Logowanie

Podaj prawidłowy login oraz hasło!
Logowanie przebiegło pomyślnie!

Nie masz jeszcze konta?

Wymagania sanitarne dla właścicieli food-truck i przyczep gastronomicznych

Wymagania sanitarne dla właścicieli food-truck i przyczep gastronomicznych

Masz food trucka? Dowiedz się, jakie musisz spełniać wymogi, aby nikt nie zamknął Twojej mobilnej gastronomii. 

Planujesz swój mały biznes gastronomiczny i po głowie chodzi Ci street food? W myślach smażysz już soczyste burgery albo idealne, cienkie naleśniki? Przeglądasz terminy najbliższych zjazdów food trucków? Stop. Zanim zrealizujesz swój fantastyczny plan, dowiedz się, jakie wymogi musisz spełnić, aby pierwsza trasa nie okazała się przypadkiem ostatnią. 

Food truck zgodny z wymaganiami sanepidu

Mobilna gastronomia kusi tym, że można mieć swój mały biznes bez dużego nakładu kosztów. To prawda, jednak to, że nie musisz posiadać stacjonarnego lokalu, nie oznacza, że nie dotyczą Cię żadne wymogi. Tak samo, jak w przypadku każdego miejsca, w którym przygotowuje się posiłki, możesz zostać skontrolowany pod względem spełniania określonych przepisów. Po co ryzykować zamknięciem food trucka lub karami, jeśli można się do tego przygotować? Z nami przejdziesz to gładko i nic nie zagrozi Twojej gastronomicznej wizji. 

Wymagania dla mobilnej gastronomii - woda w przyczepie gastronomicznej

Na co zatem musisz zwrócić uwagę, zanim rozkręcisz swój wymarzony biznes? Przede wszystkim musisz mieć podłączenie do wody. Konieczne jest miejsce, gdzie możesz umyć ręce oraz produkty spożywcze, które tego wymagają. Według przepisów musisz mieć dostęp zarówno do zimnej, jak i ciepłej wody. Spokojnie sobie z tym poradzisz, korzystając z podgrzewacza. No dobrze, ale w sumie skąd wziąć wodę w food trucku? Na szczęście możesz skorzystać z kilku możliwości. Jakie opcje są dopuszczalne?

  • Bezpośrednie podłączenie do zewnętrznego źródła, gdy parkujesz swoją mobilną gastronomię i masz możliwość, aby skorzystać z tej opcji.
  • Woda pobierana ze zbiornika umieszczonego w samochodzie. Najbezpieczniej jeśli będzie to woda butelkowana.
  • Zbiornik możesz też uzupełnić wodą pochodzącą z punktu pobory wody. Ważne jest, aby było to pewne źródło, będące pod nadzorem stacji sanitarno-epidemiologicznej. 

Wymagania sanitarne dla właścicieli food-truck i przyczep gastronomicznych 1

Szara woda - ścieki w food-truck

Co weszło, musi i wyjść. Więc oprócz tego, że musisz mieć dostęp do czystej, bieżącej wody, będziesz także musiał pomyśleć o tym, w jaki sposób pozbyć się nieczystości. Tutaj znowu masz kilka możliwości, jak do tego podejść. 

  • Możesz pozbyć się nieczystości, wykonując bezpośrednie przyłącze do kanalizacji, jeśli masz możliwość, aby skorzystać z takiej opcji. 
  • Dopuszczalne jest także zbieranie tzw. „szarej wody” w osobnym pojemniku i późniejsze opróżnienie go, w specjalnie wyznaczonym do tego celu miejscu. 
  • Samo zlanie nieczystości może odbyć się w punkcie zlewu wyznaczonym przez organizatora zlotu food trucków lub takim, które oznacza lokalny zakład gospodarki komunalnej. Można też skorzystać ze specjalnych punktów zlokalizowanych przy autostradach, z których korzystają też campery. 
  • Alternatywną opcją jest też zlecenie odbioru nieczystości specjalnej firmie, która świadczy takie usługi. 
  • Jeśli smażysz frytki lub inne smakołyki i masz tłuszcz, którego musisz się pozbyć, powinieneś zlecić jego utylizację specjalizującej się w tym firmie. 

Rozdział czasowy - a co to jest?

Według obowiązujący zasad musisz mieć osobne pomieszczenie do przygotowania warzyw i owoców. No tak, ale jak masz to zrobić, mając jedno niewielkie pomieszczenie? Na to też jest sposób, ponieważ sanepid dopuszcza wstępne przygotowanie warzyw i owoców, po czym wysprzątanie kuchni i przygotowanie pozostałych składników. Spełniasz wtedy tzw. rozdział czasowy, czyli nikt nie może Ci zarzucić, że naruszasz przepisy. W praktyce wygląda to tak, że przygotowujesz wcześniej potrzebne składniki. Przecież w street foodzie głodnym klientom chodzi też o krótki czas oczekiwania? Idealnie spełnisz to, przygotowują wcześniej cały proces.

Wymagania sanitarne dla właścicieli food-truck i przyczep gastronomicznych 2

Urządzenia chłodnicze i zamrażarki w mobilnej gastronomii

Co jeśli Twoim marzeniem jest, aby w food trucku serwować lody? Może się ono spełnić, ale tylko, wtedy gdy będziesz przestrzegać kilku zasad. Jeśli będziesz mieć bezpośrednie przyłącze do wody, możesz robić lody z proszku. Jeśli jednak go nie posiadasz, to pozostaje Ci jedynie stosować gotową masę do przygotowania lodów z automatu. 

Musisz także zaopatrzyć swojego food trucka w lodówkę oraz lady do przechowywania produktów. Powinny mieć one termometr pozwalający na kontrolowanie temperatury. Konieczny jest też sprzęt do obróbki cieplnej. Tutaj sam decydujesz, czego potrzebujesz, aby przyrządzać swoje dania. Może to być grill, kuchenka albo frytkownica. Potrzebny będzie Ci też odpowiedni okap, który zapewni na niewielkiej powierzchni odpowiednią wentylację i stworzy bezpieczne warunki dla osób pracujących w kuchni. 

Ważne jest też ogólne utrzymanie higieny w Twojej kuchni na kółkach. Żaden sprzęt do gotowania, ani samo wnętrze samochodu nie może zawierać rdzy, pleśni ani innych zanieczyszczeń. Nie chcesz przecież narażać swoich klientów na dodatkowe atrakcje? Dbając o te kwestie, uszczęsliwisz zarówno ich, jak i sanepid. Tak samo spełnisz wymogi, gdy wszelkie powierzchnie robocze, ściany oraz podłogi będą gładkie i łatwozmywalne. Krótko mówiąc, food truck ma o każdej porze dnia i nocy lśnić. 

Food truck gotowy, a co z osobami, które będą w nim pracowały? Podobnie, jak wszyscy pracownicy gastronomii muszą mieć wykonane ważne badania, które uprawnią ich do otrzymania książeczki sanitarno-epidemiologicznej. Ważne jest też przechowywanie odzieży roboczej. Jeśli kabina kierowcy jest połączona z wnętrzem samochodu, to ubrania mogą być trzymane w kabinie. Brak takiego połączenia powoduje natomiast, że konieczna jest osobna szafka na ubrania zakładane do pracy.

Księga HACCP dla food trucka

Wiesz już mniej więcej, co musisz przygotować, aby Twoja mobilna gastronomia ze strefy marzeń stała się realnym projektem. Czy to wszystko? Jednak nie. Potrzebujesz jeszcze księgi HACCP. Brzmi tajemniczo? To nie nazwa egzotycznego dania, a skrót od angielskiej nazwy Hazard Analysis and Critical Control Points, który oznacza w wolnym tłumaczeniu Analizę Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli. Przestrzeganie norm w niej zawartych stanowi formalne potwierdzenie, że Twoja mobilna gastronomia nie tylko serwuje smaczne posiłki, ale też spełnia wszystkie wymagania odnośnie prowadzenia tego typu działalności. 

Pamiętaj jedynie, aby nie korzystać z przypadkowej księgi norm, którą znajdziesz w internecie. Oddaj to fachowcom, którzy znają się na rzeczy i posiadają w ofercie księgi HACCP zgodne z aktualnymi normami. 

Czy księga HACCP to wymóg, czy zbędna papierologia?

Księga HACCP dla food trucków może wydawać Ci się zbędnym dokumentem. Część wymogów, które z niej wynikają, jest dosyć oczywista. Jednak to nie tylko zbiór przepisów. Poza tym, że normy te, dają realne i przydatne wskazówki odnośnie prowadzenia tego typu biznesu, są też dla urzędów i instytucji formalnym potwierdzeniem, że wszystko działa bez zarzutu. 

W przygotowanej procedurze będzie jasno zawarte wszystko, co dotyczy przygotowania żywności, jej przechowywania oraz pozbywania się późniejszych odpadów. Jasne procedury pokażą w razie kontroli, że Twój biznes został dobrze zaplanowany i nie narusza żadnych obowiązujących norm. Ty z kolei nie będziesz musiał się tłumaczyć i w pośpiechu szukać odpowiedzi na różnego rodzaju pytania. Masz to opracowanie, proces działa bez zarzutu, a Ty sprzedajesz kolejne porcje swojego pysznego jedzenia. 

Krótko mówiąc, dorzuć księgę HACCP dla food trucka do listy niezbędnego wyposażenia, które musisz kupić, zanim ruszysz na pierwszy zlot. 

Wymagania sanitarne dla właścicieli food-truck i przyczep gastronomicznych 3

Podsumowanie — wymogi dla food trucków

Na sam koniec jeszcze raz pigułka wiedzy mówiąca o tym, jakie wymogi musisz spełnić, zanim wyruszysz swoim food truckiem na pierwszy festiwal.

  • Podłączenie do wody, spełniające określone wymogi.
  • Sposób na utylizację, tzw. szarej wody, który spełnia obwiązujące normy.
  • Utylizację tłuszczów wykonywaną przez specjalizującą się w tym firmę.
  • Osobne pomieszczenie do przygotowania owoców i warzyw, korzystanie z pokrojonych składników lub zachowanie tzw. rozdziału czasowego.
  • Zachowanie zasad odnośnie przygotowania lodów w food tracku.
  • Lodówki i lady do przechowywania produktów.
  • Gładkie, łatwozmywalne powierzchnie.
  • Odpowiedni sprzęt do przygotowania jedzenia.
  • Książeczki sanitarno-epidemiologiczne dla pracowników.
  • Miejsce do przechowywania odzieży roboczej.
  • Księgę HACCP dla food trucka.

Grzegorz Wrzeszcz
Poniedziałek, 13 Grudnia 2021

Czytaj inne wpisy

Ochrona BHP w Twojej firmie

Ochrona BHP w Twojej firmie

Jeśli jesteś pracodawcą to z pewnością rozumiesz jaki ciężar odpowiedzialności spoczywa na Tobie w związku z zapeniwniem bezpiecznych warunków pracy swoim pracowikom. 


2 Grudzień 2021

Temperatury przechowywania środków spożywczych

Temperatury przechowywania środków spożywczych

Środki nietrwałe mikrobiologiczne są dostępne niemal w każdym obiekcie z tzw. sektora spożywczego, a co za tym idzie niemal każdy obiekt typu sklep czy restauracja musi przechowywać je w odpowiednich warunkach. Jakich? Tego dowiesz się z tego artykułu.


8 Październik 2021

Słownik pojęć HACCP

Słownik pojęć HACCP

Nadszedł w Twoim życiu moment, że zaczynasz interesować się tematyką HACCP i GHP/GMP, ale podczas rozmowy z nami lub innymi firmami słyszysz jakiś dziwny bełkot i niecodzienne nazewnictwo? Jesteś w idealnym miejscu aby to zmienić.


8 Październik 2021

Co to jest system HACCP?

Co to jest system HACCP?

W sanepidzie powiedzieli Ci, że musisz mieć drożony system HACCP, ale nie wiesz co to jest? Ten artykuł Ci wszystko wyjaśni.


8 Październik 2021

Czym jest ocena ryzyka zawodowego?

Czym jest ocena ryzyka zawodowego?

Ty, jako pracodawca, jesteś zmuszony do informowania personelu o ryzykach, jakie mogą wystąpić w pracy. O tym, że twój pracownik został przeszkolony i zna wszelkie zagrożenia, powinna dowodzić dokumentacja ocena ryzyka zawodowego (art. 226 Kodeks Pracy oraz par. 39a 8 ust. 1 rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki społecznej w sprawie ogólnych przepisów BHP).


19 Maj 2020
25
Klientów złożyło zamówienie w naszym sklepie
W ciągu ostatnich 24 godzin
facebook sklep alleBHP.pl
Zamów rozmowę
×
Zamów rozmowę z ekspertem
Grzegorz Wrzeszcz
Inspektor ds. BHP

Oddzwaniamy pon - pt
w godzinach 8:30-15:30.
ZAMÓW ROZMOWĘ
Podaj imię i nazwisko!
Podaj numer telefonu!
Zaznacz zgodę na przetwarzanie danych!
Dziękujemy za wysłanie formularza.
Skontaktujemy się z Tobą w najszybszym mozliwym czasie!
Twoje imię i nazwisko
Twój numer telefonu

Nasz sklep internetowy korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z regulaminem oraz polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Lubię ciastka!
×
Darmowa instrukcja BHP
Instrukcja BHP przy obsłudze komputera z monitorem ekranowym
INSTRUKCJA BHP ZA DARMO!
Podaj prawidłowy adres e-mail!
Zaznacz zgodę na przetwarzanie danych!
Dziękujemy za wysłanie formularza.
Na podany adres e-mail wysłaliśmy Ci darmową instrukcję BHP!

Zostaw nam swój adres e-mail
i pobierz darmową instrukcję w wersji elektronicznej!

Dodaj do koszyka
Dodano do koszyka: 1 szt.
×
Dodaj do koszyka
-
+
wybierz opcję produktu cena
×
Nieoczekiwany błąd! Powiadom nas o tym :-)
×
Dodaj do koszyka
Przykro nam, ale produkt jest niedostępny ;-(