Lody, gofry, naleśniki, ciasta - ALERGENY opracowanie indywidualne dla lodziarni z goframi, naleśnikami i ciastami
Opracowanie alergenów dla lodziarni z goframi, naleśnikami i ciastami
Oferta na opracowanie alergenów dla lodziarni z goframi, naleśnikami i ciastami skierowana jest dla przediębiorów, którzy posiadają juz wprowadzony system HACCP i chcą go wzbogadzić o wykaz alergenów do potraw/dań/produktów które oferują w swojej firmie.1. Czy twoja działalność to Lody, gofry, naleśniki, ciasta? - TAK!
2. Czy posiadasz już księgę HACCP i/lub GHP-GMP dla Twojej firmy (lodziarni z goframi, naleśnikami i ciastami)? - TAK!
3. Czy potrzebujesz jedynie opracowania alergenów dla lodziarni z goframi, naleśnikami i ciastami? - TAK!
Jeżeli twoje odpowiedzi pokrywają się z powyższymi to zapraszamy do kontaktu.
Geneza - Lody, gofry, naleśniki, ciasta
Lody, gofry, naleśniki, ciasta to działalność gospodarcza w sektorze spożywczym, która polega na przygotowywaniu i sprzedaży deserów oraz słodkich przekąsek. W ofercie mogą znaleźć się różne rodzaje lodów, zarówno gałkowanych, jak i włoskich, przygotowywanych na miejscu lub dostarczanych przez producentów. Do tego asortymentu dołączają świeżo wypiekane gofry podawane z owocami, bitą śmietaną, polewami czy posypkami. Naleśniki mogą być serwowane na słodko z dżemem, czekoladą lub twarogiem, jak również w wersjach wytrawnych. Ciasta to szeroka gama wyrobów cukierniczych, od tradycyjnych serników po nowoczesne tarty i babeczki. Wszystkie te produkty mogą być przygotowywane na miejscu lub dostarczane z zewnętrznych cukierni i lodziarni. Taka działalność doskonale sprawdza się w lokalach stacjonarnych, food truckach, a także w formie sezonowych punktów sprzedaży na deptakach i plażach.
Zakres oferowanych produktów w działalności Lody, gofry, naleśniki, ciasta obejmuje różne warianty smakowe i formy podania, od prostych deserów po bardziej złożone kompozycje. Lody muszą być przechowywane w specjalnych zamrażarkach o stałej, odpowiednio niskiej temperaturze, zapewniającej świeżość i bezpieczeństwo produktu. Gofry i naleśniki przygotowuje się na bieżąco na dedykowanych urządzeniach, które powinny być regularnie czyszczone i dezynfekowane. Składniki do ciast i naleśników należy magazynować w chłodni lub suchym, przewiewnym miejscu w zależności od ich rodzaju. Wyroby gotowe powinny być przechowywane w szafkach chłodniczych lub pod kloszem, aby zapobiec kontaktowi z zanieczyszczeniami. Przy produkcji na miejscu należy zadbać o odpowiednią higienę rąk, czystość sprzętu oraz regularne sprzątanie powierzchni roboczych. Produkty dostarczane z zewnątrz muszą być transportowane w odpowiednich warunkach chłodniczych, zgodnie z zaleceniami producenta.
Sanepid nakłada na działalność Lody, gofry, naleśniki, ciasta konkretne wymagania dotyczące higieny i bezpieczeństwa żywności. Wymaga się, aby wszystkie osoby pracujące przy produkcji i sprzedaży posiadały aktualne badania do celów sanitarno-epidemiologicznych. Pomieszczenia, w których przygotowuje się żywność, powinny być łatwe do utrzymania w czystości, mieć dostęp do bieżącej wody oraz odpowiednie warunki wentylacyjne. Produkty muszą być chronione przed szkodnikami i zanieczyszczeniami, a sprzęt regularnie dezynfekowany. Obowiązkiem jest dokumentowanie temperatur przechowywania i transportu wyrobów, a także prowadzenie dokumentacji HACCP. Należy także zwracać uwagę na terminy ważności produktów i unikać przechowywania surowców po dacie przydatności. Proces produkcyjny powinien być tak zorganizowany, aby nie dochodziło do krzyżowania się dróg czystych i brudnych. Ważne jest także stosowanie odzieży ochronnej przez personel, aby zachować najwyższy standard bezpieczeństwa żywności.
ALERGENY DLA lodziarni z goframi, naleśnikami i ciastami
Opracowany przez naszą firmę wykaz alergenów lodziarni z goframi, naleśnikami i ciastami jest w pełni akceptowalny przez takie organy nadzorujące jak:- Inspekcja Handlowa
- Inspekcja Sanitarna
Alergeny - zwane inaczej alergią pokarmową - to substancje, które wywołują w organizmie klienta reakcje udzuleniowe (nadrważliwość) w kontakcie np. poprzez spożycie. Zgodnie z obowiązującymi przepisami (Rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 paździenika 2001r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności ...) sprzedawca, przedsiebiorca ma obowiązek powiadomić swoich klientów/konsumentów o obecniściu tych alergenów w daniach/produktach, które oferuje. Najprościej jest to wykonać zaznaczając w oferowanym menu obecność alergenu lub poprzez formę tabelaryczną, którą możemy dla Ciebie wykonać.
Materiały wideo o alergenach
Czym są alergeny? Czym są i gdzie możemy je znaleźć?
Zastanawiasz się, czym są alergeny i gdzie możesz się z nimi spotkać na co dzień? Obejrzyj nasz film, aby dowiedzieć się, gdzie najczęściej występują alergeny i dlaczego warto zwracać na nie uwagę – zarówno w pracy, jak i w domu!
PODGLĄD - Lody, gofry, naleśniki, ciasta - ALERGENY opracowanie indywidualne dla lodziarni z goframi, naleśnikami i ciastami


Przedstawiony podgląd dokumentacji ma charakter orientacyjny, którego celem jest unaocznienie jak skonstruowany jest plik który można zamówić,
a zakupiona dokumentacja będzie sie od niego znacząco różnić wartością merytoryczną.