Kuchnia hiszpańska - ALERGENY opracowanie indywidualne dla kuchni hiszpańskiej
Opracowanie alergenów dla kuchni hiszpańskiej
Oferta na opracowanie alergenów dla kuchni hiszpańskiej skierowana jest dla przediębiorów, którzy posiadają juz wprowadzony system HACCP i chcą go wzbogadzić o wykaz alergenów do potraw/dań/produktów które oferują w swojej firmie.1. Czy twoja działalność to Kuchnia hiszpańska? - TAK!
2. Czy posiadasz już księgę HACCP i/lub GHP-GMP dla Twojej firmy (kuchni hiszpańskiej)? - TAK!
3. Czy potrzebujesz jedynie opracowania alergenów dla kuchni hiszpańskiej? - TAK!
Jeżeli twoje odpowiedzi pokrywają się z powyższymi to zapraszamy do kontaktu.
Geneza - Kuchnia hiszpańska
Kuchnia hiszpańska to działalność gospodarcza w sektorze spożywczym, która specjalizuje się w oferowaniu tradycyjnych potraw i produktów kuchni hiszpańskiej. Oferta takiej firmy może obejmować szeroki wybór dań, takich jak tapas, paella, gazpacho, tortilla española, churros czy różnego rodzaju sery i wędliny, np. jamón serrano. Dodatkowo w ofercie mogą znaleźć się produkty gotowe do spożycia, przekąski oraz napoje hiszpańskie, np. sangria czy wina z regionów La Rioja i Andaluzji. Przedsiębiorstwo może prowadzić zarówno sprzedaż detaliczną, jak i hurtową, a także oferować catering na różnego rodzaju wydarzenia. Ważnym aspektem działalności jest odpowiednie przechowywanie produktów, zgodne z wymaganiami sanepidu, czyli w odpowiednich temperaturach zapewniających świeżość i bezpieczeństwo żywności. Produkty wymagające chłodzenia, takie jak sery czy wędliny, muszą być przechowywane w lodówkach lub chłodniach. Suchą żywność, np. oliwki, przyprawy czy oliwy, należy magazynować w suchych i przewiewnych pomieszczeniach. Wszystkie produkty muszą być zabezpieczone przed dostępem szkodników oraz zanieczyszczeniami zewnętrznymi.
Proces produkcji w Kuchnia hiszpańska może obejmować przygotowywanie gotowych dań na miejscu, pakowanie ich oraz ewentualne pasteryzowanie, jeśli produkty mają dłuższy termin przydatności. Produkcja musi odbywać się zgodnie z zasadami dobrej praktyki higienicznej (GHP) i dobrej praktyki produkcyjnej (GMP). Pracownicy zobowiązani są do przestrzegania zasad higieny osobistej, regularnego mycia rąk oraz używania odzieży ochronnej. Pomieszczenia produkcyjne muszą być regularnie sprzątane i dezynfekowane, a sprzęt kuchenny utrzymywany w czystości. Przy produkcji potraw należy zwracać uwagę na stosowanie świeżych, wysokiej jakości składników oraz odpowiednie oznakowanie produktów, zgodnie z wymogami dotyczącymi alergenów. Ważne jest także prowadzenie dokumentacji dotyczącej źródeł pochodzenia surowców i ich partii. Sanepid wymaga także monitorowania temperatury i warunków przechowywania oraz prowadzenia ewidencji dotyczącej czystości i dezynfekcji pomieszczeń.
Transport produktów oferowanych przez Kuchnia hiszpańska powinien być realizowany w pojazdach przystosowanych do przewozu żywności, spełniających wymogi sanitarne. Produkty wymagające chłodzenia muszą być przewożone w warunkach chłodniczych, a żywność sucha w czystych i zabezpieczonych przed wilgocią oraz zanieczyszczeniami pojazdach. Pracownicy odpowiedzialni za transport muszą posiadać aktualne badania sanitarno-epidemiologiczne. Wszystkie produkty muszą być odpowiednio zapakowane, aby zapobiec skażeniu czy uszkodzeniu podczas przewozu. Sanepid wymaga, aby pojazdy były regularnie czyszczone i dezynfekowane, a proces transportu dokumentowany. Przy dostawach do klientów lub punktów gastronomicznych, należy dbać o zachowanie łańcucha chłodniczego oraz o to, by czas transportu nie wpływał negatywnie na jakość produktów. Dodatkowo, wszelkie miejsca odbioru i przechowywania produktów muszą być zgodne z aktualnymi przepisami sanitarnymi oraz posiadać zatwierdzenie sanepidu. Wszystkie te działania wpływają na bezpieczeństwo i wysoką jakość oferowanych produktów w ramach działalności Kuchnia hiszpańska.
ALERGENY DLA kuchni hiszpańskiej
Opracowany przez naszą firmę wykaz alergenów kuchni hiszpańskiej jest w pełni akceptowalny przez takie organy nadzorujące jak:- Inspekcja Handlowa
- Inspekcja Sanitarna
Alergeny - zwane inaczej alergią pokarmową - to substancje, które wywołują w organizmie klienta reakcje udzuleniowe (nadrważliwość) w kontakcie np. poprzez spożycie. Zgodnie z obowiązującymi przepisami (Rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 paździenika 2001r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności ...) sprzedawca, przedsiebiorca ma obowiązek powiadomić swoich klientów/konsumentów o obecniściu tych alergenów w daniach/produktach, które oferuje. Najprościej jest to wykonać zaznaczając w oferowanym menu obecność alergenu lub poprzez formę tabelaryczną, którą możemy dla Ciebie wykonać.
Materiały wideo o alergenach
Czym są alergeny? Czym są i gdzie możemy je znaleźć?
Zastanawiasz się, czym są alergeny i gdzie możesz się z nimi spotkać na co dzień? Obejrzyj nasz film, aby dowiedzieć się, gdzie najczęściej występują alergeny i dlaczego warto zwracać na nie uwagę – zarówno w pracy, jak i w domu!
PODGLĄD - Kuchnia hiszpańska - ALERGENY opracowanie indywidualne dla kuchni hiszpańskiej


Przedstawiony podgląd dokumentacji ma charakter orientacyjny, którego celem jest unaocznienie jak skonstruowany jest plik który można zamówić,
a zakupiona dokumentacja będzie sie od niego znacząco różnić wartością merytoryczną.