Logowanie

Podaj prawidłowy login oraz hasło!
Logowanie przebiegło pomyślnie!

Nie masz jeszcze konta?

Pozostali pracownicy obsługi biura - ocena ryzyka zawodowego metodą wg. Polskiej Normy PN-N-18002

Pozostali pracownicy obsługi biura - ocena ryzyka zawodowego metodą wg. Polskiej Normy PN-N-18002

Praca w biurze to nie tylko grzebanie w papierach, popijanie kawusi, czy też siedzenie w ciepełku, ale często praca pod presją czasu, częste użeranie się z nachalnym klientem oraz monotonia. Zatrudniając pracowników do obsługi biura, musisz nie tylko dostosować pomieszczenie pod względem ergonomicznym, ale również przeprowadzić ocenę ryzyka zawodowegoZagrożenia w pracy dotyczą również pracowników biurowych. Przeprowadzenie oceny ryzyka nie jest dobrowolne, ale zostało narzucone odpowiednimi przepisami Kodeksu Pracy oraz rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie ogólnych przepisów BHP. O ocenie ryzyka w biurzeprzeczytasz niżej. 

Znalezionych produktów: 19, strona 1 z 1
1

Strona 1 z 1

Proces oceny ryzyka zawodowego dla pracowników obsługi biura.

Ocena ryzyka zawodowego ma na celu zapewnienie twoim pracownikom jak najlepszej ochrony przed zagrożeniami oraz poprawienie warunków pracy. Ocena ta pozwala również stwierdzić czy stosowane obecnie środki są skuteczne oraz zorganizować pracę tak, aby była, jak najmniej uciążliwa. Jako pracodawca musisz mieć świadomość, że praca w biurze musi spełniać wymogi ergonomiczne, czyli: 

  • zapewnić dobrej jakości monitor, który powinien znajdować się na wysokości wzroku pracownika;
  • ekran, pracownik i monitor powinny tworzyć linię prostą;
  • ręce powinny być oparte na biurku nadgarstkami;
  • odpowiednio dostosować oświetlenie;
  • krzesło biurowe powinno być regulowane;
  • powinna być zapewniona wolna powierzchnia na 1 pracownika. 

Odpowiednio dostosowane biuro sprawi, że praca w nim będzie mniej uciążliwa. Sama “uciążliwość” nie jest jedynym zagrożeniem, jakie może dotknąć twoich pracowników. Ważne jest, abyś przeprowadził ocenę, aby inne możliwe zagrożenia wychwycić. Proces oceny ryzyka zawodowego składa się z kilku następujących po sobie kroków:

  • Krok I- zebranie niezbędnych informacji do przeprowadzenia oceny, tj. ilość pracowników, lokalizacja stanowiska, rodzaj wykonywanych czynności, stosowane urządzenia, rejestr wypadków i inne;
  • Krok II- identyfikacja wszystkich zagrożeń. Krok ten powinieneś rozpocząć od zagrożeń już stwierdzonych. Jednakże pamiętaj, żeby na nich nie przestawać. 
  • Krok III- oszacowanie ryzyka, czyli określenie prawdopodobieństwa wystąpienia ryzyka na danym stanowisku pracy oraz ciężkości jego następstw;
  • Krok IV- określenie akceptowalności ryzyka;
  • Krok V- opracowanie zaleceń dotyczących minimalizacji zagrożeń lub ich całkowitej eliminacji;
  • Krok VI- skonsultowanie z pracownikami lub ich przedstawicielami wyników oceny;
  • Krok VII- udokumentowanie oceny oraz zapoznanie z nią reszty pracowników. 

Pamiętaj, że dokument oceny ryzyka zawodowego powinien być sporządzony w sposób rzetelny i zgodny z rzeczywistością. Każda zmiana na stanowisku, zakup nowego sprzętu oraz inne okoliczności sprawiają, że ocenę powinieneś przeprowadzić na nowo. 

Identyfikacja zagrożeń oraz sposoby ich eliminacji dla pozostałych pracowników obsługi biura.

Identyfikacja zagrożeń należy do najważniejszych punktów w ocenie ryzyka zawodowego. Bez niego nie będziesz w stanie określić rodzajów środków, które zminimalizują zagrożenie w pracy. Nie tylko praca fizyczna niesie ze sobą różne niepożądane zdarzenia, ale mogą one wystąpić również w biurze. Do najczęstszych negatywnych incydentów w biurze należą:

  • pochwycenia przez urządzenia biurowe- np. niszczarka może wciągnąć wystające części ubrań, włosy lub biżuterię, co może powodować skaleczenia, czy też przyduszenia (np. gdy wciągnięty zostanie krawat). Sposobem na zmniejszenie tego zagrożenia jest stosowanie się do instrukcji użytkowania sprzętu;
  • poślizgnięcie się na równej powierzchni- nagły pośpiech, brak należytej uwagi, oraz roztargnienie może doprowadzić do upadku, w wyniku którego pracownik prawdopodobnie się poobija lub dojdzie do złamań kończyn. Aby tego uniknąć, należy przede wszystkim zachować szczególną ostrożność, a jeżeli powierzchnia jest mokra, to stosować znaki informujące;
  • upadek na niższy poziom- zagrożenie to często występuje, gdy pracownik nie zachowuje ostrożności, schodząc po schodach (np. rozmawia przez telefon). W tym przypadku należy egzekwować od pracownika trzymania się poręczy podczas schodzenia i wchodzenia;
  • poparzenia- podczas przenoszenia gorących napojów może dojść do poparzeń, które powodują obrzęk, zaczerwienienie oraz pęcherze z surowiczą treścią. Aby zmniejszyć ryzyko poparzeń, to przede wszystkim nie należy się spieszyć, na trasie przejścia usunąć zbędne przedmioty oraz używać tac;
  • stres- długotrwały kontakt z “trudnym” klientem może być przyczyną stresu, który w ostateczności może prowadzić do nerwic, bezsenności, a nawet rozstroju żołądka. Zagrożenie to możliwe jest do zminimalizowania poprzez cykliczne szkolenia z zakresu obsługi klienta, pakiety socjalne (baseny, masaże, dopłaty do wypoczynku) oraz regularne przerwy.

Pamiętaj, że odpowiednie przeprowadzenie oceny ryzyka zawodowego to dla ciebie same korzyści. Zdrowy i bezpieczny pracownik, to pracownik zadowolony i efektywny. Dobra jakość obsługi petenta to również jego satysfakcja. Przeprowadzając ocenę, spełniasz nie tylko wymóg prawny, ale również oszczędzasz. 

Zamów rozmowę ze sprzedawcą
×
Zamów rozmowę z ekspertem
Grzegorz Wrzeszcz
Inspektor ds. BHP

Oddzwaniamy pon - pt
w godzinach 8:00-16:00.
ZAMÓW ROZMOWĘ
Podaj imię i nazwisko!
Podaj numer telefonu!
Zaznacz zgodę na przetwarzanie danych!
Dziękujemy za wysłanie formularza.
Skontaktujemy się z Tobą w najszybszym mozliwym czasie!
Twoje imię i nazwisko
Twój numer telefonu

Nasz sklep internetowy korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z regulaminem oraz polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Rozumiem i akceptuję!
Produkt dodany do koszyka
Dodano do koszyka: 1 szt.
×
Produkt dodano do koszyka
(brutto)
(netto)
  • Format znaku / rozmiar

  • Materiał / podłoże

  • Wykonanie / typ

wybierz opcję produktu netto brutto
-
+
×
Nieoczekiwany błąd! Powiadom nas o tym :-)
×
Produkt niedostępny
Przykro nam, ale produkt jest niedostępny ;-(