Logowanie

Podaj prawidłowy login oraz hasło!
Logowanie przebiegło pomyślnie!

Nie masz jeszcze konta?

System HACCP i GHP-GMP - fundament każdej firmy z sektora spożywczego

System HACCP i GHP-GMP - fundament każdej firmy z sektora spożywczego

Boisz się, że sanepid zaskoczy Cię mandatem podczas kontroli? Za chwilę dowiesz się jak tego skutecznie uniknąć.

Bezpieczeństwo żywności kluczem do sukcesu Twojej firmy!

Świat jest pełen niespodzianek, a jedną z nich jest „KONTROLA Z SANEPIDU”. Mało tego … nasze prawo jest tak skonstruowane, że nasi goście z Inspekcji Sanitarnej mogą „wpaść” do nas niezapowiedziani niczym, teściowa na kawę (lub po szklankę cukru jeśli mieszka po sąsiedzku) i na ogół są równie niemiło widziani. Oczywiście mowa tu o lokalach gastronomicznych, sklepach itp.

Tylko, żeby nie było. Moją teściową lubię, szanuję i zawsze chętnie z nią wypiję kawę czy zjem wspólnie posiłek.

Kiedy już wiemy, że czeka nas kontrola z Inspekcji Sanitarnej bądź planujemy wejść w szeroko pojęty sektor spożywczy musimy zainteresować się tematyką bezpieczeństwa żywności i zaczerpnąć wiedzy dot. wszystkich zagadnień, które obowiązują. W tym celu powstał system HACCP oraz GHP-GMP, który jest w naszym kraju obowiązkowy. Podstawą obowiązywania jest ustawa z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2018r. poz. 1541); oraz Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. L 139 z 30.04.2004).

W wyżej wymienionej ustawie znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania, które urodzą Ci się w głowie. Dowiesz się jaka liczba umywalek i zlewów musi znajdować się w sklepie spożywczym, jak powinna przebiegać produkcja żywności w małej gastronomii czy też poznasz podstawowe wytyczne dotyczące lokalu. 

Poza standardową księgą HACCP i dokumentacją GHP-GMP warto zaopatrzyć się w dostępne w naszym sklepie planszowe instrukcje higieniczno-sanitarne, które w sposób wygodnych powiesisz w dowolnym miejscu swojej firmy. Dzięki ich wykorzystaniu dajesz swoim pracownikom łatwy dostęp do wszystkich procedur jakie obowiązują, ale również podczas potencjalnej kontroli możesz być spokojniejszy. Nasze organy nadzorujące (np. sanepid) lubią tak łatwo dostępne materiały informacyjne i są bardziej przychylni w stosunku do przedsiębiorców, którzy je posiadają. 

Niezbędne instrukcje higieniczno-sanitarne

Podanie pełnej listy wymaganych dla Twojej firmy instrukcji sanitarnych możemy przygotować w oparciu o przesłane do nas szczegóły funkcjonowania Twojego zakładu. Jest jednak pewna grupa instrukcji, które są bardzo popularne i ich obecność jest wymagana przez sanepid niemal w każdej firmie. Do nich zaliczyć można takie pozycje jak:

  • Instrukcja higieny osobistej pracowników
  • Instrukcja mycia i dezynfekcji rąk
  • Instrukcja higienicznego korzystania z wc / toalety dla pracowników
  • Instrukcja mycia i odkażania rąk oraz pomieszczenia toalet
  • Instrukcja przyjęcia urzędowej kontroli osób wizytujących zakład
  • Instrukcja zaopatrzenia zakładu w wodę
  • Instrukcja sanitarna badań wody użytkowej

Wszystkie te instrukcje znajdziesz w kategorii Ogólne Instrukcje Sanitarne – wystarczy kliknąć tutaj.

System HACCP i GHP-GMP gwarancją ochrony Twojego biznesu

Śmiało można stwierdzić, że około połowa naszych klientów zainteresowana księgą HACCP i GHP-GMP nie ma najmniejszego pojęcia „jak to ugryźć” oraz czym w ogóle jest system HACCP i jakie ma zadanie. W takich przypadkach zamiast tłumaczyć „co to jest HACCP” skupiam się na informowaniu do czego służy i jak może pomóc w ochronie jego biznesu.

Poza oczywistą sprawą jaką jest „odbiór lokalu” czy też pomyślne przejście kontroli sanepidowskiej wdrożenie zasad systemu HACCP niesie ze sobą kilka podstawowych korzyści. Oto one:

  1. Kompleksowe uświadomienie właścicielowi oraz pracownikom jakie są podstawowe i te bardziej złożone zasady bezpiecznego obrotu żywnością i/lub produkcji żywności.
  2. Wyznaczenie punktów kontrolnych i krytycznych punktów kontrolnych, które w konsekwencji dają przedsiębiorcy jasne informacje na jakich etapach może dojść do zaniedbań i/lub skażenia żywności.
  3. W razie ewentualnego zatrucia przedsiębiorca wie dokładnie jak przebiegają procedury w jego firmie i może z powodzeniem przedstawić te dowody Inspekcji Sanitarnej podczas kontroli.
  4. Prawidłowe stosowanie opracowanych zasad według instrukcji i procedur jest gwarancją braku uchybień i daje 100% pewności, że sprzedawana żywność nadaje się do spożycia.
  5. Przedsiębiorca jest jednym z ogniw łańcucha obrotu żywnością i dokumentowanie swojej pracy według wytycznych systemu HACCP chroni biznes przed bezpodstawnym zaskarżeniem o dopuszczenie do uchybień.

To tylko pięć podstawowych ale i najważniejszych korzyści dla przedsiębiorcy wynikających ze stosowania zasad systemu HACCP. 


Grzegorz Wrzeszcz
Czwartek, 2 Grudnia 2021

Czytaj inne wpisy

Ochrona BHP w Twojej firmie

Ochrona BHP w Twojej firmie

Jeśli jesteś pracodawcą to z pewnością rozumiesz jaki ciężar odpowiedzialności spoczywa na Tobie w związku z zapeniwniem bezpiecznych warunków pracy swoim pracowikom. 


2 Grudzień 2021

Temperatury przechowywania środków spożywczych

Temperatury przechowywania środków spożywczych

Środki nietrwałe mikrobiologiczne są dostępne niemal w każdym obiekcie z tzw. sektora spożywczego, a co za tym idzie niemal każdy obiekt typu sklep czy restauracja musi przechowywać je w odpowiednich warunkach. Jakich? Tego dowiesz się z tego artykułu.


8 Październik 2021

Słownik pojęć HACCP

Słownik pojęć HACCP

Nadszedł w Twoim życiu moment, że zaczynasz interesować się tematyką HACCP i GHP/GMP, ale podczas rozmowy z nami lub innymi firmami słyszysz jakiś dziwny bełkot i niecodzienne nazewnictwo? Jesteś w idealnym miejscu aby to zmienić.


8 Październik 2021

Co to jest system HACCP?

Co to jest system HACCP?

W sanepidzie powiedzieli Ci, że musisz mieć drożony system HACCP, ale nie wiesz co to jest? Ten artykuł Ci wszystko wyjaśni.


8 Październik 2021

Czym jest ocena ryzyka zawodowego?

Czym jest ocena ryzyka zawodowego?

Ty, jako pracodawca, jesteś zmuszony do informowania personelu o ryzykach, jakie mogą wystąpić w pracy. O tym, że twój pracownik został przeszkolony i zna wszelkie zagrożenia, powinna dowodzić dokumentacja ocena ryzyka zawodowego (art. 226 Kodeks Pracy oraz par. 39a 8 ust. 1 rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki społecznej w sprawie ogólnych przepisów BHP).


19 Maj 2020
17
Klientów złożyło zamówienie w naszym sklepie
W ciągu ostatnich 24 godzin
facebook sklep alleBHP.pl
Zamów rozmowę
×
Zamów rozmowę z ekspertem
Grzegorz Wrzeszcz
Inspektor ds. BHP

Oddzwaniamy pon - pt
w godzinach 8:30-15:30.
ZAMÓW ROZMOWĘ
Podaj imię i nazwisko!
Podaj numer telefonu!
Zaznacz zgodę na przetwarzanie danych!
Dziękujemy za wysłanie formularza.
Skontaktujemy się z Tobą w najszybszym mozliwym czasie!
Twoje imię i nazwisko
Twój numer telefonu

Nasz sklep internetowy korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z regulaminem oraz polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Lubię ciastka!
×
Darmowa instrukcja BHP
Instrukcja BHP przy obsłudze komputera z monitorem ekranowym
INSTRUKCJA BHP ZA DARMO!
Podaj prawidłowy adres e-mail!
Zaznacz zgodę na przetwarzanie danych!
Dziękujemy za wysłanie formularza.
Na podany adres e-mail wysłaliśmy Ci darmową instrukcję BHP!

Zostaw nam swój adres e-mail
i pobierz darmową instrukcję w wersji elektronicznej!

Dodaj do koszyka
Dodano do koszyka: 1 szt.
×
Dodaj do koszyka
-
+
wybierz opcję produktu cena
×
Nieoczekiwany błąd! Powiadom nas o tym :-)
×
Dodaj do koszyka
Przykro nam, ale produkt jest niedostępny ;-(