System HACCP i GHP-GMP - fundament każdej firmy z sektora spożywczego
Boisz się, że sanepid zaskoczy Cię mandatem podczas kontroli? Za chwilę dowiesz się jak tego skutecznie uniknąć.
Bezpieczeństwo żywności kluczem do sukcesu Twojej firmy!
Świat jest pełen niespodzianek, a jedną z nich jest „KONTROLA Z SANEPIDU”. Mało tego … nasze prawo jest tak skonstruowane, że nasi goście z Inspekcji Sanitarnej mogą „wpaść” do nas niezapowiedziani niczym, teściowa na kawę (lub po szklankę cukru jeśli mieszka po sąsiedzku) i na ogół są równie niemiło widziani. Oczywiście mowa tu o lokalach gastronomicznych, sklepach itp.
Tylko, żeby nie było. Moją teściową lubię, szanuję i zawsze chętnie z nią wypiję kawę czy zjem wspólnie posiłek.
Kiedy już wiemy, że czeka nas kontrola z Inspekcji Sanitarnej bądź planujemy wejść w szeroko pojęty sektor spożywczy musimy zainteresować się tematyką bezpieczeństwa żywności i zaczerpnąć wiedzy dot. wszystkich zagadnień, które obowiązują. W tym celu powstał system HACCP oraz GHP-GMP, który jest w naszym kraju obowiązkowy. Podstawą obowiązywania jest ustawa z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2018r. poz. 1541); oraz Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. L 139 z 30.04.2004).
W wyżej wymienionej ustawie znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania, które urodzą Ci się w głowie. Dowiesz się jaka liczba umywalek i zlewów musi znajdować się w sklepie spożywczym, jak powinna przebiegać produkcja żywności w małej gastronomii czy też poznasz podstawowe wytyczne dotyczące lokalu.
Poza standardową księgą HACCP i dokumentacją GHP-GMP warto zaopatrzyć się w dostępne w naszym sklepie planszowe instrukcje higieniczno-sanitarne, które w sposób wygodnych powiesisz w dowolnym miejscu swojej firmy. Dzięki ich wykorzystaniu dajesz swoim pracownikom łatwy dostęp do wszystkich procedur jakie obowiązują, ale również podczas potencjalnej kontroli możesz być spokojniejszy. Nasze organy nadzorujące (np. sanepid) lubią tak łatwo dostępne materiały informacyjne i są bardziej przychylni w stosunku do przedsiębiorców, którzy je posiadają.
Niezbędne instrukcje higieniczno-sanitarne
Podanie pełnej listy wymaganych dla Twojej firmy instrukcji sanitarnych możemy przygotować w oparciu o przesłane do nas szczegóły funkcjonowania Twojego zakładu. Jest jednak pewna grupa instrukcji, które są bardzo popularne i ich obecność jest wymagana przez sanepid niemal w każdej firmie. Do nich zaliczyć można takie pozycje jak:
- Instrukcja higieny osobistej pracowników
- Instrukcja mycia i dezynfekcji rąk
- Instrukcja higienicznego korzystania z wc / toalety dla pracowników
- Instrukcja mycia i odkażania rąk oraz pomieszczenia toalet
- Instrukcja przyjęcia urzędowej kontroli osób wizytujących zakład
- Instrukcja zaopatrzenia zakładu w wodę
- Instrukcja sanitarna badań wody użytkowej
Wszystkie te instrukcje znajdziesz w kategorii Ogólne Instrukcje Sanitarne – wystarczy kliknąć tutaj.
System HACCP i GHP-GMP gwarancją ochrony Twojego biznesu
Śmiało można stwierdzić, że około połowa naszych klientów zainteresowana księgą HACCP i GHP-GMP nie ma najmniejszego pojęcia „jak to ugryźć” oraz czym w ogóle jest system HACCP i jakie ma zadanie. W takich przypadkach zamiast tłumaczyć „co to jest HACCP” skupiam się na informowaniu do czego służy i jak może pomóc w ochronie jego biznesu.
Poza oczywistą sprawą jaką jest „odbiór lokalu” czy też pomyślne przejście kontroli sanepidowskiej wdrożenie zasad systemu HACCP niesie ze sobą kilka podstawowych korzyści. Oto one:
- Kompleksowe uświadomienie właścicielowi oraz pracownikom jakie są podstawowe i te bardziej złożone zasady bezpiecznego obrotu żywnością i/lub produkcji żywności.
- Wyznaczenie punktów kontrolnych i krytycznych punktów kontrolnych, które w konsekwencji dają przedsiębiorcy jasne informacje na jakich etapach może dojść do zaniedbań i/lub skażenia żywności.
- W razie ewentualnego zatrucia przedsiębiorca wie dokładnie jak przebiegają procedury w jego firmie i może z powodzeniem przedstawić te dowody Inspekcji Sanitarnej podczas kontroli.
- Prawidłowe stosowanie opracowanych zasad według instrukcji i procedur jest gwarancją braku uchybień i daje 100% pewności, że sprzedawana żywność nadaje się do spożycia.
- Przedsiębiorca jest jednym z ogniw łańcucha obrotu żywnością i dokumentowanie swojej pracy według wytycznych systemu HACCP chroni biznes przed bezpodstawnym zaskarżeniem o dopuszczenie do uchybień.
To tylko pięć podstawowych ale i najważniejszych korzyści dla przedsiębiorcy wynikających ze stosowania zasad systemu HACCP.