Logowanie

Podaj prawidłowy login oraz hasło!
Logowanie przebiegło pomyślnie!

Nie masz jeszcze konta?

Robotnicy w przetwórstwie spożywczym, obróbce drewna, produkcji wyrobów tekstylnych i pokrewni - ocena ryzyka zawodowego metodą wg. Polskiej Normy PN-N-18002

Robotnicy w przetwórstwie spożywczym, obróbce drewna, produkcji wyrobów tekstylnych i pokrewni - ocena ryzyka zawodowego metodą wg. Polskiej Normy PN-N-18002

Artykuły spożywcze są nieodłącznym i niezbędnym elementem naszego życia. Codziennie bowiem kupujemy mięsa, chleb, wyroby cukiernicze oraz inną żywność. Jeżeli prowadzisz masarnie, cukiernie, piekarnię lub inną firmę, która zajmuje się produkcją spożywczą, z pewnością wiesz, jakie wymagania sanepidowskie musisz spełnić, aby działać w tej dziedzinie. Jednakże na ciebie (jako pracodawcę) został nałożony też inny obowiązek. Jest nim przeprowadzenie oceny ryzyka zawodowego dla każdego stanowiska pracy w twoim zakładzie. Wynika to z przepisów Kodeksu Pracy oraz rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie ogólnych przepisów BHP. O ocenie przeczytasz niżej. 

Znalezionych produktów: 95, strona 1 z 2
1 2 następna »

Strona 1 z 2

Proces oceny ryzyka zawodowego dla robotników w przetwórstwie spożywczym, obróbce drewna, produkcji wyrobów tekstylnych i pokrewnych.

Wędliniarz, rzeźnik i cukiernik to osoby, które dbają o nasze podniebienia. Pyszna wędlina i świeże mięso codziennie królują w naszych kuchniach. Słodziutkie ciastko z chęcią od czasu do czasu spożywamy do kawy. Jako właściciel firm spożywczych starasz się, aby produkty były zdrowe i świeże. Jednakże nie powinieneś zapominać o zapewnieniu bezpiecznej i higienicznej pracy swoim pracownikom. Jednym ze sposobów, aby poprawić warunki pracy, jest ocena ryzyka zawodowego.

Ocena ta ma na celu zidentyfikowanie wszystkich możliwych zagrożeń w pracy. Cały etap jest czasochłonny i powinien być sporządzony starannie. Proces oceny składa się z następujących kroków:

  • Krok I- zebranie niezbędnych informacji do przeprowadzenia oceny, m.in. dokumentacja techniczno- eksploatacyjna stosowanych maszyn i urządzeń, lokalizacja danego stanowiska pracy, rodzaj wykonywanych zadań, liczba pracowników na danym stanowisku oraz inne;
  • Krok II- identyfikacja zagrożeń, którą należy rozpocząć od przeanalizowania już określonych. Jednakże nie należy się do nich ograniczać;
  • Krok III- oszacowanie ryzyka, czyli określenie prawdopodobieństwa wystąpienia negatywnych czynników oraz ciężkości ich następstw;
  • Krok IV- określenie czy dane zagrożenie jest akceptowalne, czy też nie;
  • Krok V- sporządzić zalecenia dotyczące całkowitej eliminacji danego zagrożenia lub jego minimalizacji;
  • Krok VI- przeanalizować wyniki oceny z pracownikami lub ich przedstawicielami;
  • Krok V- sporządzić dokumentację oceny i zapoznać z nią pracowników.

Pamiętaj, że dokumentacja oceny ma być sporządzona rzetelnie, kompletnie oraz ma być zgodna z rzeczywistością. Zaleca się, aby była napisana językiem zrozumiałym dla pracowników. 

Istotną kwestią dotyczącą oceny ryzyka zawodowego jest również regularna aktualizacja. Każda zmiana na danym stanowisku, zmiana miejsca pracy oraz zakup nowego sprzętu wymaga przeprowadzenia oceny na nowo. 

Identyfikacja zagrożeń oraz sposoby ich identyfikacji dla robotników w przetwórstwie spożywczym, obróbce drewna, produkcji wyrobów tekstylnych i pokrewnych. 

Wędliniarz, rzeźnik i cukiernik to zawody, na które również czyhają różne zagrożenia w pracyMasarnia, cukiernia i piekarnia to miejsca, które z pewnością zaopatrzyłeś w liczne urządzenia i narzędzia. Stanowią one podstawowe źródło zagrożeń, jednakże niejedyne. Do najczęściej spotykanych zagrożeń na wspomnianych stanowiskach należą: 

  • drobnoustroje (wirusy, bakterie, grzyby, pasożyty), które mogą powodować zmiany skórne (wysypka, krosty), gorączkę, osłabienie, choroby układu pokarmowego, a nawet zapalenie mózgu. Najlepszymi metodami walki z tym zagrożeniem jest odpowiednia dezynfekcja pomieszczeń, odpowiednia higiena osobista pracowników, w niektórych przypadkach szczepionka, regularne kontrole sanitarne oraz inne;
  • ostre urządzenia i narzędzia- praca przy artykułach spożywczych wymaga, aby korzystać z różnego rodzaju narzędzi. Brak należytej uwagi oraz pośpiech może doprowadzić do ukłuć, rozcięć, a nawet amputacji palców. Aby ryzyko to zminimalizować, należy stosować przydzielone środki ochrony indywidualnej, skoncentrować się nad wykonywaną czynnością oraz stosować się do wytycznych z instrukcji;
  • pył mąki, cukru oraz przypraw korzennych- stosowany najczęściej w piekarniach. Może powodować choroby układu oddechowego oraz skóry. Należy w pierwszej kolejności zainstalować odpowiednią wentylację w pomieszczeniu, która zapobiegnie nadmiernemu gromadzeniu się pyłu, systematycznie dbać o porządek oraz używać środki ochrony układu oddechowego;
  • wysoka temperatura w pomieszczeniu- najczęściej występuje przy piecach i może doprowadzić do przegrzania organizmu. Aby temu zapobiec, należy stosować odpowiednią odzież, zapewnić dostęp do wody pitnej oraz zastosować odpowiednią wentylację.

Jednakże jest to tylko część zagrożeń, jakie mogą wystąpić w twoim zakładzie pracy. Aby zapewnić maksimum bezpieczeństwa swoim pracownikom, musisz przeanalizować wszystkie. Zdrowy i bezpieczny pracownik, to dla ciebie nie tylko spełnienie wymogów prawnych, ale również korzyści ekonomiczne (brak konieczności wypłaty odszkodowań z tytułu wypadku, brak konieczności zatrudnienia nowego pracownika w zastępstwie, lojalność klientów). 

 

Zamów rozmowę ze sprzedawcą
×
Zamów rozmowę z ekspertem
Grzegorz Wrzeszcz
Inspektor ds. BHP

Oddzwaniamy pon - pt
w godzinach 8:00-16:00.
ZAMÓW ROZMOWĘ
Podaj imię i nazwisko!
Podaj numer telefonu!
Zaznacz zgodę na przetwarzanie danych!
Dziękujemy za wysłanie formularza.
Skontaktujemy się z Tobą w najszybszym mozliwym czasie!
Twoje imię i nazwisko
Twój numer telefonu

Nasz sklep internetowy korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z regulaminem oraz polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Rozumiem i akceptuję!
Produkt dodany do koszyka
Dodano do koszyka: 1 szt.
×
Produkt dodano do koszyka
(brutto)
(netto)
  • Format znaku / rozmiar

  • Materiał / podłoże

  • Wykonanie / typ

wybierz opcję produktu netto brutto
-
+
×
Nieoczekiwany błąd! Powiadom nas o tym :-)
×
Produkt niedostępny
Przykro nam, ale produkt jest niedostępny ;-(