Sala balowa - ALERGENY opracowanie indywidualne dla sali balowej
Opracowanie alergenów dla sali balowej
Oferta na opracowanie alergenów dla sali balowej skierowana jest dla przediębiorów, którzy posiadają juz wprowadzony system HACCP i chcą go wzbogadzić o wykaz alergenów do potraw/dań/produktów które oferują w swojej firmie.1. Czy twoja działalność to Sala balowa? - TAK!
2. Czy posiadasz już księgę HACCP i/lub GHP-GMP dla Twojej firmy (sali balowej)? - TAK!
3. Czy potrzebujesz jedynie opracowania alergenów dla sali balowej? - TAK!
Jeżeli twoje odpowiedzi pokrywają się z powyższymi to zapraszamy do kontaktu.
Geneza - Sala balowa
Sala balowa to działalność gospodarcza w sektorze spożywczym, która koncentruje się na organizacji imprez okolicznościowych, takich jak wesela, bale, studniówki czy bankiety. Zakres oferowanych produktów obejmuje szeroki wybór dań gorących, zimnych przystawek, deserów, napojów bezalkoholowych oraz alkoholowych. W ofercie najczęściej znajdują się tradycyjne potrawy kuchni polskiej, ale również dania wegetariańskie, wegańskie oraz menu dla dzieci. Produkty spożywcze wykorzystywane w Sala balowa muszą pochodzić od sprawdzonych dostawców posiadających odpowiednie certyfikaty jakości. Niezbędne jest posiadanie odpowiednich urządzeń kuchennych oraz chłodniczych, zapewniających właściwe przechowywanie mięsa, nabiału czy warzyw. Produkcja potraw często odbywa się na miejscu, w profesjonalnie wyposażonej kuchni spełniającej wytyczne sanepidu. Część produktów, takich jak ciasta czy pieczywo, może być dowożona przez zewnętrznych producentów, co wymaga zachowania odpowiedniej temperatury podczas transportu. W przypadku transportu gotowych potraw na wydarzenia plenerowe, konieczne jest zastosowanie pojemników termoizolacyjnych. Wszystkie etapy przygotowania i serwowania muszą być zgodne z aktualnymi wymogami higieniczno-sanitarnymi.
W Sala balowa szczególną uwagę zwraca się na sposób przechowywania produktów spożywczych. Surowce łatwo psujące się, takie jak mięso, ryby czy nabiał, muszą być przechowywane w lodówkach o kontrolowanej temperaturze, zgodnie z wytycznymi sanepidu. Warzywa i owoce są magazynowane w chłodnych, dobrze wentylowanych pomieszczeniach, a produkty suche w suchych, czystych magazynach. Produkcja potraw odbywa się w wyodrębnionych strefach kuchennych, co zapobiega krzyżowaniu się dróg czystych i brudnych. Personel zobowiązany jest do zachowania wysokiego poziomu higieny osobistej, stosowania odzieży ochronnej oraz regularnego mycia rąk. Naczynia i sprzęt kuchenny muszą być myte i dezynfekowane zgodnie z przyjętymi procedurami. Gotowe dania są podawane na ciepło lub zimno, w zależności od rodzaju potrawy, z zachowaniem odpowiednich temperatur serwowania. Pozostałości po posiłkach są niezwłocznie usuwane, a odpady segregowane zgodnie z przepisami. Regularne kontrole sanitarne pomagają utrzymać wysoki standard świadczonych usług.
Oferując usługi gastronomiczne, Sala balowa musi spełniać szereg wymagań sanitarnych, które są nadzorowane przez inspekcję sanitarno-epidemiologiczną. Każdy etap – od przyjęcia produktów, przez ich magazynowanie, przygotowanie i podanie, aż po utylizację odpadów – podlega ścisłym wytycznym. Pomieszczenia muszą być regularnie sprzątane i dezynfekowane, a sprzęt kuchenny utrzymywany w czystości i dobrym stanie technicznym. Personel przechodzi szkolenia z zakresu higieny i bezpieczeństwa żywności, a także posiada aktualne badania sanitarno-epidemiologiczne. W przypadku transportu potraw poza teren Sala balowa, konieczne jest stosowanie specjalnych środków transportu spełniających wymogi sanitarne. Wszystkie produkty spożywcze muszą posiadać aktualne terminy ważności oraz być właściwie oznakowane. Stosowanie zasad systemu HACCP jest obowiązkowe w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Przestrzeganie tych wszystkich zasad gwarantuje gościom bezpieczeństwo i wysoką jakość oferowanych usług gastronomicznych.
ALERGENY DLA sali balowej
Opracowany przez naszą firmę wykaz alergenów sali balowej jest w pełni akceptowalny przez takie organy nadzorujące jak:- Inspekcja Handlowa
- Inspekcja Sanitarna
Alergeny - zwane inaczej alergią pokarmową - to substancje, które wywołują w organizmie klienta reakcje udzuleniowe (nadrważliwość) w kontakcie np. poprzez spożycie. Zgodnie z obowiązującymi przepisami (Rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 paździenika 2001r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności ...) sprzedawca, przedsiebiorca ma obowiązek powiadomić swoich klientów/konsumentów o obecniściu tych alergenów w daniach/produktach, które oferuje. Najprościej jest to wykonać zaznaczając w oferowanym menu obecność alergenu lub poprzez formę tabelaryczną, którą możemy dla Ciebie wykonać.
Materiały wideo o alergenach
Czym są alergeny? Czym są i gdzie możemy je znaleźć?
Zastanawiasz się, czym są alergeny i gdzie możesz się z nimi spotkać na co dzień? Obejrzyj nasz film, aby dowiedzieć się, gdzie najczęściej występują alergeny i dlaczego warto zwracać na nie uwagę – zarówno w pracy, jak i w domu!
PODGLĄD - Sala balowa - ALERGENY opracowanie indywidualne dla sali balowej


Przedstawiony podgląd dokumentacji ma charakter orientacyjny, którego celem jest unaocznienie jak skonstruowany jest plik który można zamówić,
a zakupiona dokumentacja będzie sie od niego znacząco różnić wartością merytoryczną.