP. W zakładach przetwórstwa mlecznego do najczęściej występujących zagrożeń można zaliczyć:
Jest to tylko część zagrożeń, jakie mogą wystąpić w twoim zakładzie pracy. Ty, jako pracodawca jesteś zobowiązany do przewidzenia wszystkich i sporządzić odpowiednią dokumentację.
Z pewnością chcesz, aby konsument, który je pyszny ser oraz pije mleko, miał pewność, że produkt, który spożywa, jest jakościowo zdrowy. Tę pewność osiągniesz, gdy twoi pracownicy będą postępowali zgodnie z zasadami BHP oraz instrukcjami. Instrukcje to dokumenty, które zawierają wytyczne dotyczące sposobu postępowania w taki sposób, aby praca była maksymalnie bezpieczna. Musisz wiedzieć, że instrukcje powinny powstać po analizie takich elementów jak: przepisy prawne, dokumentacja techniczno- eksploatacyjna oraz ocena ryzyka zawodowego.
Dobra instrukcja to taka, która jest zrozumiała dla twojego pracownika i rzetelna. Nie powinna być ona sporządzona językiem specjalistycznym. W tym dokumencie powinny być zawarte:
W przetwórstwie mleka możesz zastosować następujące instrukcje:
To jakie zastosujesz, zależy w dużej mierze od sprzętu, przy którym pracują twoi pracownicy. Pamiętaj, że bezpieczeństwo twoich pracowników, to nie tylko mniej wypadków, ale dobry produkt i zadowolenie klienta.