Logowanie

Podaj prawidłowy login oraz hasło!
Logowanie przebiegło pomyślnie!

Nie masz jeszcze konta?

Ochrona przeciwpożarowa - podstawowe informacje

Ochrona przeciwpożarowa - podstawowe informacje

Zagrożenie pożarem może wystapić niemal w każdym miejscu pracy. W tym artykule dowiesz się m.in. jak zapobiegać takim sytuacjom. 

Potencjalne źródło pożaru

Wyobraź sobie świat, przepiękny, kolorowy. Świat pełen radości i…? Braku pożarów. Teoretycznie to nasza codzienność (zwłaszcza ten brak pożarów), jednak zdarzają się sytuacje, kiedy dochodzi do groźnych sytuacji w naszych zakładach pracy bądź domach. Wybuch gazu? Samozapłon substancji łatwopalnych? A może po prostu zaprószenie ognia wynikające z czystej ludzkiej niedbałości bądź monotonii? Niezależnie od tego co jest źródłem tej ludzkiej tragedii do jakich zaliczamy pożar, należy być przygotowanym na taką ewentualność. I tyle. Kropka! 

Skuteczna ochrona przeciwpożarowa w Twojej firmie

W celu zapobiegnięcia różnorakich tragedii sięgamy po szereg działań i wytycznych, które mają nas uchronić od wszelkiego zła. Odmawiamy modlitwy przed podróżą. Nie przechodzimy pod drabiną. Boimy się skutków pobitego lustra czy unikamy wszelkich działań w piątek 13-ego (bo przecież cały dzień dla wszystkich już z założenia jest pechowy). Przesądy rządzą nami na co dzień, a gdzie w tym wszystkim rola zdrowego rozsądku?

W przypadku ochrony i profilaktyki przeciwpożarowej mamy szereg „pomocy”, które wspierają nas i pozwalają czuć się bezpiecznie. Do takich zaliczyć możemy:

  1. Instrukcja przeciwpożarowa oraz instrukcja bezpieczeństwa pożarowego – ta pierwsza w postaci ogólnodostępnej planszy, które widzimy niemal wszędzie (najczęściej tuż ob0k gaśnicy)
  2. Szkolenie BHP dla pracowników z elementami zagadnień ochrony ppoż. w tym obsługi sprzętu gaśniczego – niezbędnik do „odhaczenia” jeśli chcemy mieć pewność, że w razie pożaru ktoś będzie wiedział co zrobić z gaśnicą – sama jej obecność nie ratuje nas od tragedii
  3. Wyposażenie w podręczny sprzęt gaśniczy – np. wspomniane wcześniej gaśnice; wybierając gaśnicę warto wziąć pod uwagę środowisko w jakim się znajdzie np. w kuchni warto mieć gaśnice do gaszenia tłuszczów, a w biurze do sprzętu komputerowego
  4. Prawidłowe oznakowanie sprzętu gaśniczego – takie widoczne z daleka i świecące w nocy (fotoluminescencyjne znaki przeciwpożarowe), aby w razie potrzeby każdy i z łatwością mógł ja znaleźć.
  5. Wyposażenie w SUG czyi Samoczynne Urządzenia Gaśnicze – niedocenione urządzenia, które w razie naszej nieobecności ugaszą bądź powstrzymają częściowo rozwój pożaru 
  6. Prawidłowe oznakowanie dróg ewakuacyjnych – nie każdy powstały pożar jesteśmy w stanie ugasić przy pomocy podręcznego sprzętu ppoż. i w takiej sytuacji należy się po prostu ewakuować z budynku; prawidłowe wyznaczenie dróg ewakuacyjnych gwarantuje bezpieczeństwo w razie takiej konieczności
  7. Detektory / czujniki gazu, spalin, dymu – niewielkie urządzenia z ogromną mocą informują nas o powstałym bądź potencjalnym zagrożeniu jeszcze przed tym, jak wydarzy się najgorsze

Podstawowe błędy w profilaktyce ppoż.

Brak właściwego oznakowania dróg ewakuacyjnych jest dużym problemem. Brak podręcznego sprzętu ppoż. czy też gaśnica bez „legalizacji” to drobny pikuś przy tym co można spotkać na co dzień na mieście. Co moim zdaniem jest największym złem świata odnośnie ochrony ppoż.? Niedopuszczalne jest zastawianie dróg ewakuacyjnych czy dostępu do sprzętu PPOŻ. Częstym zjawiskiem w naszych supermarketach jest stawianie palety z towarem w drzwiach, które są wyjściem ewakuacyjnym; zastawianie w podobny sposób dostępu do przycisku alarmowego czy podręcznego sprzętu gaśniczego (np. gaśnicy proszkowej). Nie chcę sobie wyobrażać jak może wyglądać sytuacja podczas drobnego pożaru. 


Grzegorz Wrzeszcz
Czwartek, 2 Grudnia 2021

Czytaj inne wpisy

Ochrona BHP w Twojej firmie

Ochrona BHP w Twojej firmie

Jeśli jesteś pracodawcą to z pewnością rozumiesz jaki ciężar odpowiedzialności spoczywa na Tobie w związku z zapeniwniem bezpiecznych warunków pracy swoim pracowikom. 


2 Grudzień 2021

Temperatury przechowywania środków spożywczych

Temperatury przechowywania środków spożywczych

Środki nietrwałe mikrobiologiczne są dostępne niemal w każdym obiekcie z tzw. sektora spożywczego, a co za tym idzie niemal każdy obiekt typu sklep czy restauracja musi przechowywać je w odpowiednich warunkach. Jakich? Tego dowiesz się z tego artykułu.


8 Październik 2021

Słownik pojęć HACCP

Słownik pojęć HACCP

Nadszedł w Twoim życiu moment, że zaczynasz interesować się tematyką HACCP i GHP/GMP, ale podczas rozmowy z nami lub innymi firmami słyszysz jakiś dziwny bełkot i niecodzienne nazewnictwo? Jesteś w idealnym miejscu aby to zmienić.


8 Październik 2021

Co to jest system HACCP?

Co to jest system HACCP?

W sanepidzie powiedzieli Ci, że musisz mieć drożony system HACCP, ale nie wiesz co to jest? Ten artykuł Ci wszystko wyjaśni.


8 Październik 2021

Czym jest ocena ryzyka zawodowego?

Czym jest ocena ryzyka zawodowego?

Ty, jako pracodawca, jesteś zmuszony do informowania personelu o ryzykach, jakie mogą wystąpić w pracy. O tym, że twój pracownik został przeszkolony i zna wszelkie zagrożenia, powinna dowodzić dokumentacja ocena ryzyka zawodowego (art. 226 Kodeks Pracy oraz par. 39a 8 ust. 1 rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki społecznej w sprawie ogólnych przepisów BHP).


19 Maj 2020
25
Klientów złożyło zamówienie w naszym sklepie
W ciągu ostatnich 24 godzin
facebook sklep alleBHP.pl
Zamów rozmowę
×
Zamów rozmowę z ekspertem
Grzegorz Wrzeszcz
Inspektor ds. BHP

Oddzwaniamy pon - pt
w godzinach 8:30-15:30.
ZAMÓW ROZMOWĘ
Podaj imię i nazwisko!
Podaj numer telefonu!
Zaznacz zgodę na przetwarzanie danych!
Dziękujemy za wysłanie formularza.
Skontaktujemy się z Tobą w najszybszym mozliwym czasie!
Twoje imię i nazwisko
Twój numer telefonu

Nasz sklep internetowy korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z regulaminem oraz polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Lubię ciastka!
×
Darmowa instrukcja BHP
Instrukcja BHP przy obsłudze komputera z monitorem ekranowym
INSTRUKCJA BHP ZA DARMO!
Podaj prawidłowy adres e-mail!
Zaznacz zgodę na przetwarzanie danych!
Dziękujemy za wysłanie formularza.
Na podany adres e-mail wysłaliśmy Ci darmową instrukcję BHP!

Zostaw nam swój adres e-mail
i pobierz darmową instrukcję w wersji elektronicznej!

Dodaj do koszyka
Dodano do koszyka: 1 szt.
×
Dodaj do koszyka
-
+
wybierz opcję produktu cena
×
Nieoczekiwany błąd! Powiadom nas o tym :-)
×
Dodaj do koszyka
Przykro nam, ale produkt jest niedostępny ;-(