Mikrobiolog - Ocena Ryzyka Zawodowego metodą JSA
Spis treści
- Opis - ryzyko zawodowe - Mikrobiolog
- Ocena ryzyka zawodowego COVID-19
- Dostępne wersje oceny ryzyka zawodowego
- Zawartość dokumentacji ryzyka zawodowego
- Opis zawodu - Mikrobiolog
- Obowiązki na stanowisku pracy Mikrobiolog
- Podgląd oceny ryzyka zawodowego Mikrobiolog
- Opis metody JSA
- Przykładowe zagrożenie Mikrobiolog
- Parametry techniczne
Mikrobiolog
Mikrobiolog - Ocena Ryzyka Zawodowego metodą JSA jest to gotowa wzorcowa dokumentacja dla tego stanowiska. Pracodawca zatrudniający pracownika na stanowisku Mikrobiolog zobowiązany jest do opracowania Oceny Ryzyka Zawodowego i przedstawienia tej dokumentacji swojemu pracownikowi.
Niniejszy produkt jest kompletną dokumentacją dla Mikrobiolog, które to stanowisko jest zawarte w Polskiej Klasyfikacji Zawodów zgodnie z najnowszym rozporządzeniem i obowiązuje od 1 Stycznia 2015 r. Stanowisko to posiada odpowiedni kod zawodu 213108 sklasyfikowany w rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 7 sierpnia 2014 r. (Dz. U. z 2014 r. , poz. 1145).
Dokumentacja ryzyka zawodowego dla mikrobiologa zawiera wszystkie najważniejsze i niezbędne elementy.
Ocena ryzyka zawodowego
Zamawiając od nas dokumenrację oceny ryzyka zawodowego w wersji elektronicznej otrzymasz do pobrania dwa pliki:- Wersja graficzna - rozszerzony widok dokumentacji ryzyka zawodowego z ikonografią i rozbiciem każdego zagrożenia na osobnej stronie
- Wersja klasyczna - podstawowy widok dokumentacji ryzyka zawodowego w formie tabelki zbiorczej ze wszystkimi zagrożeniami - wersja ta składa się z około połowy objętości wersji graficznej
W przypadku zamówienia wersji papierowej, drukujemy i wysyłamy wersję klasyczną.
Mikrobiolog – Ocena ryzyka zawodowego COVID-19
Zgodnie z najnowszymi wytycznymi Państwowej Inspekcji Pracy oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej nasza dokumentacja została zaktualizowana i rozbudowana o zagrożenie związane z koronawirusem SARS-CoV-2 (COVID-19).
Kupując niniejszą dokumentację możesz mieć pewność, że bez problemu przejdzie ona kontrolę, a treść w będąca przedmiotem tego produktu jest jak najbardziej aktualna w odniesieniu do aktualnych przepisów pracy.
Dostępne wersje oceny ryzyka dla Mikrobiolog:
- Elektroniczna (.doc/.docx/.odt/.pdf) - daje możliwość dokonywania zmian w dokumentacji w razie zajścia takiej potrzeby.
- Papierowa - gotowy wydruk przygotowany do podpisu przez pracodawcę i pracownika w miękkiej oprawie.
Zakupując niniejszą dokumentację ryzyka zawodowego w wersji elektronicznej masz możliwość wielokrotnego wydruku tej dokumentacji oraz w razie zaistnienia takiej potrzeby edycji dokumentu.
Mikrobiolog
zawartość oceny ryzyka zawodowego
- Strona tytułowa.
- Pełna karta stanowiska pracy: (opis czynności, ogólna charakterystyka, używane maszyny i narzędzia na stanowisku pracy Mikrobiolog, sposób i miejsce wykonywania pracy).
- Dokładny opis metody wraz z matrycą mierzenia ryzyka - JSA.
- Identyfikacja zagrożeń - pełen wykaz czynników z odpowiednim ich podziałem (fizyczne, pyły i pary, chemiczne, biologiczne, uciążliwe i niebezpieczne).
- Szczegółowe karty zagrożeń dla Mikrobiolog zawierające pełne szacowanie ryzyka metodą JSA
- Wykaz działań korygujących zagrożenia oraz odpowiedzialności za to.
- Wykaz pracowników zatrudnionych na danym stanowisku.
- Dokumentacja składa się z około 25 stron w fotmacie A4.
Opis zawodu - Mikrobiolog
Zajmuje się poznawaniem, obserwacją, hodowlą i badaniem drobnoustrojów (bakterii i wirusów) i ich budową, rozwojem, czynnościami życiowymi i rolą w przyrodzie; bada środowisko ich występowania, jak: gleba, produkty spożywcze, tkanki ludzi, zwierząt i roślin, krew, kał, mocz, oraz wrażliwość żywych szczepów bakterii z hodowli na stężenia środków chemicznych (płyny i proszki dezynfekcyjne), fizycznych (temperatura, suche gorące powietrze, proces gotowania) i leków; prowadzi eksperymenty laboratoryjne i terenowe; doskonali lub opracowuje koncepcje, teorie, metody oraz sposoby wykorzystania wiedzy mikrobiologicznej w medycynie, weterynarii, środowisku (woda, powietrze, żywność), przemyśle, rolnictwie.
Obowiązki na stanowisku pracy Mikrobiolog
- studiowanie i prowadzenie prac badawczych i eksperymentalnych dotyczących: struktury budowy, przeobrażeń i czynności życiowych drobnoustrojów atakujących żywe organizmy, mikroorganizmów glebowych, mikroorganizmów wykorzystywanych w różnych gałęziach przemysłu;
- prowadzenie specjalistycznych badań diagnostycznych (wirusologicznych, serologicznych) w rozpoznawaniu chorób infekcyjnych pochodzenia wirusowego (np. grypa, ospa, żółtaczka, zapalenie mózgu i opon mózgowo-rdzeniowych) celem określenia gatunku, rodzaju, typu wirusa oraz sposobu jego zwalczania;
- studiowanie i badanie systemów antygenowych (przeciwciał) wirusa;
- przygotowywanie pożywek i prowadzenie hodowli wirusów izolowanych oraz hodowli wirusów na bakteriach w celach diagnostycznych i naukowych;
- badanie dostarczanych przez zakłady służby zdrowia próbek materiału (tkanka, krew, ropa, kał, wymazy organiczne, wymazy ze sprzętu i pomieszczeń, środki spożywcze) na obecność bakterii;
- wykonywanie posiewów bakteryjnych z dostarczonych prób materiału badawczego;
- klasyfikowanie bakterii posiewów (grupa, gatunek, typ);
- prowadzenie hodowli izolowanych szczepów bakterii z prób materiału badawczego;
- badanie wrażliwości bakterii chorobotwórczych na określone stężenia środków fizycznych (temperatura, wilgotność powietrza, proces gotowania), chemicznych (płyny i proszki dezynfekcyjne) i leków;
- badanie mikroorganizmów glebowych w różnych ekosystemach w zakresie procesów glebotwórczych, procesu rozkładu materii organicznej, tworzenia przez nie określonych zespołów i współżycia z określoną roślinnością;
- badanie mikrobiologiczne cyklu produkcyjnego oraz produktu finalnego artykułów spożywczych, np. serków homogenizowanych, sałatek, kiełbas, w celu wyeliminowania zakażenia surowca drobnoustrojami chorobotwórczymi w poszczególnych fazach produkcji wyrobu spożywczego;
- badanie roli bakterii cyjanorodnych, w celu określenia produkcji cyjanku przez wybrane szczepy bakterii, ich zdolności przeżywania w glebie oraz oddziaływania na rośliny i strukturę mikroflorybadanie drobnoustrojów korzystnych dla środków żywnościowych, zapobiegających psuciu produktów przez wytwarzanie kwasów (jak w kwaśnym mleku lub kiszonkach), wzbogacających produkty w witaminy, łatwiej strawne składniki lub substancje poprawiające smak;
- prowadzenie badań z zakresu ekologii drobnoustrojów, np. oddziaływanie metali ciężkich na mikroorganizmy, ich wzrost, rozwój, wytwarzanie egzoenzymów;
- badanie drobnoustrojów, które potrzebne człowiekowi produkty wytwarzają w takiej ilości, że mogą być w sposób opłacalny produkowane na skalę przemysłową;
- opracowywanie ekspertyz dla produkcji masy samych drobnoustrojów, służących jako dodatkowa pasza białkowa lub tłuszczowa;
- współpraca z przemysłem w zakresie produkcji, której technologia wymaga procesów fermentacji, warunkowanych przez bakterie i drożdże (alkohole, kwas mlekowy i propionawy, aceton);
- opracowywanie ekspertyz dotyczących zakłócania przez drobnoustroje procesów technologicznych w przemyśle, w wyniku czego następuje uszkodzenie surowców lub produktów;
- opracowywanie ekspertyz mikrobiologicznych z wykonanych badań celem wykorzystania przez nadzór sanitarno-epidemiologiczny lub do podjęcia decyzji przez odpowiednie organy administracyjne;
- opracowywanie publikacji naukowych, referatów i metod wykorzystania wiedzy mikrobiologicznej w medycynie, weterynarii, środowisku, przemyśle, rolnictwie.
PODGLĄD - Mikrobiolog
ryzyko zawodowe JSA
Przedstawiony podgląd dokumentacji ma charakter orientacyjny, którego celem jest unaocznienie jak skonstruowany jest plik który można zakupić,
a zakupiona dokumentacja będzie sie od niego znacząco różnić wartością merytoryczną.
Metoda JSA
Niniejsza dokumentacja zawiera szczegółowe informacje i wytyczne dla metody JSA zgodnie z tym, jak została opracowana. Opis metody zawiera kolorowe tabelki wartościoiwania poszczególych parametrów dając nie tylko pełne liczbowe odzwierciedlenie tych parametrów, ale również wizualne. Dzięki temu masz pewność, że osoba przeprowadzająca kontrolę (i nie tylko) bez problemu odnajdzie się w treści dokumentacji. Metoda JSA jest jedną z najpopularniejszych w metod szacowania ryzyka zawodowego w naszym kraju dlatego z powodzeniem można bazować na tym opracowaniu. JSA jest bardzo lubianą metodą przez kontrolujące organy np. takie jak Państwowa Inspekcja Pracy czy Państwowa Inspekcja Sanitarna.
Mikrobiolog - opis metody JSA
JSA (Job Safety Analysis) z and. analiza bezpieczeństwa pracy to metoda indukcyjna, w której ryzyko zawodowe jest funkcją prawdopodobieństwa zdarzenia i jego konsekwencji.
W celu oszacowania ryzyka zawodowego metodą JSA należy:
1. Określić prawdopodobieństwo konsekwencji (P)
2. Okreslić klasę konsekwencji (C)
3. Oszacować ryzyko zgodnie z matrycą wartościowania ryzyka
Do określenia prawdopodobieństwa konsekwencji (P) służy wzór:
P = F + O + A
gdzie:
P - okreslenie prawdopodobieństwa
F - częstotliwość występowania zagrożenia (ekspozycja)
O - prawdopodobieństwo wystąpienia szkód
A - możliwość uniknięcia lub ograniczenia szkody
Wskazane powyżej parametry (F, O, A) mierzymy w skali pięciostoniowej gdzie 1 odpowiada najniższemu poziomowi, a 5 najwyższemu. Dla uproszczenia skalowania powstały poniższe tabelki, które sa nieodłączną częścią tej metody.
Wartościowanie częstotliwości (ekspozycji) - JSA
Wartościowanie prawdopodobieństwa - JSA
Wartościowanie możliwości usunięcia lub zmniejszenia skutków - JSA
Po określeniu prawdopodobieństwa zgodnie z powyższym wzorem (P = F + O + A), kolejnym krokiem jest okreslenie klasy skutków w skali 1-4 zgodnie z poniższą tabelką.
Wartościowanie konsekwencji - JSA
Znając wartości P i C jesteśmy w stanie określić wartość ryzyka według matrycy określenia ryzyka (tabelka poniżej).
Matryca określenia ryzyka - JSA
Ostatnim elementem po otrzymaniu wyniku R (ryzyka) jest stwierdzenie, czy dane zagrożenie posiada dopuszczalną wartość.
Wartościowanie ryzyka - JSA
Więcje na temat metody JSA znajdziesz we wpisie na naszym blogu.
Mikrobiolog - Przykładowe zagrożenie
Nazwa zagrożenia: Porażenie prądem elektrycznym do 1kV
Źródło zagrożenia: Obsługa urządzeń pod napięciem
Możliwe skutki: Ból, Skurcze mięśniowe, Zatrzymanie oddechu, Zaburzenia krążenia, Zaburzenia wzroku, słuchu, równowagi itp., Czasowa utrata przytomności, Migotanie komór mięśnia sercowego, Oparzenia tkanek wewnętrznych, Zwęglenie tkanek, Śmierć
Na początek potrzebujemy określić P:
Częstotliwość występowania zagrożenia (F): 5 pkt - Codziennie
Prawdopodobieństwo (O): 1 pkt - Nieistotne (pomijalne)
Możliwość uniknięcia lub ograniczenia szkody (A): 1 pkt - Oczywista
Konsekwencje zdarzenia (C): C3 - Poważne - Powodujące dłuższą niezdolność do pracy
Oszacowane prawdopodobieństwo (P): 5 + 1 + 1 = 7 pkt
Nasępnie według tabeli "Matryca określenia ryzyka" określamy końcowe ryzyko. Dla P z przedziału 5-7 (druga kolumna) oraz C4 (trzeci rząd) mamy oszacowane ryzyko na poziomie 5
Oznacza to, że na stanowisku Mikrobiolog według metody JSA ryzyko jest DOPUSZCZALNE - Zaleca się stałą kontrolę ryzyka i/lub podjęcie działań niezbędnych do dalszego zmniejszenia ryzyka zawodowego.
Opisane powyżej tabele wartościowania oraz opis metody znajdziesz w zakupionej Ocenie Ryzyka Zawodowego dla zawodu Mikrobiolog metodą JSA.
Cześć!
Nazywam się Grzegorz Wrzeszcz i od 2014 roku zawodowo zajmuję się BHP. Od tego czasu udało mi się opracować blisko 1500 różnych dokumentacji oceny ryzyka zawodowego metodą JSA w tym również ryzyko zawodowe dla stanowiska Mikrobiolog, które możesz zakupić na tej stronie.
Jeżeli masz jakieś pytania odnośnie tego produktu to pisz śmiało lub dzwoń! Z przyjemnością odpowiem na wszystkie twoje pytania i rozwieję (mam nadzieję) wszelkie wątpliwości.
Parametry techniczne
Tytuł publikacji | Mikrobiolog - Ocena Ryzyka Zawodowego metodą JSA |
Producent, autor | alleBHP |
Stanowisko | Mikrobiolog |
Kod zawodu | 213108 - zgodnie z rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 7 sierpnia 2014 r. (Dz. U. z 2014 r. , poz. 1145) |
Metoda opracowania | JSA - Job Safety Analysis |
Format | Standard A4 - 21 x 29,7 cm |
Liczba stron | około 25 stron formatu A4 |
Dział, kategoria | Ocena ryzyka zawodowego, Metoda JSA |
Wersja elektroniczna | Plik DOCX - umożliwia edycję dokumentacji w programie Microsoft Office |
Dostępność wersji elektronicznej | W ciągu 5 minut od dokonania zakupu |
Wersja papierowa (książkowa) |
|
Dostępność wersji papierowej | Dostępna od ręki, wysyłka w 24h |
Zgodność | Opracowana zgodnie z obowiązującymi przepisami dot. Oceny Ryzyka Zawodowego (Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy; Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy). Dokumentacja w pełni akceptowalna przez Państwową Inspekcję Pracy oraz Państwową Inspekcję Sanitarną. |
Ocena klientów | - ponad 99% pozytywnych opinii |