Słownik pojęć HACCP
Nadszedł w Twoim życiu moment, że zaczynasz interesować się tematyką HACCP i GHP/GMP, ale podczas rozmowy z nami lub innymi firmami słyszysz jakiś dziwny bełkot i niecodzienne nazewnictwo? Jesteś w idealnym miejscu aby to zmienić.
Aby wszystko stało się jasne
Nadszedł w Twoim życiu moment, że zaczynasz interesować się tematyką HACCP i GHP/GMP, ale podczas rozmowy z nami lub innymi firmami słyszysz jakiś dziwny bełkot i niecodzienne nazewnictwo? Jesteś w idealnym miejscu aby to zmienić.
Zanim jednak przejdziesz do właściwej treści niniejszego artykułu weź głęboki oddech, a najlepiej trzy. Zamknij oczy, zrelaksuj się i pomyśl: "Czy w ogóle jest Ci to w życiu potrzebne?". A teraz jak już masz pewność, że chcesz to przeczytać to zapraszam do zapoznania się z poniższymi zagadnieniami. Warto tutaj podkreślić, że z pewnością poniższy słownik nie wyczerpuje w 100% tematu, ale jest dobrym początkiem i wyjasnieniem wielu podstawowych zwrotów :-)
System HACCP
System pozwalający na identyfikację, ocenę i kontrolę zagrożeń, które są istotne dla bezpieczeństwa żywności.
Kontrolowanie/nadzorowanie
Podejmowanie wszystkich koniecznych działań na rzecz zapewnienia i utrzymania zgodności z kryteriami ustalonymi w Planie HACCP.
Kontrola/nadzór/sterowanie
Stan, w którym przestrzegane są właściwe procedury i spełniane są dane kryteria.
Środek kontrolny
Każde działanie i działalność, które mogą być wykorzystane do zapobiegania lub wyeliminowania zagrożenia bezpieczeństwa żywności lub do jego redukcji do poziomu akceptowalnego.
Działania korygujące
Każde działanie podejmowane w wypadku, gdy wyniki monitorowania w CCP wskazują na utratę kontroli.
CCP – Critical Control Point – Krytyczny Punkt Kontroli
Miejsce, w którym może być zastosowana kontrola, która jest niezbędna do zapobiegnięcia lub wyeliminowania zagrożenia bezpieczeństwa żywności lub do zredukowania tego zagrożenia do poziomu akceptowalnego.
Graniczna wartość Krytyczna/limit krytyczny/wartość parametru krytycznego
Kryterium, które oddziela poziom akceptowalny od nieakceptowanego.
Odchylenie
Brak osiągnięcia zgodności z wartością parametru krytycznego.
Schemat procesu technologicznego
Systematyczne przedstawienie kolejności etapów lub operacji w produkcji lub przetwórstwie określonych produktów żywnościowych.
Zagrożenie
Czynnik biologiczny, chemiczny lub fizyczny lub warunek, który może być potencjalnie niebezpieczny dla zdrowia.
Analiza zagrożeń
Proces zbierania i oceniania informacji dotyczących zagrożeń i warunków prowadzących do ich powstania mający na celu podjecie decyzji, które z nich – ze względu na swoje istotne znaczenie dla bezpieczeństwa żywności powinny być uwzględnione w Planie HACCP.
Monitorowanie
Prowadzenie, według zaplanowanej kolejności, obserwacji lub pomiarów parametrów kontrolnych celem określenia czy CCP znajduje się pod nadzorem.
Etap/krok
Punkt, procedura, operacja lub stadium w łańcuchu żywieniowym od surowca zaczynając, przez produkcję podstawową, aż do bezpośredniej konsumpcji.
Weryfikacja
Stosowanie dodatkowych, innych niż podczas monitorowania, metod, procedur oraz badań w celu określenia zgodności z Planem HACCP.
Strefa czysta
Strefa, w której żywność w żadnym stopniu lub w stopniu niewielkim jest narażona na zanieczyszczenia i zakażenia.
Strefa brudna
Strefa, w której ryzyko zanieczyszczenia i zakażenia żywności jest duże.
GMP – Good Manufacturing Practice – Dobra Praktyka Produkcyjna
Zbiór metod i procedur postępowania zawierających w sobie podstawowe wymagania dotyczące głównych założeń budowlanych, technicznych, technologicznych, wyposażenia, praktyk produkcyjnych, operacyjnych, personelu, higieny I mycia, które są niezbędne do wyprodukowania żywności bezpiecznej o dobrej jakości zdrowotnej.
Księga HACCP
Dokument opisujący system HACCP w zakładzie.
Plan HACCP
Dokument przygotowany zgodnie z zasadami HACCP w celu opanowania zagrożeń, które są istotne dla bezpieczeństwa żywności.
Księga GMP
Dokument opisujący sposób wdrożenia i utrzymania GMP w zakładzie.
Księga GHP
Dokument opisujący sposób wdrożenia i utrzymania GHP w zakładzie.
Księga Kontroli Szkodników
Dokument opisujący sposób i metody nadzoru nad szkodnikami w zakładzie, w tym nad gryzoniami, owadami, ptactwem.
Procedura
Określony sposób przeprowadzania etapu działania lub etapu procesu.
Instrukcja
Określony szczegółowy sposób przeprowadzania etapu działania lub etapu procesu.
Zapis
Dokument, w którym przedstawiono wyniki lub dowody przeprowadzonych działań.
Specyfikacja
Dokument, w którym podano wymagania odnośnie surowców, wyrobu gotowego, opakowań, dodatków dla produkcji.
i to by było chyba na tyle ;-) Widzisz? Wszystko jakby stało sie jasniejsze i bardziej oczywiste.