Ocena ryzyka jest to niezbędny dokument w każdym zakładzie pracy. Ma ona na celu przebadanie każdego aspektu w danym środowisku pracy pod względem zagrożeń, jakie mogą wystąpić i spowodować uszczerbek na zdrowiu lub uraz pracownika. Prawidłowo przeprowadzona ocena pozwoli Ci dobrać takie środki, które całkowicie wyeliminują lub przynajmiej ograniczą to ryzyko.
Przeprowadzenie oceny jest obowiązkiem każdego pracodawcy. Fakt ten wynika z przepisów prawnych zawartych w Kodeksie Pracy oraz w rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. Aby była ona przeprowadzona skutecznie i rzetelnie, musisz przejść przez następujące etapy:
- zebranie niezbędnych informacji- np. dokumentacja techniczno-eksploatacyjna maszyn i urządzeń w zakładzie, szczegółowa charakterystyka stanowisk, czy też rejestr wypadków i chorób zawodowych;
- przeprowadzenie identyfikacji wszystkich zagrożeń występujących w danym środowisku pracy;
- oszacowanie ryzyka zawodowego na danym stanowisku;
- określić, czy dane zagrożenie jest akceptowalne;
- sformułować zalecenia dotyczące działań eliminujących lub ograniczające ryzyko oraz określić skuteczność wprowadzonych działań;
- skonsultować z pracownikami lub ich przedstawicielami wyniki oceny oraz przedstawić ewentualne działania eliminujące;
- wdrożyć sformułowane działania oraz sprawdzić ich skuteczność;
- w razie konieczności wprowadzić działania korygujące;
- sporządzić dokumentację oceny oraz zapoznać z nią pracowników.
Tak przeprowadzona ocena pozwoli Ci utrzymać prawidłowy poziom BHP w twoim gospodarstwie. Jednakże musisz pamiętać, że ten dokument musi być na bieżąco aktualizowany. Każda zmiana na stanowisku pracy, zakup nowego sprzętu rolniczego lub łowieckiego oraz zmiany w sposobach wykonywania określonych prac, niosą za sobą konieczność powtórzenia całego procesu. Spowodowane jest to tym, iż istnieje ryzyko powstania nowych zagrożeń.
Bezpieczeństwo pracy na roli oraz przy połowie ryb
Praca na roli lub przy połowie ryb jest specyficznym i wysoko wypadkowym zajęciem. Te niepożądane zdarzenia są najczęściej skutkiem błędów ludzkich (rutyna, brak koncentracji, spożywanie alkoholu) oraz braku odpowiedniej wiedzy i podstawowych zasad BHP. Oto przykładowe zagrożenia w pracy, jakie mogą zdarzyć się Twoim pracownikom:
- wpadnięcie do wody- skutkować to może utonięciem i śmiercią pracownika. Najczęściej do tego dochodzi, gdy osoba pracująca na kutrze, łódce czy też statku źle oceni warunki pogodowe i mimo ryzyka nawałnic, wypłynie. Aby ograniczyć to ryzyko, pracownik przed wypłynięciem powinien śledzić pogodę, stosować się do zasad panujących na pokładzie oraz stosować niezbędne środki ochrony indywidualnej;
- pestycydy i środki ochrony roślin- nieodpowiednie przechowywanie lub złe użytkowanie tych środków, może doprowadzić do ciężkich zatruć. Każdy pracownik Twojej roli powinien zapoznać się z kartą charakterystyki danej substancji, nosić przydzielone środki ochrony indywidualnej oraz dokładnie myć ręce po ich użyciu;
- maszyny rolnicze (np. kombajny) - brak zachowania należnej uwagi lub ignorowanie zasad (np. prace naprawcze urządzeń przy włączonym silniku) może doprowadzić do ran, stłuczeń, ciężkich urazów oraz śmierci pracownika. Przy każdej naprawie osoba pracująca z danym urządzeniem powinna je wyłączyć;
- zwierzęta hodowlane- nieumiejętne podejście do zwierząt lub ich spłoszenie sprowokować je może do ataku, w wyniku którego pracownik może zostać poturbowany lub pogryziony. Osoba, która zajmuje się zwierzętami, powinna posiadać wiedzę dotyczącą postępowania z nimi, przed inwentarzem nie może spożywać alkoholu oraz musi zachować spokój i niezbędne środki ostrożności.
Jest to oczywiście tylko część z zagrożeń, które musisz przewidzieć jako przełożony. W rzeczywistości jest ich znacznie więcej. Przy ocenie powinieneś przeanalizować m.in. stosowane maszyny i urządzenia, charakter danej pracy oraz każdy czynnik ludzki.
Korzyści płynące z prawidłowo przeprowadzonej oceny ryzyka
Odpowiednio przeprowadzona ocena to taka, która jest rzetelna, kompletna i zgodna z rzeczywistością. Pozwoli Ci ona uchronić Twój personel przed ryzykiem wypadków, a dzięki temu uchronisz swoje gospodarstwo przed zbędnymi kosztami (ubezpieczenia, procesu itp.). Zwiększając świadomość BHP wśród pracowników, sprawiasz, że jakość wykonywanych prac jest większa i przy okazji niwelujesz niepotrzebne straty. Jak widzisz, działając nawet na własne potrzeby, należy zachować odpowiednie bezpieczeństwo.