Kucharz - Ocena Ryzyka Zawodowego metodą PN-N-18002
Spis treści
- Opis - ryzyko zawodowe - Kucharz
- Ocena ryzyka zawodowego COVID-19
- Dostępne wersje oceny ryzyka zawodowego
- Zawartość dokumentacji ryzyka zawodowego
- Opis zawodu - Kucharz
- Obowiązki na stanowisku pracy Kucharz
- Podgląd oceny ryzyka zawodowego Kucharz
- Opis metody PN-N-18002
- Przykładowe zagrożenie Kucharz
- Parametry techniczne
Kucharz – ryzyko zawodowe

Ocena ryzyka zawodowego
Zamawiając od nas dokumenrację oceny ryzyka zawodowego w wersji elektronicznej otrzymasz do pobrania dwa pliki:- Wersja graficzna - rozszerzony widok dokumentacji ryzyka zawodowego z ikonografią i rozbiciem każdego zagrożenia na osobnej stronie
- Wersja klasyczna - podstawowy widok dokumentacji ryzyka zawodowego w formie tabelki zbiorczej ze wszystkimi zagrożeniami - wersja ta składa się z około połowy objętości wersji graficznej
W przypadku zamówienia wersji papierowej, drukujemy i wysyłamy wersję klasyczną.
Kucharz – Ocena ryzyka zawodowego COVID-19

Kucharz ocena ryzyka

ocena ryzyka zawodowego kucharza

Dostępne wersje oceny ryzyka dla Kucharz:
- Elektroniczna (.doc/.docx/.odt/.pdf) - daje możliwość dokonywania zmian w dokumentacji w razie zajścia takiej potrzeby.
- Papierowa - gotowy wydruk przygotowany do podpisu przez pracodawcę i pracownika w miękkiej oprawie.


Kucharz
zawartość oceny ryzyka zawodowego
![[[wzor]] - wzory dokumentow bhp](media/uploads/wzory-dokumentow-bhp.webp)
- Strona tytułowa.
- Pełna karta stanowiska pracy: (opis czynności, ogólna charakterystyka, używane maszyny i narzędzia na stanowisku pracy Kucharz, sposób i miejsce wykonywania pracy).
- Dokładny opis metody wraz z matrycą mierzenia ryzyka - PN-N-18002.
- Identyfikacja zagrożeń - pełen wykaz czynników z odpowiednim ich podziałem (fizyczne, pyły i pary, chemiczne, biologiczne, uciążliwe i niebezpieczne).
- Szczegółowe karty zagrożeń dla Kucharz zawierające pełne szacowanie ryzyka metodą PN-N-18002
- Wykaz działań korygujących zagrożenia oraz odpowiedzialności za to.
- Wykaz pracowników zatrudnionych na danym stanowisku.
- Dokumentacja składa się z około 25 stron w fotmacie A4.
Opis zawodu - Kucharz
Sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.
Obowiązki na stanowisku pracy Kucharz
- Obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw
- Pobieranie surowców i półproduktów do produkcji kulinarnych
- Zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych
- Ocena surowców, półproduktów i wyrobów gotowych i właściwe gospodarowanie nimi
- Obróbka wstępna surowców (ręczna, mechaniczna, termiczna)
- Gastronomiczny rozbiór mięsa różnych zwierząt
- Wykonywanie różnymi technikami i metodami - zgodnie z normami surowcowymi - różnych asortymentów potraw z warzyw, owoców i grzybów, mleka i przetworów, jaj, mięsa zwierząt rzeźnych i przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb oraz potraw z podrobów, potraw półmięsnych i jarskich, wyrobów garmażeryjnych
- Posługiwanie się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu potraw i napojów oraz bieżąca konserwacja tych urządzeń
- Wykańczanie, porcjowanie, dekorowanie i estetyczne wydawanie wyrobów kulinarnych;
- sporządzanie potraw kuchni regionalnych, kuchni polskiej i innych narodów oraz podstawowych potraw dla różnych diet
- Przygotowywanie potraw, napojów i deserów na przyjęcia okolicznościowe
- Utrzymywanie na bieżąco czystości na stanowisku pracy (mycie, wyparzanie, suszenie i polerowanie naczyń oraz sprzętu kuchennego), a także porządkowanie pomieszczeń produkcyjnych po zakończeniu pracy
- Przestrzeganie przepisów bhp i ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego
- stosowanie zasad działań marketingowych w działalności gastronomicznej
PODGLĄD - Kucharz
ryzyko zawodowe PN-N-18002









Przedstawiony podgląd dokumentacji ma charakter orientacyjny, którego celem jest unaocznienie jak skonstruowany jest plik który można zakupić,
a zakupiona dokumentacja będzie sie od niego znacząco różnić wartością merytoryczną.
Metoda PN-N-18002

Kucharz - opis metody PN-N-18002
Metoda PN-N-18002 występuje w dwóch wersjach. Różnią się matrycą wartościowania ryzyka z podziałem na:
1. skalę pięciostopniową
2. skalę trójstopniową
Opisywna poniżej metoda PN-N-18002 dla stanowiska Kucharz jest metodą w skali pięciostopniowej i taki produkt można tutaj zakupić. Skala pięciostopniowa w odróżnieniu do skali trójstopniowej obejmuje rozszerzone wartościowanie ryzyka, a tym samym jest bardziej dokładna.
W celu oceny zagrożenia stosuje dwa parametry:
1. Prawdopodobieństwo wystąpienia zagrożenia
2. Skutki - czyli inaczej ciężkość następstw
Powyższe parametry szacuje się na trzech poziomach: małym, średnim i dużym (ciężkość następstw - skutki) oraz mało prawdopodobne (małe), prawdopodobne (średnie) i wysoce prawdopodobne (duże) - prawdopodobieństwo.
Następnie w celu oszacowania ryzyka stosowana jest pięciostopniowa skala oceny ryzyka zawodowego: bardzo małe, małe, średnie, duże i bardzo duże.
Tabela wartościowania prawdopodobieństwa - PN-N-18002

Tabela wartościowania ciężkości następstw - PN-N-18002

Po określeniu wartości prawdopodobieństwa i ciężkości następstw, ryzyko określamy zgodnie z poniższą tabelką.
Matryca wartościowania ryzyka - PN-N-18002

Określone zgodnie z powyższą matrycą ryzyko dla danego zagrżenia analizujemy zgoznie z ostatnią poniższą tabelką.
Tabela wartościowania ryzyka - PN-N-18002

Więcje na temat metody PN-N-18002 znajdziesz we wpisie na naszym blogu.
Kucharz - Przykładowe zagrożenie
Nazwa zagrożenia: Porażenie prądem elektrycznym do 1kV
Źródło zagrożenia: Obsługa urządzeń pod napięciem
Możliwe skutki: Ból, Skurcze mięśniowe, Zatrzymanie oddechu, Zaburzenia krążenia, Zaburzenia wzroku, słuchu, równowagi itp., Czasowa utrata przytomności, Migotanie komór mięśnia sercowego, Oparzenia tkanek wewnętrznych, Zwęglenie tkanek, Śmierć
Ciężkość następstw - skutki (S): D - Duże
Prawdopodobieństwo (P): M - Mało prawdopodobne
Ryzyko (R): Ś - Średnie
Oznacza to, że na stanowisku Kucharz według metody PN-N-18002 ryzyko jest ŚREDNIE i uznaje się je za dopuszczalne - Zaleca się podjęcie działań niezbędnych do dalszego zmniejszenia ryzyka zawodowego.
Opisane powyżej tabele wartościowania oraz opis metody znajdziesz w zakupionej Ocenie Ryzyka Zawodowego dla zawodu Kucharz metodą PN-N-18002.
![Grzegorz Wrzeszcz - [[nazwa_full]]](media/uploads/grzegorz-wrzeszcz-instrukcja.webp)
Cześć!
Nazywam się Grzegorz Wrzeszcz i od 2014 roku zawodowo zajmuję się BHP. Od tego czasu udało mi się opracować blisko 1500 różnych dokumentacji oceny ryzyka zawodowego metodą PN-N-18002 w tym również ryzyko zawodowe dla stanowiska Kucharz, które możesz zakupić na tej stronie.
Jeżeli masz jakieś pytania odnośnie tego produktu to pisz śmiało lub dzwoń! Z przyjemnością odpowiem na wszystkie twoje pytania i rozwieję (mam nadzieję) wszelkie wątpliwości.
Parametry techniczne
Tytuł publikacji | Kucharz - Ocena Ryzyka Zawodowego metodą PN-N-18002 |
Producent, autor | alleBHP |
Stanowisko | Kucharz |
Kod zawodu | 512001 - zgodnie z rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 7 sierpnia 2014 r. (Dz. U. z 2014 r. , poz. 1145) |
Metoda opracowania | PN-N-18002 - Polska Norma w skali pięciostopniowej |
Format | Standard A4 - 21 x 29,7 cm |
Liczba stron | około 25 stron formatu A4 |
Dział, kategoria | Ocena ryzyka zawodowego, Pracownicy usług osobistych |
Wersja elektroniczna | Plik DOCX - umożliwia edycję dokumentacji w programie Microsoft Office |
Dostępność wersji elektronicznej | W ciągu 5 minut od dokonania zakupu |
Wersja papierowa (książkowa) |
|
Dostępność wersji papierowej | Dostępna od ręki, wysyłka w 24h |
Zgodność | Opracowana zgodnie z obowiązującymi przepisami dot. Oceny Ryzyka Zawodowego (Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy; Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy). Dokumentacja w pełni akceptowalna przez Państwową Inspekcję Pracy oraz Państwową Inspekcję Sanitarną. |
Ocena klientów | - ponad 99% pozytywnych opinii |
Jarosław P
03-03-2025
Bardzo szybka realizacja konkretnego zamówienia. Jestem mega zadowolony -bardzo szubko, sprawnie . Dzięki temu zaoszczędziłem dużo cennego czasu. Polecam!!!
MACIEJ A.
22-04-2024
Świetna współpraca i szybka realizacja. Dziękuje!
Marcin Jelonek
20-12-2023
Bardzo dobra szybka obsługa, polecam
Marek Węgorzewski
10-12-2023
Polecamy , korzystam od lat . Tylko szkoda że nie ma rabatów.
Paweł Adamik
28-05-2023
szybko, alllllllllllllllllebhp.pl
jacek jodlowski
18-05-2023
Super!!!! Nic dodać nic ująć!!!! Firma solidna fachowość na 6. Dziekuje
Iwona Obarzanek
30-03-2023
materiały godne polecenia, polecam
Agnieszka Drabińska
18-07-2022
Dzień dobry, Korzystam po raz kolejny z materiałów jestem zadowolona, zawsze szybka realizacja, jakość obsługi nie budzi zastrzeżeń
Judyta Szwaj
05-07-2022
Wszystko bardzo szybko. Zamówienie zgodne z opisem.
Mateusz M.
02-07-2022
Mega szybka transakcja, naprawdę sporo czasu można zaoszczędzić :)
Rita Osowicka
30-06-2022
Jestem bardzo zadowolona, zaoszczędziłam sporo czasu. Oceny ryzyka estetyczne, tematyczne. Na pewno jeszcze skorzystam.
A.
29-06-2022
Dobra jakośc i merytoryka. Polecam. Znaczne ułatwienie pracy!
Dariusz Rutkowski
29-05-2022
Szybko, sprawnie. Zabrałem jedną gwiazdkę za przerost formy nad treścią. Ujęcie treści w standartowej tabeli bez niepotrzebnych ozdobników zredukowałoby ilość stron z 42 do 6. To nie prezentacja biznesowa - chrońmy lasy.
Anna Dawidowicz
26-11-2021
Jak zawsze sprawna i szybka obsługa. Zakupione dokumenty sporządzone w sposób jasny i przejrzysty. Fajnie, że jest opcja zakupu w wersji edytowalnej, co daje możliwość pracy z dokumentem. Serdecznie dziękuję
P. Grzesiak
07-11-2021
To już kolejny zakup, towar jak zawsze pierwsza klasa. Szybkość zamówienia również nie stanowi problemu -zamówienie, opłacenie i po chwili towar już jest. Polecam.
Sławomir Picha
22-09-2021
Wszystko sprawnie i na temat POLECAM
Wojciech Męcik
18-07-2021
Wszystko ok, jedynie przy przekoerowaniu do banku nest nie jest natychmiastowa płatność
Jerzy Okuła
10-07-2021
Obsługa błyskawiczna. W ciągu 15 minut miałem do dyspozycji - drogą elektroniczną - dwie oceny ryzyka. Oceny są szczegółowe i wyczerpujące. Możliwość oficjalnego ich dostosowania do potrzeb mojego klienta - z zachowaniem praw autorskich - jest dobrym rozwiązaniem. Dziękuję Właścicielowi firmy i wszystkim, którzy tworzą potrzebne nam dokumenty.
Marcin
20-06-2021
Kompetentna obsługa, szybki czas realizacji zamówienia, polecam!
Beata Kornela
24-01-2021
Zamówienie przygotowane i zrealizowane perfekcyjnie
Jakub Sadkowski
13-01-2021
Wszystko dobrze sprawnie przebiegło.
Czesław Drozd
20-11-2020
produkt jest ok spełnia moje oczekiwania