Food-truck lody - ALERGENY opracowanie indywidualne dla food-truck z lodami
Opracowanie alergenów dla food-truck z lodami
Oferta na opracowanie alergenów dla food-truck z lodami skierowana jest dla przediębiorów, którzy posiadają juz wprowadzony system HACCP i chcą go wzbogadzić o wykaz alergenów do potraw/dań/produktów które oferują w swojej firmie.1. Czy twoja działalność to Food-truck lody? - TAK!
2. Czy posiadasz już księgę HACCP i/lub GHP-GMP dla Twojej firmy (food-truck z lodami)? - TAK!
3. Czy potrzebujesz jedynie opracowania alergenów dla food-truck z lodami? - TAK!
Jeżeli twoje odpowiedzi pokrywają się z powyższymi to zapraszamy do kontaktu.
Geneza - Food-truck lody
Food-truck lody to mobilna forma działalności gastronomicznej, która specjalizuje się w sprzedaży lodów oraz deserów lodowych. Może oferować szeroki asortyment produktów, takich jak lody gałkowe, włoskie, sorbety, lody wegańskie czy mrożone jogurty. W food-trucku mogą pojawić się również desery na bazie lodów, na przykład lody z polewami, posypkami, owocami lub waflami. Klienci mogą wybierać spośród różnych smaków, rozmiarów porcji i dodatków, co zwiększa atrakcyjność oferty. Działalność tego typu pozwala na elastyczność i docieranie do różnych lokalizacji, takich jak festyny, imprezy plenerowe czy centra miast. Sprzedaż lodów z food-trucka umożliwia szybkie reagowanie na sezonowe zapotrzebowanie. Odpowiednia ekspozycja produktów oraz atrakcyjny wygląd samochodu mogą przyciągnąć wielu klientów.
Lody w Food-truck lody mogą być produkowane bezpośrednio w pojeździe, jeśli pozwalają na to warunki techniczne oraz wymagania sanepidu, lub dostarczane z zewnętrznej pracowni. W przypadku produkcji na miejscu wymagane są specjalistyczne maszyny do lodów, a także odpowiednie miejsce do ich przechowywania, takie jak zamrażarki o stabilnej temperaturze. Przechowywanie lodów wymaga utrzymania temperatury nie wyższej niż -18°C, co jest jednym z podstawowych wymagań sanepidu. Produkty muszą być chronione przed zanieczyszczeniami i przechowywane w higienicznych warunkach. W przypadku transportu lodów spoza food-trucka, konieczne jest użycie pojazdów chłodniczych lub pojemników termoizolacyjnych. Dodatkowo, obsługa musi posiadać aktualne badania sanitarno-epidemiologiczne oraz przestrzegać zasad higieny podczas pracy. Mycie rąk, czystość sprzętu i powierzchni roboczych to podstawa funkcjonowania takiej działalności.
Podawanie lodów w Food-truck lody odbywa się zazwyczaj z wykorzystaniem jednorazowych lub wielorazowych naczyń i sztućców, które muszą być odpowiednio przechowywane i dezynfekowane. Sanepid wymaga, aby wszystkie produkty spożywcze były zabezpieczone przed dostępem osób postronnych i owadów. Personel powinien nosić odzież ochronną, taką jak fartuchy i rękawiczki jednorazowe podczas podawania lodów. Ważne jest również posiadanie punktu do mycia rąk z dostępem do ciepłej wody w pojeździe. Regularne kontrole sanitarne sprawdzają, czy wszystkie procedury są przestrzegane, a sprzęt utrzymany w czystości. Należy także prowadzić dokumentację dotyczącą przyjęcia, przechowywania i wydawania lodów, zgodnie z wytycznymi sanepidu. Dzięki spełnianiu tych wymagań Food-truck lody może legalnie i bezpiecznie prowadzić sprzedaż lodów w różnych miejscach.
ALERGENY DLA food-truck z lodami
Opracowany przez naszą firmę wykaz alergenów food-truck z lodami jest w pełni akceptowalny przez takie organy nadzorujące jak:- Inspekcja Handlowa
- Inspekcja Sanitarna
Alergeny - zwane inaczej alergią pokarmową - to substancje, które wywołują w organizmie klienta reakcje udzuleniowe (nadrważliwość) w kontakcie np. poprzez spożycie. Zgodnie z obowiązującymi przepisami (Rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 paździenika 2001r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności ...) sprzedawca, przedsiebiorca ma obowiązek powiadomić swoich klientów/konsumentów o obecniściu tych alergenów w daniach/produktach, które oferuje. Najprościej jest to wykonać zaznaczając w oferowanym menu obecność alergenu lub poprzez formę tabelaryczną, którą możemy dla Ciebie wykonać.
Materiały wideo o alergenach
Czym są alergeny? Czym są i gdzie możemy je znaleźć?
Zastanawiasz się, czym są alergeny i gdzie możesz się z nimi spotkać na co dzień? Obejrzyj nasz film, aby dowiedzieć się, gdzie najczęściej występują alergeny i dlaczego warto zwracać na nie uwagę – zarówno w pracy, jak i w domu!
PODGLĄD - Food-truck lody - ALERGENY opracowanie indywidualne dla food-truck z lodami


Przedstawiony podgląd dokumentacji ma charakter orientacyjny, którego celem jest unaocznienie jak skonstruowany jest plik który można zamówić,
a zakupiona dokumentacja będzie sie od niego znacząco różnić wartością merytoryczną.