Logowanie

Podaj prawidłowy login oraz hasło!
Logowanie przebiegło pomyślnie!

Nie masz jeszcze konta?

Stołówka - ALERGENY opracowanie indywidualne dla stołówki

5/5
(1 głosów)
04-ALERGENY-04001
Usługa dostępna
2-4 dni robocze
Darmowa dostawa
od 150 zł

(kurier InPost od 13.99 zł)
Usługa online
161.79
(netto)
199.00
(brutto)
Stawka VAT: 23%
wybierz opcję produktu netto brutto
161.79 199.00
283.74 349.00
527.64 649.00
812.20 999.00
-
+
bezpieczeństwo
Metody płatności 1
Metody płatności 2
Metody płatności 3

Opracowanie alergenów dla stołówki

Oferta na opracowanie alergenów dla stołówki skierowana jest dla przediębiorów, którzy posiadają juz wprowadzony system HACCP i chcą go wzbogadzić o wykaz alergenów do potraw/dań/produktów które oferują w swojej firmie.

1. Czy twoja działalność to Stołówka? - TAK!
2. Czy posiadasz już księgę HACCP i/lub GHP-GMP dla Twojej firmy (stołówki)? - TAK!
3. Czy potrzebujesz jedynie opracowania alergenów dla stołówki? - TAK!

Jeżeli twoje odpowiedzi pokrywają się z powyższymi to zapraszamy do kontaktu.


Geneza - Stołówka

Stołówka to rodzaj działalności gospodarczej funkcjonującej w sektorze spożywczym, której głównym celem jest przygotowywanie oraz serwowanie posiłków. Najczęściej obsługuje ona określoną grupę osób, na przykład uczniów, pracowników firm, studentów czy pacjentów szpitali. W ofercie Stołówki mogą znaleźć się zarówno śniadania, obiady, jak i kolacje, a także drobne przekąski, surówki, napoje oraz desery. Dania są zwykle przygotowywane na miejscu, dzięki czemu można zapewnić ich świeżość i odpowiednią temperaturę. Produkty używane w Stołówce powinny pochodzić od certyfikowanych dostawców i być przechowywane w warunkach zgodnych z wytycznymi sanepidu. Przechowywanie mięs, warzyw, nabiału czy produktów sypkich odbywa się w specjalnie wydzielonych chłodniach, lodówkach lub suchych magazynach. Szczególną uwagę należy zwrócić na zachowanie odpowiedniej czystości oraz kontrolę temperatury, aby zapobiegać rozwojowi bakterii i utrzymać wysoką jakość podawanych potraw.

W Stołówce produkcja dań najczęściej odbywa się w kuchni zaprojektowanej w sposób umożliwiający łatwe utrzymanie higieny. Personel powinien być przeszkolony z zakresu zasad dobrej praktyki higienicznej oraz posiadać aktualne badania sanitarno-epidemiologiczne. Przygotowywanie posiłków musi odbywać się w odpowiednich warunkach temperaturowych, przy użyciu sprzętu spełniającego wymogi sanitarne. Gotowe posiłki powinny być podawane natychmiast po przygotowaniu lub przechowywane w urządzeniach grzewczych, które utrzymują temperaturę powyżej 63°C. Pozostałe potrawy, które nie zostały wydane, muszą być szybko schładzane i przechowywane w lodówkach, aby nie dopuścić do namnażania się drobnoustrojów. Wszystkie powierzchnie mające kontakt z żywnością muszą być regularnie dezynfekowane. Stołówka powinna także prowadzić dokumentację dotyczącą przyjęcia towaru, temperatur przechowywania i czystości, zgodnie z systemem HACCP. Dzięki temu możliwe jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności i ochrony zdrowia konsumentów.

W przypadku Stołówki oferującej dowóz lub transport posiłków do innych lokalizacji, kluczowe jest zachowanie odpowiednich warunków przewozu. Gotowe dania muszą być transportowane w pojemnikach termoizolacyjnych, które utrzymują właściwą temperaturę, zapobiegając wychłodzeniu lub przegrzaniu potraw. Sanepid wymaga, aby pojazdy dostawcze były odpowiednio czyste, przystosowane do przewozu żywności i regularnie dezynfekowane. Pracownicy zajmujący się transportem powinni posiadać odzież ochronną i przestrzegać procedur higienicznych. Stołówka zobowiązana jest również do stosowania się do wytycznych dotyczących śledzenia pochodzenia produktów i ich rotacji, aby nie dochodziło do użycia przeterminowanych składników. Wszystkie etapy produkcji, przechowywania i transportu muszą być zgodne z wymogami sanepidu, które mają na celu minimalizację ryzyka zatrucia pokarmowego. Przestrzeganie tych zasad to podstawa funkcjonowania każdej profesjonalnej Stołówki.


ALERGENY DLA stołówki

Opracowany przez naszą firmę wykaz alergenów stołówki jest w pełni akceptowalny przez takie organy nadzorujące jak:

- Inspekcja Handlowa
- Inspekcja Sanitarna

Alergeny - zwane inaczej alergią pokarmową - to substancje, które wywołują w organizmie klienta reakcje udzuleniowe (nadrważliwość) w kontakcie np. poprzez spożycie. Zgodnie z obowiązującymi przepisami (Rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 paździenika 2001r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności ...) sprzedawca, przedsiebiorca ma obowiązek powiadomić swoich klientów/konsumentów o obecniściu tych alergenów w daniach/produktach, które oferuje. Najprościej jest to wykonać zaznaczając w oferowanym menu obecność alergenu lub poprzez formę tabelaryczną, którą możemy dla Ciebie wykonać.

Materiały wideo o alergenach

Czym są alergeny? Czym są i gdzie możemy je znaleźć?

Zastanawiasz się, czym są alergeny i gdzie możesz się z nimi spotkać na co dzień? Obejrzyj nasz film, aby dowiedzieć się, gdzie najczęściej występują alergeny i dlaczego warto zwracać na nie uwagę – zarówno w pracy, jak i w domu!


PODGLĄD - Stołówka - ALERGENY opracowanie indywidualne dla stołówki

Stołówka - ALERGENY opracowanie indywidualne dla stołówki - 1
Stołówka - ALERGENY opracowanie indywidualne dla stołówki - 2
UWAGA! - przedstawiony podgląd dokumentacji NIE JEST bezpośrednio cześcią dokumentacji Stołówka - ALERGENY opracowanie indywidualne dla stołówki.
Przedstawiony podgląd dokumentacji ma charakter orientacyjny, którego celem jest unaocznienie jak skonstruowany jest plik który można zamówić,
a zakupiona dokumentacja będzie sie od niego znacząco różnić wartością merytoryczną.

Podobne produkty

Produkt dodany do koszyka
Dodano do koszyka: 1 szt.
×
Produkt dodano do koszyka
(brutto)
(netto)
  • Format znaku / rozmiar

  • Materiał / podłoże

  • Wykonanie / typ

wybierz opcję produktu netto brutto
-
+
×
Nieoczekiwany błąd! Powiadom nas o tym :-)
×
Produkt niedostępny
Przykro nam, ale produkt jest niedostępny ;-(
audio