Logowanie

Podaj prawidłowy login oraz hasło!
Logowanie przebiegło pomyślnie!

Nie masz jeszcze konta?

5 najczęstszych błędów początkujących firm w zakresie BHP i jak ich uniknąć.

5 najczęstszych błędów początkujących firm w zakresie BHP i jak ich uniknąć.

Prowadzisz nową firmę i zastanawiasz się, jakie obowiązki z zakresu BHP musisz spełnić? To jedno z najczęstszych pytań wśród początkujących przedsiębiorców. W natłoku formalności łatwo przeoczyć kwestie związane z bezpieczeństwem i higieną pracy, co może prowadzić do poważnych konsekwencji.

W tym artykule przedstawiamy, jakich błędów unikać przy planowaniu dokumentacji BHP korzystając z gotowej dokumentacji dostępnej w naszym sklepie internetowym.

Brak oceny ryzyka zawodowego

Ocena ryzyka zawodowego powinna uwzględniać wszystkie potencjalne zagrożenia w miejscu pracy oraz specyfikę stanowisk. To podstawowy obowiązek każdego pracodawcy, niezależnie od wielkości firmy, aby zapewnić odpowiednie warunki pracy zgodnie z kodeksem pracy. Częstym błędem jest przekonanie, że dotyczy tylko dużych zakładów lub firm produkcyjnych. Tymczasem nawet jednoosobowa działalność gospodarcza zatrudniająca jednego pracownika musi posiadać aktualną ocenę ryzyka zawodowego dla każdego stanowiska pracy.

Jak unikać tego błędu?

  • Skorzystaj z gotowych wzorów oceny ryzyka zawodowego związanych z BHP dostępnych w naszym sklepie,
  • Dostosuj dokument do warunków panujących w Twojej firmie,
  • Udostępnij ocenę ryzyka pracownikom i przechowuj w dokumentacji BHP.

Brak instrukcji BHP na stanowiskach pracy

Kolejnym częstym błędem jest brak instrukcji BHP dla stanowisk pracy. Każdy pracownik powinien mieć dostęp do instrukcji stanowiskowej BHP opisującej zasady bezpiecznego wykonywania pracy oraz warunków pracy.

Jak unikać tego błędu?

  • Zamów gotowe instrukcje stanowiskowe BHP dopasowane do branży: gastronomicznej, usługowej, handlowej, produkcyjnej czy biurowej.
  • Umieść instrukcje BHP w łatwo dostępnych miejscach, aby zminimalizować ryzyko wypadków przy pracy.
  • Przeszkol pracowników w zakresie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, aby poprawić warunki pracy i zadbać o zdrowie pracowników.

Brak oznakowań BHP i ewakuacyjnych

W wielu nowo otwartych firmach brakuje odpowiedniego oznakowania BHP, w tym znaków ewakuacyjnych, przeciwpożarowych i ostrzegawczych. To poważne uchybienie, które może zostać ujawnione podczas kontroli PIP lub PSP.

Jak unikać tego błędu?

Brak dokumentacji HACCP i GHP/GMP w firmach spożywczych

Jeśli prowadzisz działalność gastronomiczną, spożywczą, cukierniczą lub przetwórczą, musisz posiadać Dokumentację HACCP oraz wdrożone zasady GHP i GMP. Ich brak to najczęstszy powód odmowy odbioru lokalu przez Sanepid.

Jak unikać tego błędu?

  • Konieczne będzie wdrożenie podstawowych zasad GHP i GMP – dobre praktyki higieniczne i produkcyjne, które zapewniają higienę i bezpieczeństwo żywości,
  • Opracowanie dokumentacji HACCP dopasowanej do rodzaju działalności oraz zgodnej z wymaganiami Sanepidu,
  • Stosowanie instrukcji BHP, sanitarnych i ppoż

Brak szkoleń z Bezpieczeństwa i Higieny Pracy i ich dokumentacji

Nowi przedsiębiorcy często zapominają o obowiązku przeprowadzania i dokumentowania szkoleń BHP. Tymczasem każdy pracownik musi być przeszkolony jeszcze przed dopuszczeniem do pracy.

Jak unikać tego błędu?

  • Przeprowadź szkolenie wstępne BHP (ogólne i stanowiskowe).
  • Udokumentuj szkolenie za pomocą karty szkolenia BHP, aby uniknąć najczęstszych błędów popełnianych przez pracowników.
  • Zaplanuj szkolenia okresowe i prowadź ich rejestr.

Podsumowanie przepisów BHP

Prowadzenie firmy zgodnie z przepisami BHP nie musi być trudne ani czasochłonne. Większości problemów można uniknąć, korzystając z szkoleń BHP online, gotowej dokumentacji BHP, HACCP i GHP, która spełnia zakres bezpieczeństwa i higieny pracy dostępnej w naszym sklepie internetowym. 

W naszej ofercie znajdziesz:

Zadbaj o zgodność z przepisami, bezpieczeństwo pracowników i spokój podczas kontroli.

Czytaj inne wpisy

Jak przekonać pracowników do przestrzegania zasad BHP? Bez straszenia i nakazów

Jak przekonać pracowników do przestrzegania zasad BHP?  Bez straszenia i nakazów

Zasady BHP obowiązują wszystkich – ale nie wszyscy chętnie ich przestrzegają, co może prowadzić do potencjalnych zagrożeń. Pracodawcy często narzekają, że pracownicy ignorują procedury, nie zakładają środków ochrony, a szkolenia BHP traktują jak formalność.

Tymczasem, w kontekście bezpieczeństwa pracowników, bezpieczeństwo pracy nie powinno być tylko obowiązkiem – powinno stać się częścią kultury organizacyjnej w zakresie BHP.

W tym artykule pokażemy, jak zachęcić pracowników do przestrzegania zasad BHP, bez gróźb, nakazów i postraszeń.

czytaj więcej

Środki ochrony indywidualnej – co musisz zapewnić pracownikowi?

Środki ochrony indywidualnej – co musisz zapewnić pracownikowi?

Środki ochrony indywidualnej (ŚOI) obejmują m.in. odzież i obuwie oraz środki ochrony słuchu. To nie tylko kaski i rękawice. To wszystko, co chroni, w tym środki ochrony indywidualnej zabezpieczające przed działaniem niebezpiecznych czynników. Obowiązek ich zapewnienia spoczywa na pracodawcy, a jego niedopełnienie może prowadzić do poważnych konsekwencji – zarówno prawnych, jak i wypadków przy pracy.

czytaj więcej

Czy muszę mieć instrukcje BHP, jeśli jestem sam w firmie?

Czy muszę mieć instrukcje BHP, jeśli jestem sam w firmie?

Wielu właścicieli jednoosobowej działalności gospodarczej (JDG) zadaje sobie pytanie, jak zwiększyć bezpieczeństwo w miejscu pracy? Jakie są ich obowiązki w zakresie BHP?

„Czy muszę mieć instrukcje BHP, skoro nie zatrudniam pracowników?”

To rozsądne pytanie – nikt nie chce tworzyć zbędnych dokumentów. Ale jednocześnie niewiedza może prowadzić do nieszczęsliwych wypadków.

W tym artykule wyjaśniamy, czy jednoosobowa firma musi mieć instrukcje BHP, w jakich przypadkach są one obowiązkowe i co warto przygotować, nawet jeśli działasz sam.

czytaj więcej

Co to jest system HACCP? Kto nadzoruje podmioty zobowiązane do wdrożenia HACCP?

Co to jest system HACCP? Kto nadzoruje podmioty zobowiązane do wdrożenia HACCP?

System HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) to kluczowa metoda zarządzania bezpieczeństwem żywności. Jego głównym celem jest identyfikacja, ocena i kontrola zagrożeń, które mogą pojawić się w procesie produkcji, przechowywania i dystrybucji żywności. Dzięki temu systemowi można skutecznie zapobiegać zanieczyszczeniom żywności oraz minimalizować ryzyko zagrożeń biologicznych, chemicznych i fizycznych.

czytaj więcej

Jakie są wymagania sanitarne dla kawiarni/lodziarni?

Jakie są wymagania sanitarne dla kawiarni/lodziarni?

Marzysz o własnej kawiarni lub lodziarni? To wspaniały pomysł! Jednak zanim zaprosisz pierwszych gości na aromatyczne espresso lub gałkę lodów, musisz upewnić się, że Twój lokal spełnia wszystkie wymagania sanitarne dla kawiarni. Higiena i bezpieczeństwo to podstawa w branży gastronomicznej, dlatego warto odpowiednio przygotować się do prowadzenia działalności. Oto najważniejsze aspekty, na które powinieneś zwrócić uwagę.

czytaj więcej

Jakie są wymagania sanitarne dla FOOD-TRUCK/przyczepy gastronomicznej?

Jakie są wymagania sanitarne dla FOOD-TRUCK/przyczepy gastronomicznej?

Prowadzenie food trucka to świetny pomysł na własny biznes gastronomiczny. Możesz serwować jedzenie w plenerze, na festiwalach czy w centrum miasta. Jednak zanim wyruszysz na kulinarną trasę, musisz zadbać o spełnienie wymagań sanitarnych. Przestrzeganie zasad higieny i bezpieczeństwa jest kluczowe nie tylko dla zdrowia klientów, ale także dla legalnego prowadzenia działalności. Jakie wymagania musisz spełnić? Sprawdź najważniejsze przepisy sanitarne dla food trucka!

czytaj więcej

Jakie są wymagania sanitarne dla sklepu spożywczego?

Jakie są wymagania sanitarne dla sklepu spożywczego?

Planujesz otworzyć sklep spożywczy? To świetna decyzja! Jednak zanim powiesisz szyld i zaprosisz pierwszych klientów, musisz zadbać o spełnienie określonych wymagań sanitarnych dla sklepu spożywczego. Przepisy w tym zakresie regulowane są przez ustawę o bezpieczeństwie żywności i żywienia, prawo budowlane oraz wytyczne Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Odpowiednie przygotowanie sklepu to klucz do sukcesu – zarówno pod kątem bezpieczeństwa klientów, jak i zgodności z obowiązującymi przepisami.

czytaj więcej

Alergeny w Żywności – Rodzaje i Występowanie

Alergeny w Żywności – Rodzaje i Występowanie

Każdego dnia sięgamy po różnorodne produkty spożywcze. Dla większości osób są one całkowicie bezpieczne, jednak dla alergików nawet śladowe ilości niektórych składników mogą stanowić poważne zagrożenie. Reakcje alergiczne mogą przybierać różne formy – od łagodnych objawów skórnych po groźne dla życia wstrząsy anafilaktyczne. Dlatego tak istotne jest, by wiedzieć, jakie alergeny pokarmowe mogą powodować uczulenia i gdzie można je znaleźć.

czytaj więcej
Produkt dodany do koszyka
Dodano do koszyka: 1 szt.
×
Produkt dodano do koszyka
(brutto)
(netto)
  • Format znaku / rozmiar

  • Materiał / podłoże

  • Wykonanie / typ

wybierz opcję produktu netto brutto
-
+
×
Nieoczekiwany błąd! Powiadom nas o tym :-)
×
Produkt niedostępny
Przykro nam, ale produkt jest niedostępny ;-(
audio