Logowanie

Podaj prawidłowy login oraz hasło!
Logowanie przebiegło pomyślnie!

Nie masz jeszcze konta?

Wymagania sanitarne dla właścicieli kawiarni

Wymagania sanitarne dla właścicieli kawiarni

Marzysz o prowadzeniu przytulnej kawiarni odkąd tylko pamiętasz? Jesteś w dobrym miejscu. Z naszego artykułu dowiesz się co musisz zrobić, aby wprowadzić swój genialny plan w życie. 

KAWIARNIA A WYMOGI SANEPIDU. OD CZEGO ZACZĄĆ?

Serwowanie aromatycznej kawy i pysznych deserów spędza Ci sen z powiek? Mamy na to sposób. Dokładnie zapoznaj się z listą wymogów sanitarnych, a rozpoczęcie własnego biznesu pójdzie o wiele łatwiej, niż to sobie wyobrażałeś. 

Zacznij od znalezienia lokalu, który spełnia wszystkie warunki Inspekcji Sanitarnej, wyposaż go w stoliki i krzesła dla klientów oraz odpowiednio oświetl. Pamiętaj, że w sali konsumenckiej musi być wentylacja lub klimatyzacja. Bardzo istotne jest też podłączenie do zarówno ciepłej, jak i zimnej bieżącej wody. Co za tym idzie, wymagane jest jej regularne badanie pod kątem mikrobiologicznym lub fizykochemicznym - pisaliśmy o tym więcej w artykule o wymaganiach dla sklepu. 

Musisz też zadbać o aktualne orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych, tym bardziej jeśli zatrudniasz pracowników. Zadbaj o szkolenia z zakresu Bezpieczeństwa i Higieny Pracy przeprowadzone przez specjalistów. Warto umieścić instrukcje BHP przy każdym urządzeniu oraz piktogramy przy tych, które mogą stwarzać zagrożenie. Nie zapomnij o Ocenie Ryzyka Zawodowego - dokładnie zapoznaj z nią swoich pracowników, żeby byli w pełni świadomi jakie niebezpieczeństwa mogą ich spotkać w czasie wykonywania pracy. 

BAR W TWOJEJ KAWIARNI - KWESTIE SANITARNE I SPRZĘT

To właśnie w tym miejscu dzieje się cała magia. W co musisz zaopatrzyć swój bar? Najpierw zadbaj o odpowiednią higienę stanowiska. Musisz mieć umywalkę do mycia rąk i zlew do mycia sprzętu. Z kolei jeśli oferujesz świeżo wyciskane soki konieczny będzie jeszcze jeden zlew, w którym będziesz myć owoce i warzywa. Za barem powinna się też znaleźć zmywarko-wyparzarka do naczyń barowych, blat roboczy oraz pojemniki na odpady z przykrywką. 

Oczywiście w kawiarni kluczowy jest sprzęt, bez którego nie zapewnisz klientom napojów ani słodkości. Niezbędny będzie dobrej jakości młynek i ekspres do kawy, czajnik elektryczny oraz kostkarka do lodu. W zależności od Twojej oferty możesz zaopatrzyć się także w sokowirówkę lub blender do mlecznych shake czy też kawy mrożonej idealnej na upalne dni. Obowiązkowe na liście są też urządzenia chłodnicze takie jak lodówka do przechowywania mleka i śmietanki oraz witryna na ciasta i desery, a także urządzenie mroźnicze na lody gałkowe. A może chcesz sprzedawać lody włoskie lub amerykańskie? Masz kilka opcji jak je zrobić za pomocą automatu: 

  • Z proszku - wymieszane z samą wodą, samym mlekiem albo z wodą i mlekiem.
  • Z gotowej masy - do zalania w urządzeniu lub UHT, czyli w płynnej postaci. 

Wymagania sanitarne dla właścicieli kawiarni

OBRÓBKA CZYSTA I BRUDNA 

Możesz mieć kuchnię jako osobne pomieszczenie, ale nie jest to konieczne. Zazwyczaj wszystko dzieje się za barem. Jednak i za barem i w kuchni obowiązują Cię te same zasady niezbędne do zachowania higieny. Nie zapomnij o bardzo ważnej kwestii. Każdorazowo po umyciu naczyń stołowych chowaj je do przeznaczonych do tego szafek, aby uniknąć zakurzenia. Klienci bardzo zwracają uwagę na czystość naczyń, z których jedzą i piją. Niedopuszczalne byłoby podanie uszczerbionego, niedomytego talerza czy szklanki. 

Bardziej skomplikowaną sprawą jest higiena w przypadku różnych obróbek. 

  • Obróbka czysta - gdy kupujesz już umyte i obrane owoce, czyli gotowe do spożycia półprodukty, które musisz przechowywać w lodówce.
  • Obróbka brudna - gdy kupujesz owoce ze stoiska na targu lub z lokalnego warzywniaka. Taki produkt wymaga umycia i obrania w specjalnym pomieszczeniu, a więc dodatkowej umywalki i zlewu. Inną opcją jest zastosowanie rozdziału czasowego, który polega na wstępnym przygotowaniu owoców, posprzątaniu kuchni i przygotowywaniu pozostałych składników. 

Koniecznie zadbaj o to, żeby Twoja kawiarnia lśniła. Zarówno sala konsumencka, jak i bar widoczny dla klienta muszą być regularnie sprzątane. Ściany, podłogi, blaty i drzwi powinny być łatwozmywalne i nienasiąkliwe.  Bardzo ważny jest również stan sprzętu, którego używasz wiele razy dziennie. Dodaj do listy zakupów specjalne środki myjące i dezynfekujące stworzone do konkretnych urządzeń. Aby spełnić wszelkie wytyczne sanitarne, środki czystości nie powinny być trzymane za barem. Powinny być magazynowane w osobnym pomieszczeniu, tak samo jak miotły i mopy z wiadrem. 

Wymagania sanitarne dla właścicieli kawiarni

ZAPLECZE KAWIARNI

Jako pracodawca musisz zapewnić swoim współpracownikom pomieszczenie socjalne, w którym będą mieć swobodny dostęp do umywalki z ciepłą i zimną wodą, podstawowo wyposażonej apteczki, a także środków higieny osobistej. Zatrudniony przez Ciebie pracownik powinien mieć też przestrzeń do spożywania posiłków w trakcie przerwy oraz przebierania się. 

Zasady dotyczą też toalety. Musi być z przedsionkiem i pod żadnym pozorem nie może wychodzić bezpośrednio ani do kuchni ani do sali konsumenckiej. Jeśli nie ma innej możliwości może być wspólna dla klientów i pracowników, o ile wejście nie przechodzi przez zaplecze i oczywiście kuchnię. Podział na płeć i dodatkowe WC dla niepełnosprawnych nie jest obowiązkowe. Może być jedna toaleta dla kobiet i osób z niepełnosprawnością i druga dla mężczyzn. Ważne, żeby w środku było okno lub wentylacja mechaniczna. 

KSIĘGA HACCP 

Nieodłącznym elementem kontroli sanepidu w sektorze spożywczym jest okazanie księgi HACCP. Lepiej nie ryzykować i nie pobierać gotowych szablonów dostępnych w Internecie. Takie pliki są przede wszystkim nieaktualne, zrobione byle jak i bardzo ogólne. Natomiast kupując dokumentację u nas masz pewność, że nie dostaniesz mandatu od Inspekcji Sanitarnej, a Twój biznes będzie bezpieczny. Stworzona przez doświadczonych specjalistów księga jest spersonalizowana konkretnie pod Twój lokal i zgodna z aktualnymi normami. Co więcej, do dokumentacji HACCP księgę GHP-GMP dostaniesz za darmo. 

PODSUMOWANIE - WYMOGI DLA KAWIARNI 

  • Wentylacja w każdym pomieszczeniu. 
  • Podłączenie do ciepłej i zimnej wody + badania wody dla sanepidu. 
  • Aktualne orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych. 
  • Instrukcje BHP przy każdym urządzeniu i piktogramy przy tych, które mogą sprawiać zagrożenie. 
  • Szkolenia BHP dla pracowników. 
  • Umywalki do mycia rąk i zlewy do mycia sprzętu. 
  • Odpowiedni sprzęt za Twoim barem. 
  • Urządzenia chłodnicze takie jak lodówka i witryny na desery i ciasta. 
  • Urządzenie mroźnicze na lody gałkowe. 
  • Zachowanie zasad obróbki czystej i brudnej. 
  • Środki czystości przechowywane w osobnym pomieszczeniu. 
  • Pomieszczenie socjalne zgodne z normami sanitarnymi. 
  • Toaleta z przedsionkiem dla pracowników.
  • Księga HACCP + GHP-GMP dla kawiarni.

Czytaj inne wpisy

Transport środków spożywczych - Czy potrzebujesz dokumentację HACCP?

Transport środków spożywczych - Czy potrzebujesz dokumentację HACCP?

Przewóz środków spożywczych wiąże się z wieloma wyzwaniami. Dotyczą one głównie tego, że transportowanie produktów mięsnych, świeżego nabiału, owoców czy warzyw niesie istotne ryzyko zepsucia się takich wyrobów, wynikające z niezapewnienia im odpowiednich warunków. By zaradzić temu ryzyku, niezbędne jest wypełnianie określonych standardów. Wśród nich znajdują się zasady HACCP.

czytaj więcej
facebook sklep alleBHP.pl
Zamów rozmowę
×
Zamów rozmowę z ekspertem
Grzegorz Wrzeszcz
Inspektor ds. BHP

Oddzwaniamy pon - pt
w godzinach 8:30-15:30.
ZAMÓW ROZMOWĘ
Podaj imię i nazwisko!
Podaj numer telefonu!
Zaznacz zgodę na przetwarzanie danych!
Dziękujemy za wysłanie formularza.
Skontaktujemy się z Tobą w najszybszym mozliwym czasie!
Twoje imię i nazwisko
Twój numer telefonu

Nasz sklep internetowy korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z regulaminem oraz polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Lubię ciastka!
×
Darmowa instrukcja BHP
Instrukcja BHP przy obsłudze komputera z monitorem ekranowym
INSTRUKCJA BHP ZA DARMO!
Podaj prawidłowy adres e-mail!
Zaznacz zgodę na przetwarzanie danych!
Dziękujemy za wysłanie formularza.
Na podany adres e-mail wysłaliśmy Ci darmową instrukcję BHP!

Zostaw nam swój adres e-mail
i pobierz darmową instrukcję w wersji elektronicznej!

Dodaj do koszyka
Dodano do koszyka: 1 szt.
×
Dodaj do koszyka
-
+
wybierz opcję produktu cena
×
Nieoczekiwany błąd! Powiadom nas o tym :-)
×
Dodaj do koszyka
Przykro nam, ale produkt jest niedostępny ;-(