Stołówka - ALERGENY opracowanie indywidualne dla stołówki
Opracowanie alergenów dla stołówki
Oferta na opracowanie alergenów dla stołówki skierowana jest dla przediębiorów, którzy posiadają juz wprowadzony system HACCP i chcą go wzbogadzić o wykaz alergenów do potraw/dań/produktów które oferują w swojej firmie.1. Czy twoja działalność to Stołówka? - TAK!
2. Czy posiadasz już księgę HACCP i/lub GHP-GMP dla Twojej firmy (stołówki)? - TAK!
3. Czy potrzebujesz jedynie opracowania alergenów dla stołówki? - TAK!
Jeżeli twoje odpowiedzi pokrywają się z powyższymi to zapraszamy do kontaktu.
Geneza - Stołówka
Stołówka to rodzaj działalności gospodarczej funkcjonującej w sektorze spożywczym, której głównym celem jest przygotowywanie oraz serwowanie posiłków. Najczęściej obsługuje ona określoną grupę osób, na przykład uczniów, pracowników firm, studentów czy pacjentów szpitali. W ofercie Stołówki mogą znaleźć się zarówno śniadania, obiady, jak i kolacje, a także drobne przekąski, surówki, napoje oraz desery. Dania są zwykle przygotowywane na miejscu, dzięki czemu można zapewnić ich świeżość i odpowiednią temperaturę. Produkty używane w Stołówce powinny pochodzić od certyfikowanych dostawców i być przechowywane w warunkach zgodnych z wytycznymi sanepidu. Przechowywanie mięs, warzyw, nabiału czy produktów sypkich odbywa się w specjalnie wydzielonych chłodniach, lodówkach lub suchych magazynach. Szczególną uwagę należy zwrócić na zachowanie odpowiedniej czystości oraz kontrolę temperatury, aby zapobiegać rozwojowi bakterii i utrzymać wysoką jakość podawanych potraw.
W Stołówce produkcja dań najczęściej odbywa się w kuchni zaprojektowanej w sposób umożliwiający łatwe utrzymanie higieny. Personel powinien być przeszkolony z zakresu zasad dobrej praktyki higienicznej oraz posiadać aktualne badania sanitarno-epidemiologiczne. Przygotowywanie posiłków musi odbywać się w odpowiednich warunkach temperaturowych, przy użyciu sprzętu spełniającego wymogi sanitarne. Gotowe posiłki powinny być podawane natychmiast po przygotowaniu lub przechowywane w urządzeniach grzewczych, które utrzymują temperaturę powyżej 63°C. Pozostałe potrawy, które nie zostały wydane, muszą być szybko schładzane i przechowywane w lodówkach, aby nie dopuścić do namnażania się drobnoustrojów. Wszystkie powierzchnie mające kontakt z żywnością muszą być regularnie dezynfekowane. Stołówka powinna także prowadzić dokumentację dotyczącą przyjęcia towaru, temperatur przechowywania i czystości, zgodnie z systemem HACCP. Dzięki temu możliwe jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności i ochrony zdrowia konsumentów.
W przypadku Stołówki oferującej dowóz lub transport posiłków do innych lokalizacji, kluczowe jest zachowanie odpowiednich warunków przewozu. Gotowe dania muszą być transportowane w pojemnikach termoizolacyjnych, które utrzymują właściwą temperaturę, zapobiegając wychłodzeniu lub przegrzaniu potraw. Sanepid wymaga, aby pojazdy dostawcze były odpowiednio czyste, przystosowane do przewozu żywności i regularnie dezynfekowane. Pracownicy zajmujący się transportem powinni posiadać odzież ochronną i przestrzegać procedur higienicznych. Stołówka zobowiązana jest również do stosowania się do wytycznych dotyczących śledzenia pochodzenia produktów i ich rotacji, aby nie dochodziło do użycia przeterminowanych składników. Wszystkie etapy produkcji, przechowywania i transportu muszą być zgodne z wymogami sanepidu, które mają na celu minimalizację ryzyka zatrucia pokarmowego. Przestrzeganie tych zasad to podstawa funkcjonowania każdej profesjonalnej Stołówki.
ALERGENY DLA stołówki
Opracowany przez naszą firmę wykaz alergenów stołówki jest w pełni akceptowalny przez takie organy nadzorujące jak:- Inspekcja Handlowa
- Inspekcja Sanitarna
Alergeny - zwane inaczej alergią pokarmową - to substancje, które wywołują w organizmie klienta reakcje udzuleniowe (nadrważliwość) w kontakcie np. poprzez spożycie. Zgodnie z obowiązującymi przepisami (Rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 paździenika 2001r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności ...) sprzedawca, przedsiebiorca ma obowiązek powiadomić swoich klientów/konsumentów o obecniściu tych alergenów w daniach/produktach, które oferuje. Najprościej jest to wykonać zaznaczając w oferowanym menu obecność alergenu lub poprzez formę tabelaryczną, którą możemy dla Ciebie wykonać.
Materiały wideo o alergenach
Czym są alergeny? Czym są i gdzie możemy je znaleźć?
Zastanawiasz się, czym są alergeny i gdzie możesz się z nimi spotkać na co dzień? Obejrzyj nasz film, aby dowiedzieć się, gdzie najczęściej występują alergeny i dlaczego warto zwracać na nie uwagę – zarówno w pracy, jak i w domu!
PODGLĄD - Stołówka - ALERGENY opracowanie indywidualne dla stołówki


Przedstawiony podgląd dokumentacji ma charakter orientacyjny, którego celem jest unaocznienie jak skonstruowany jest plik który można zamówić,
a zakupiona dokumentacja będzie sie od niego znacząco różnić wartością merytoryczną.