Restauracja azjatycka - ALERGENY opracowanie indywidualne dla restauracji azjatyckiej
Opracowanie alergenów dla restauracji azjatyckiej
Oferta na opracowanie alergenów dla restauracji azjatyckiej skierowana jest dla przediębiorów, którzy posiadają juz wprowadzony system HACCP i chcą go wzbogadzić o wykaz alergenów do potraw/dań/produktów które oferują w swojej firmie.1. Czy twoja działalność to Restauracja azjatycka? - TAK!
2. Czy posiadasz już księgę HACCP i/lub GHP-GMP dla Twojej firmy (restauracji azjatyckiej)? - TAK!
3. Czy potrzebujesz jedynie opracowania alergenów dla restauracji azjatyckiej? - TAK!
Jeżeli twoje odpowiedzi pokrywają się z powyższymi to zapraszamy do kontaktu.
Geneza - Restauracja azjatycka
Restauracja azjatycka to działalność gospodarcza skoncentrowana na serwowaniu dań kuchni azjatyckiej, takich jak sushi, curry, dania z woka czy zupy pho. W ofercie mogą znaleźć się zarówno dania mięsne, rybne, jak i wegetariańskie, w tym popularne przystawki, desery i napoje charakterystyczne dla krajów Azji. Produkty wykorzystywane w tego typu restauracji to świeże warzywa, owoce, ryby, owoce morza, mięso, a także egzotyczne przyprawy, sosy sojowe czy mleko kokosowe. W przypadku własnej produkcji, np. przygotowywania makaronów czy pierogów, należy zachować szczególną czystość oraz stosować się do zasad HACCP. Przechowywanie produktów wymaga odpowiednich temperatur – mrożonki i ryby przechowywane są w zamrażarkach, a warzywa w chłodniach. Gotowe dania podaje się w odpowiednich naczyniach, często z użyciem pałeczek lub specjalnych łyżek. Restauracja może oferować dania na wynos oraz dostawę, co wymaga użycia opakowań jednorazowych dostosowanych do kontaktu z żywnością i utrzymania odpowiedniej temperatury posiłków.
Sanepid wymaga, aby Restauracja azjatycka spełniała standardy higieny, zarówno w zakresie pomieszczeń, sprzętu, jak i personelu. Wszystkie produkty muszą być przechowywane oddzielnie w zależności od rodzaju (np. mięso nie może być przechowywane razem z warzywami), a surowce muszą być oznakowane i mieć aktualne terminy przydatności. Produkty mrożone i chłodzone powinny być regularnie kontrolowane pod kątem temperatury i czystości. Wszelkie narzędzia i powierzchnie robocze muszą być dezynfekowane po każdym użyciu, aby zapobiegać zakażeniom krzyżowym. Personel powinien posiadać ważne badania sanitarno-epidemiologiczne oraz być przeszkolony z zasad higieny. Wymagane jest prowadzenie dokumentacji HACCP, która pozwala na śledzenie procesu przygotowania i przechowywania żywności. Restauracja powinna także zapewnić odpowiednią ilość umywalek i środków do dezynfekcji dla pracowników.
W przypadku transportu posiłków, Restauracja azjatycka musi zadbać o zachowanie ciągu chłodniczego i odpowiednie zabezpieczenie jedzenia przed zanieczyszczeniem. Dania gorące przewożone są w specjalnych termoboxach, które utrzymują temperaturę powyżej 60 stopni Celsjusza, natomiast dania zimne – w pojemnikach chłodzących. Produkcja dań na miejscu wymaga stosowania świeżych składników i przestrzegania zasad rotacji zapasów (FIFO). Gotowe potrawy nie powinny być przechowywane dłużej niż zalecają wytyczne, a wszelkie pozostałości muszą być odpowiednio utylizowane. Ważnym aspektem jest oznaczanie alergenów w menu, zgodnie z wymogami prawa. Każdy produkt wchodzący w skład potraw musi mieć udokumentowane pochodzenie, a restauracja powinna być gotowa na kontrolę sanepidu w każdym momencie. Zgodność z wytycznymi sanitarnymi zapewnia bezpieczeństwo żywności i chroni zdrowie klientów.
ALERGENY DLA restauracji azjatyckiej
Opracowany przez naszą firmę wykaz alergenów restauracji azjatyckiej jest w pełni akceptowalny przez takie organy nadzorujące jak:- Inspekcja Handlowa
- Inspekcja Sanitarna
Alergeny - zwane inaczej alergią pokarmową - to substancje, które wywołują w organizmie klienta reakcje udzuleniowe (nadrważliwość) w kontakcie np. poprzez spożycie. Zgodnie z obowiązującymi przepisami (Rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 paździenika 2001r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności ...) sprzedawca, przedsiebiorca ma obowiązek powiadomić swoich klientów/konsumentów o obecniściu tych alergenów w daniach/produktach, które oferuje. Najprościej jest to wykonać zaznaczając w oferowanym menu obecność alergenu lub poprzez formę tabelaryczną, którą możemy dla Ciebie wykonać.
Materiały wideo o alergenach
Czym są alergeny? Czym są i gdzie możemy je znaleźć?
Zastanawiasz się, czym są alergeny i gdzie możesz się z nimi spotkać na co dzień? Obejrzyj nasz film, aby dowiedzieć się, gdzie najczęściej występują alergeny i dlaczego warto zwracać na nie uwagę – zarówno w pracy, jak i w domu!
PODGLĄD - Restauracja azjatycka - ALERGENY opracowanie indywidualne dla restauracji azjatyckiej


Przedstawiony podgląd dokumentacji ma charakter orientacyjny, którego celem jest unaocznienie jak skonstruowany jest plik który można zamówić,
a zakupiona dokumentacja będzie sie od niego znacząco różnić wartością merytoryczną.