Logowanie

Podaj prawidłowy login oraz hasło!
Logowanie przebiegło pomyślnie!

Nie masz jeszcze konta?

Bezpieczeństwo PPOŻ dla Ciebie i Twojej firmy

Bezpieczeństwo PPOŻ dla Ciebie i Twojej firmy

Potrafi niszczyć wszystko, co napotka na swojej drodze. W wielu miejscach, w których się pojawił, pozostawiał po sobie tylko zgliszcze i rozpacz. Pożar. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do jego niszczycielskiej siły i nikt nie będzie bagatelizował takiego zagrożenia. I słusznie. Dziś chciałbym opowiedzieć Wam o bezpieczeństwie ochrony przeciwpożarowej.

Skuteczne systemy radzenia sobie z ogniem potrafią nie tylko uchronić dobytek przedsiębiorstwa czy cenne dane zgromadzone w archiwum firmy, ale służą przede wszystkim ratowaniu życia i zdrowia przebywających na jej terenie pracowników oraz Klientów. Bezpieczeństwo i ochrona przeciwpożarowa to temat równie skomplikowany, co fabuła „Mody na Sukces” i mało jest na świecie takich ekspertów, którym udało się całkowicie zgłębić temat. Myśleć o bezpieczeństwie pożarowym powinniśmy już na etapie projektowania i infrastruktury samego budynku. Wiele firm, zwłaszcza tych mniejszych, decyduje się na samodzielne spełnienie wymogów w tym zakresie. Jeśli i Wy chcecie zagłębić ten temat, to przygotowałem dla Was listę najważniejszych elementów bezpieczeństwa ppoż.

Czy wiesz, że… Zgodnie z ustawą o ochronie przeciwpożarowej z 1991 r. właściciel, użytkownik lub administrator obiektu musi:

  • przestrzegać przeciwpożarowych wymagań techniczno-budowlanych, instalacyjnych i technologicznych;
  • wyposażyć obiekt lub teren w wymagane urządzenia przeciwpożarowe i gaśnice;
  • zadbać o konserwację i naprawy urządzeń przeciwpożarowych i gaśniczych w sposób gwarantujący ich sprawne i niezawodne funkcjonowanie;
  • zapewnić osobom przebywającym w obiekcie budowlanym lub na terenie bezpieczeństwo i możliwość ewakuacji;
  • przygotować obiekt lub teren do prowadzenia akcji ratowniczej;
  • ustalić sposoby postępowania na wypadek powstania pożaru, klęski żywiołowej lub innego miejscowego zagrożenia;
  • zapoznać pracowników z przepisami przeciwpożarowymi.

Instrukcja bezpieczeństwa pożarowego

Jednym z najważniejszych dokumentów PPOŻ w każdym budynku jest instrukcja bezpieczeństwa pożarowego. Zazwyczaj zarządca budynku zleca jej wykonanie specjalistom, na podstawie ogólnych przepisów przeciwpożarowych, rodzaju prowadzonej działalności, wizji lokalnej obiektu oraz dokumentacji technicznej budynku. W połączeniu z pozostałymi instrukcjami PPOŻ oraz wykazem telefonów alarmowych stanowi trzon najważniejszej dokumentacji związanej z bezpieczeństwem pożarowym.

Urządzenia gaśnicze

Tematyce podręcznego sprzętu gaśniczego poświęciłem już wpis na blogu. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, to zapraszam tutaj: O gaśnicach słów kilka – jak wybrać gaśnicę do firmy. Nie zapominajmy również o pozostałych urządzeniach przeciwpożarowych. Wśród nich powinny znaleźć się odpowiednio oznakowane hydranty, a także o samoczynnych urządzeniach gaśniczych w przypadku pomieszczeń takich jak magazyny materiałów łatwopalnych, czy rozdzielnie elektryczne.

Systemy ostrzegania alarmowego

Aby błyskawicznie wykryć i unieszkodliwić pożary stosuje się systemy sygnalizacji pożarowej (SSP). Instalacje sygnalizacji alarmowej pożarowej składają się z czujników dymu, które bezbłędnie namierzają źródło ognia i pozwalają na szybką reakcję.

Oznakowanie

Zgodnie z przepisami każda firma oraz obiekt użyteczności publicznej muszą być wyposażone w znaki ewakuacyjne, oraz znaki przeciwpożarowe. Umieszczając znaki bezpieczeństwa ewakuacyjnego, powinniśmy pamiętać o wyznaczeniu miejsca zbiórki do ewakuacji, oznakowaniu dróg ewakuacyjnych zgodnie z kierunkiem czy o lokalizacji tymczasowych stref bezpieczeństwa dla oczekujących pomocy, którzy nie mogą skorzystać ze schodów. Osobną kategorię stanowią znaki ochrony przeciwpożarowej, wśród których znajdują się oznaczenia sprzętu PPOŻ oraz zaworów odcinających dostęp prądu i gazu.

Ćwiczenia ewakuacji z budynku

W każdym obiekcie, z którego na stałe korzysta ponad pięćdziesiąt osób, przynajmniej raz na dwa lata powinno się przeprowadzać ćwiczenia ewakuacji z budynku. Jednak wbrew pozorom nie dotyczą one jedynie pracowników zatrudnionych w firmach, a także najemców powierzchni. Co oznacza, że jeśli prowadzimy sklep z kanapkami w lobby biurowca, to przepisy dotyczą również nas, a w przypadku odmowy udziału w ćwiczeniach, właściciel budynku może złożyć wypowiedzenie umowy najmu w trybie natychmiastowym.

Czytaj inne wpisy

Jak przekonać pracowników do przestrzegania zasad BHP? Bez straszenia i nakazów

Jak przekonać pracowników do przestrzegania zasad BHP?  Bez straszenia i nakazów

Zasady BHP obowiązują wszystkich – ale nie wszyscy chętnie ich przestrzegają, co może prowadzić do potencjalnych zagrożeń. Pracodawcy często narzekają, że pracownicy ignorują procedury, nie zakładają środków ochrony, a szkolenia BHP traktują jak formalność.

Tymczasem, w kontekście bezpieczeństwa pracowników, bezpieczeństwo pracy nie powinno być tylko obowiązkiem – powinno stać się częścią kultury organizacyjnej w zakresie BHP.

W tym artykule pokażemy, jak zachęcić pracowników do przestrzegania zasad BHP, bez gróźb, nakazów i postraszeń.

czytaj więcej

Środki ochrony indywidualnej – co musisz zapewnić pracownikowi?

Środki ochrony indywidualnej – co musisz zapewnić pracownikowi?

Środki ochrony indywidualnej (ŚOI) obejmują m.in. odzież i obuwie oraz środki ochrony słuchu. To nie tylko kaski i rękawice. To wszystko, co chroni, w tym środki ochrony indywidualnej zabezpieczające przed działaniem niebezpiecznych czynników. Obowiązek ich zapewnienia spoczywa na pracodawcy, a jego niedopełnienie może prowadzić do poważnych konsekwencji – zarówno prawnych, jak i wypadków przy pracy.

czytaj więcej

Czy muszę mieć instrukcje BHP, jeśli jestem sam w firmie?

Czy muszę mieć instrukcje BHP, jeśli jestem sam w firmie?

Wielu właścicieli jednoosobowej działalności gospodarczej (JDG) zadaje sobie pytanie, jak zwiększyć bezpieczeństwo w miejscu pracy? Jakie są ich obowiązki w zakresie BHP?

„Czy muszę mieć instrukcje BHP, skoro nie zatrudniam pracowników?”

To rozsądne pytanie – nikt nie chce tworzyć zbędnych dokumentów. Ale jednocześnie niewiedza może prowadzić do nieszczęsliwych wypadków.

W tym artykule wyjaśniamy, czy jednoosobowa firma musi mieć instrukcje BHP, w jakich przypadkach są one obowiązkowe i co warto przygotować, nawet jeśli działasz sam.

czytaj więcej

5 najczęstszych błędów początkujących firm w zakresie BHP i jak ich uniknąć.

5 najczęstszych błędów początkujących firm w zakresie BHP i jak ich uniknąć.

Prowadzisz nową firmę i zastanawiasz się, jakie obowiązki z zakresu BHP musisz spełnić? To jedno z najczęstszych pytań wśród początkujących przedsiębiorców. W natłoku formalności łatwo przeoczyć kwestie związane z bezpieczeństwem i higieną pracy, co może prowadzić do poważnych konsekwencji.

W tym artykule przedstawiamy, jakich błędów unikać przy planowaniu dokumentacji BHP korzystając z gotowej dokumentacji dostępnej w naszym sklepie internetowym.

czytaj więcej

Co to jest system HACCP? Kto nadzoruje podmioty zobowiązane do wdrożenia HACCP?

Co to jest system HACCP? Kto nadzoruje podmioty zobowiązane do wdrożenia HACCP?

System HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) to kluczowa metoda zarządzania bezpieczeństwem żywności. Jego głównym celem jest identyfikacja, ocena i kontrola zagrożeń, które mogą pojawić się w procesie produkcji, przechowywania i dystrybucji żywności. Dzięki temu systemowi można skutecznie zapobiegać zanieczyszczeniom żywności oraz minimalizować ryzyko zagrożeń biologicznych, chemicznych i fizycznych.

czytaj więcej

Jakie są wymagania sanitarne dla kawiarni/lodziarni?

Jakie są wymagania sanitarne dla kawiarni/lodziarni?

Marzysz o własnej kawiarni lub lodziarni? To wspaniały pomysł! Jednak zanim zaprosisz pierwszych gości na aromatyczne espresso lub gałkę lodów, musisz upewnić się, że Twój lokal spełnia wszystkie wymagania sanitarne dla kawiarni. Higiena i bezpieczeństwo to podstawa w branży gastronomicznej, dlatego warto odpowiednio przygotować się do prowadzenia działalności. Oto najważniejsze aspekty, na które powinieneś zwrócić uwagę.

czytaj więcej

Jakie są wymagania sanitarne dla FOOD-TRUCK/przyczepy gastronomicznej?

Jakie są wymagania sanitarne dla FOOD-TRUCK/przyczepy gastronomicznej?

Prowadzenie food trucka to świetny pomysł na własny biznes gastronomiczny. Możesz serwować jedzenie w plenerze, na festiwalach czy w centrum miasta. Jednak zanim wyruszysz na kulinarną trasę, musisz zadbać o spełnienie wymagań sanitarnych. Przestrzeganie zasad higieny i bezpieczeństwa jest kluczowe nie tylko dla zdrowia klientów, ale także dla legalnego prowadzenia działalności. Jakie wymagania musisz spełnić? Sprawdź najważniejsze przepisy sanitarne dla food trucka!

czytaj więcej

Jakie są wymagania sanitarne dla sklepu spożywczego?

Jakie są wymagania sanitarne dla sklepu spożywczego?

Planujesz otworzyć sklep spożywczy? To świetna decyzja! Jednak zanim powiesisz szyld i zaprosisz pierwszych klientów, musisz zadbać o spełnienie określonych wymagań sanitarnych dla sklepu spożywczego. Przepisy w tym zakresie regulowane są przez ustawę o bezpieczeństwie żywności i żywienia, prawo budowlane oraz wytyczne Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Odpowiednie przygotowanie sklepu to klucz do sukcesu – zarówno pod kątem bezpieczeństwa klientów, jak i zgodności z obowiązującymi przepisami.

czytaj więcej
Produkt dodany do koszyka
Dodano do koszyka: 1 szt.
×
Produkt dodano do koszyka
(brutto)
(netto)
  • Format znaku / rozmiar

  • Materiał / podłoże

  • Wykonanie / typ

wybierz opcję produktu netto brutto
-
+
×
Nieoczekiwany błąd! Powiadom nas o tym :-)
×
Produkt niedostępny
Przykro nam, ale produkt jest niedostępny ;-(
audio