Logowanie

Podaj prawidłowy login oraz hasło!
Logowanie przebiegło pomyślnie!

Nie masz jeszcze konta?

Czym jest ocena ryzyka zawodowego?

Czym jest ocena ryzyka zawodowego?

Ty, jako pracodawca, jesteś zmuszony do informowania personelu o ryzykach, jakie mogą wystąpić w pracy. O tym, że twój pracownik został przeszkolony i zna wszelkie zagrożenia, powinna dowodzić dokumentacja ocena ryzyka zawodowego (art. 226 Kodeks Pracy oraz par. 39a 8 ust. 1 rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki społecznej w sprawie ogólnych przepisów BHP).

Czym jest ocena ryzyka zawodowego?

W każdym rodzaju wykonywanej pracy może dojść do niepożądanych zdarzeń, które mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie pracowników. Te zagrożenia w pracy to inaczej ryzyko zawodowe. W celu eliminacji bądź minimalizacji tych zagrożeń powinieneś zbadać dane stanowisko pracy pod kątem czynników, które mogą być przyczyną urazu i zabezpieczyć je w odpowiednie środki ochrony. Właśnie to jest głównym celem oceny ryzyka zawodowego.

Każdy pracownik powinien regularnie przechodzić szkolenia. Regularność jest bardzo ważna, w szczególności, gdy pracownik zmienia stanowisko, doszło do wypadku, bądź ukazały się nowe czynniki, które mogą szkodzić. Analiza ryzyka zawodowego powinna obejmować:

  • ocenę występujących na danym stanowisku czynników szkodliwych;
  • ocenę zdarzeń potencjalnie wypadkowych;
  • ocenę stanu BHP na stanowisku pracy i w całym zakładzie pracy;
  • ocenę czynników uciążliwych;
  • ergonomię stanowiska pracy.

Dodatkowo sam proces oceny powinien być przeprowadzony w kilku, następujących po sobie krokach. Są one następujące:

  1. charakterystyka danego stanowiska pracy;
  2. identyfikacja zagrożeń mogących wystąpić;
  3. szacowanie ryzyka;
  4. ocena ryzyka;
  5. ograniczenie ryzyka między innymi poprzez poprawę warunków pracy.

Proces oceny powinien być przeprowadzony przez zespół przez ciebie powołany. W skład tego zespołu wchodzisz ty, jako pracodawca, wyznaczeni przez ciebie pracownicy lub eksperci spoza zakładu.

Metody oceny ryzyka zawodowego

Do oceny danego ryzyka zawodowego zostało stworzonych mnóstwo metod. Polskie prawo pracy nie narzuca obowiązku korzystania z tej jednej jedynej, wszystko zależy od twoich preferencji.

Do najczęściej stosowanych metod oceny ryzyka zawodowego należy zaliczyć:

  • graf ryzyka- parametry przedstawione są za pomocą grafu;
  • Metoda według Polskiej Normy PN-N-18002:2011, która opiera się na dwóch parametrach: prawdopodobieństwa oraz ciężkości następstw;
  • JSA (job safety analysis), czyli analiza bezpieczeństwa pracy. Sama ocena polega na oszacowaniu parametrów konsekwencji i prawdopodobieństwa;
  • PHA (preliminary hazard analysis), metoda wstępnej analizy zagrożeń. Opiera się na dwóch parametrach: prawdopodobieństwa, z jakim mogą szkody wystąpić oraz stopnia szkód, jakie mogą być po zdarzeniu;
  • Pięć kroków (five steps)- ryzyko zawodowe oblicza się na podstawie wzoru: R=P (prawdopodobieństwo zdarzenia wypadkowego)x F (ekspozycja) x S (wielkość skutków) x I (liczba narażonych);
  • Risk Score - ryzyko określa się za pomocą wzoru: R=S (skutki zdarzenia) x E (ekspozycja na zagrożenie) x P (prawdopodobieństwo wystąpienia zdarzenia).

Wybierając jedną z powyższych metod, otrzymasz odpowiednią ocenę ryzyka i za pomocą odpowiednich wartości, będziesz w stanie określić czy ryzyko jest akceptowalne czy też nie.

Co powinna zawierać dokumentacja ryzyka zawodowego?

Wyniki procesu oceny muszą być udokumentowane oraz przedstawione pracownikom, którzy potwierdzają podpisem o zapoznaniu się z nimi. Dokumenty te powinny składać się z:

  • charakterystyki ocenianego stanowiska pracy;
  • zagrożeń mogących wystąpić na danym stanowisku i źródeł ich powstania;
  • informacji, jakie środki należy zastosować na danym stanowisku, aby wyeliminować zagrożenia;
  • oszacowanych poziomów ryzyka zawodowego;
  • skutków powstania zagrożenia w pracy;
  • kryteriów akceptacji ryzyka;
  • sposobów postępowania w przypadku wystąpienia zagrożenia;
  • dodatkowych wniosków.

Jeżeli w twojej firmie regularnie przeprowadzana jest ocena ryzyka, to zmniejszasz poziom wypadków oraz drobnych zdarzeń, a co za tym idzie, oszczędzasz na potencjalnym odszkodowaniu lub konieczności zatrudnienia nowego pracownika.


Grzegorz Wrzeszcz
Wtorek, 19 Maja 2020

Czytaj inne wpisy

Ochrona BHP w Twojej firmie

Ochrona BHP w Twojej firmie

Jeśli jesteś pracodawcą to z pewnością rozumiesz jaki ciężar odpowiedzialności spoczywa na Tobie w związku z zapeniwniem bezpiecznych warunków pracy swoim pracowikom. 


2 Grudzień 2021

Temperatury przechowywania środków spożywczych

Temperatury przechowywania środków spożywczych

Środki nietrwałe mikrobiologiczne są dostępne niemal w każdym obiekcie z tzw. sektora spożywczego, a co za tym idzie niemal każdy obiekt typu sklep czy restauracja musi przechowywać je w odpowiednich warunkach. Jakich? Tego dowiesz się z tego artykułu.


8 Październik 2021

Słownik pojęć HACCP

Słownik pojęć HACCP

Nadszedł w Twoim życiu moment, że zaczynasz interesować się tematyką HACCP i GHP/GMP, ale podczas rozmowy z nami lub innymi firmami słyszysz jakiś dziwny bełkot i niecodzienne nazewnictwo? Jesteś w idealnym miejscu aby to zmienić.


8 Październik 2021

Co to jest system HACCP?

Co to jest system HACCP?

W sanepidzie powiedzieli Ci, że musisz mieć drożony system HACCP, ale nie wiesz co to jest? Ten artykuł Ci wszystko wyjaśni.


8 Październik 2021
facebook sklep alleBHP.pl
Zamów rozmowę
×
Zamów rozmowę z ekspertem
Grzegorz Wrzeszcz
Inspektor ds. BHP

Oddzwaniamy pon - pt
w godzinach 8:30-15:30.
ZAMÓW ROZMOWĘ
Podaj imię i nazwisko!
Podaj numer telefonu!
Zaznacz zgodę na przetwarzanie danych!
Dziękujemy za wysłanie formularza.
Skontaktujemy się z Tobą w najszybszym mozliwym czasie!
Twoje imię i nazwisko
Twój numer telefonu

Nasz sklep internetowy korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z regulaminem oraz polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Lubię ciastka!
×
Darmowa instrukcja BHP
Instrukcja BHP przy obsłudze komputera z monitorem ekranowym
INSTRUKCJA BHP ZA DARMO!
Podaj prawidłowy adres e-mail!
Zaznacz zgodę na przetwarzanie danych!
Dziękujemy za wysłanie formularza.
Na podany adres e-mail wysłaliśmy Ci darmową instrukcję BHP!

Zostaw nam swój adres e-mail
i pobierz darmową instrukcję w wersji elektronicznej!

Dodaj do koszyka
Dodano do koszyka: 1 szt.
×
Dodaj do koszyka
-
+
wybierz opcję produktu cena
×
Nieoczekiwany błąd! Powiadom nas o tym :-)
×
Dodaj do koszyka
Przykro nam, ale produkt jest niedostępny ;-(