Logowanie

Podaj prawidłowy login oraz hasło!
Logowanie przebiegło pomyślnie!

Nie masz jeszcze konta?

Instrukcje BHP stanowiskowe

Instrukcje BHP stanowiskowe

W całym wachlarzu dokumentacji i procedur BHP widnieje również zapomniana w ostatnim czasie instrukcja stanowiskowa. Co to jest? Kogo dotyczy?

Do całego katalogu instrukcji regulujących zasady bezpieczeństwa i higieny pracy (BHP) należy też instrukcja stanowiskowa. Jest ona uszczegółowioną regulacją dotyczącą konkretnego stanowiska pracy. Inne takie szczegółowe regulacje to np. instrukcje obsługi określonych maszyn i urządzeń, instrukcje obchodzenia się z niebezpiecznymi substancjami chemicznymi, a także instrukcje udzielania pierwszej pomocy czy stosowania środków ochrony osobistej. Tak więc instrukcja stanowiskowa jest jedną z wielu różnych instrukcji BHP, z jakimi pracownik może spotkać się w swoim zakładzie pracy.

Czym jest instrukcja stanowiskowa?

Regulacje o tym, jak ma wyglądać i co powinna zawierać instrukcja stanowiskowa, określiło Ministerstwo Pracy i Polityki Socjalnej w rozporządzeniu z dnia 26.09.1997 r. na temat przepisów ogólnych BHP. Zgodnie z cytowanym rozporządzeniem instrukcja stanowiskowa musi zawierać:

  • szczegółowy opis wszystkich procesów technologicznych wykonywanych w przedsiębiorstwie na określonym stanowisku pracy,
  • opisy sposobu obsługi maszyn i urządzeń na danym stanowisku,
  • objaśnienie sposobów obchodzenia się z materiałami i substancjami szkodliwymi i niebezpiecznymi dla zdrowia i życia pracowników wykonujących określoną pracę,
  • wykaz i opis zasad udzielania pierwszej pomocy.

Profesjonalnie opracowana instrukcja stanowiskowa powinna precyzyjnie opisywać wszystkie czynności, jakie pracownik zobowiązany jest wykonać przed przystąpieniem do pracy, w trakcie jej wykonywania i po jej zakończeniu. Nie należy zapominać tu o umieszczeniu w instrukcji opisu działań, które należy podjąć w sytuacjach awaryjnych stwarzających zagrożenie dla zdrowia lub życia pracownika. Sprawą oczywistą jest, że instrukcja powinna być napisana w możliwie prosty, jasny i zwięzły sposób, zrozumiały tak dla pracownika, jak i samego pracodawcy.

Kiedy i kogo należy zapoznawać z instrukcją stanowiskową?

Już z samej definicji instrukcji stanowiskowej wynika, że dotyczy ona określonego miejsca pracy, a nie całego przedsiębiorstwa. Należy stąd wnioskować, że każdorazowo przy przenoszeniu pracownika z jednego stanowiska pracy na inne, nawet w tym samym zakładzie, należy zapoznawać go z nową instrukcją stanowiskową. Jest to oczywiste, ponieważ w dużych przedsiębiorstwach mogą funkcjonować różne stanowiska pracy, różniące się nieraz bardzo wyraźnie specyfiką występujących tam zagrożeń dla życia lub zdrowia pracowników. W tym momencie nawiązujemy do pojęcia zwanego „instruktażem stanowiskowym”. Instruktażu udziela przełożony lub osoba do tego uprawniona pracownikowi przed dopuszczeniem go do pracy. Instruktaż to nic więcej jak zapoznanie pracownika właśnie z instrukcją stanowiskową. Stąd płynie i wniosek następny; jeśli pracownik wykonuje pracę w jednym przedsiębiorstwie na kilku różnych stanowiskach, to powinien przejść instruktaż stanowiskowy na każdym z tych stanowisk z osobna. Każdorazowe udzielenie instruktażu stanowiskowego powinno zostać odpowiednio udokumentowane i potwierdzone własnoręcznym podpisem pracownika przeszkolonego.


Grzegorz Wrzeszcz
Piątek, 9 Lutego 2018

Czytaj inne wpisy

Ochrona BHP w Twojej firmie

Ochrona BHP w Twojej firmie

Jeśli jesteś pracodawcą to z pewnością rozumiesz jaki ciężar odpowiedzialności spoczywa na Tobie w związku z zapeniwniem bezpiecznych warunków pracy swoim pracowikom. 


2 Grudzień 2021

Temperatury przechowywania środków spożywczych

Temperatury przechowywania środków spożywczych

Środki nietrwałe mikrobiologiczne są dostępne niemal w każdym obiekcie z tzw. sektora spożywczego, a co za tym idzie niemal każdy obiekt typu sklep czy restauracja musi przechowywać je w odpowiednich warunkach. Jakich? Tego dowiesz się z tego artykułu.


8 Październik 2021

Słownik pojęć HACCP

Słownik pojęć HACCP

Nadszedł w Twoim życiu moment, że zaczynasz interesować się tematyką HACCP i GHP/GMP, ale podczas rozmowy z nami lub innymi firmami słyszysz jakiś dziwny bełkot i niecodzienne nazewnictwo? Jesteś w idealnym miejscu aby to zmienić.


8 Październik 2021

Co to jest system HACCP?

Co to jest system HACCP?

W sanepidzie powiedzieli Ci, że musisz mieć drożony system HACCP, ale nie wiesz co to jest? Ten artykuł Ci wszystko wyjaśni.


8 Październik 2021

Czym jest ocena ryzyka zawodowego?

Czym jest ocena ryzyka zawodowego?

Ty, jako pracodawca, jesteś zmuszony do informowania personelu o ryzykach, jakie mogą wystąpić w pracy. O tym, że twój pracownik został przeszkolony i zna wszelkie zagrożenia, powinna dowodzić dokumentacja ocena ryzyka zawodowego (art. 226 Kodeks Pracy oraz par. 39a 8 ust. 1 rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki społecznej w sprawie ogólnych przepisów BHP).


19 Maj 2020
18
Klientów złożyło zamówienie w naszym sklepie
W ciągu ostatnich 24 godzin
facebook sklep alleBHP.pl
Zamów rozmowę
×
Zamów rozmowę z ekspertem
Grzegorz Wrzeszcz
Inspektor ds. BHP

Oddzwaniamy pon - pt
w godzinach 8:30-15:30.
ZAMÓW ROZMOWĘ
Podaj imię i nazwisko!
Podaj numer telefonu!
Zaznacz zgodę na przetwarzanie danych!
Dziękujemy za wysłanie formularza.
Skontaktujemy się z Tobą w najszybszym mozliwym czasie!
Twoje imię i nazwisko
Twój numer telefonu

Nasz sklep internetowy korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z regulaminem oraz polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Lubię ciastka!
×
Darmowa instrukcja BHP
Instrukcja BHP przy obsłudze komputera z monitorem ekranowym
INSTRUKCJA BHP ZA DARMO!
Podaj prawidłowy adres e-mail!
Zaznacz zgodę na przetwarzanie danych!
Dziękujemy za wysłanie formularza.
Na podany adres e-mail wysłaliśmy Ci darmową instrukcję BHP!

Zostaw nam swój adres e-mail
i pobierz darmową instrukcję w wersji elektronicznej!

Dodaj do koszyka
Dodano do koszyka: 1 szt.
×
Dodaj do koszyka
-
+
wybierz opcję produktu cena
×
Nieoczekiwany błąd! Powiadom nas o tym :-)
×
Dodaj do koszyka
Przykro nam, ale produkt jest niedostępny ;-(