Mikrobiolog - Wydatek energetyczny metodą LEHMANNA
Mikrobiolog - wydatek energetyczny metodą Lehmanna
Mikrobiolog - Wydatek energetyczny metodą LEHMANNA jest to gotowa wzorcowa dokumentacja analizy wydatku energetycznego dla tego stanowiska. Jedyne co pozostaje w Twojej gestii to dopasować (w razie potrzeby), wydrukować i podpisać dokument.
Niniejszy produkt jest kompletną dokumentacją wydatku energetycznego dla Mikrobiolog, które to stanowisko jest zawarte w Polskiej Klasyfikacji Zawodów zgodnie z najnowszym rozporządzeniem i obowiązuje od 1 Stycznia 2015 r. Stanowisko to posiada odpowiedni kod zawodu 213108 sklasyfikowany w rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 7 sierpnia 2014 r. (Dz. U. z 2014 r. , poz. 1145).
Dokumentacja ryzyka zawodowego dla mikrobiologa zawiera wszystkie najważniejsze i niezbędne elementy.
Dostępne wersje analizy wydatku energetycznego dla Mikrobiolog:
- Elektroniczna (.doc/.docx/.odt/.pdf) - daje możliwość dokonywania zmian w dokumentacji w razie zajścia takiej potrzeby.
- Papierowa - gotowy wydruk przygotowany do podpisu przez pracodawcę i pracownika w miękkiej oprawie.
Zakupując niniejszą dokumentację analizy wydatku energetycznego w wersji elektronicznej masz możliwość wielokrotnego wydruku tej dokumentacji oraz w razie zaistnienia takiej potrzeby edycji dokumentu.
Mikrobiolog
zawartość analizy wydatku energetycznego
- Strona tytułowa.
- Pełna karta stanowiska pracy: (opis czynności, ogólna charakterystyka, używane maszyny i narzędzia na stanowisku pracy Mikrobiolog, sposób i miejsce wykonywania pracy).
- Opis metody Lehmanna użytej do oszacowania wydatku energetycznego
- Chronometraż - fotografia dnai roboczego
- Łączna ocena wydatku energetycznego z podziałem na płeć pracownika
- Ocena słowna dla otrzymanego wyniku uwzględniając płeć oraz wiek pracownika
- Dokumentacja składa się z około 25 stron w fotmacie A4.
Ponadto dokumentacja zawierać będzie Ocenę Ryzyka Zawodowego na stanowisku Mikrobiolog w tym:
- Dokładny opis metody wraz z matrycą mierzenia ryzyka - PN-N-18002.
- Identyfikacja zagrożeń - pełen wykaz czynników z odpowiednim ich podziałem (fizyczne, pyły i pary, chemiczne, biologiczne, uciążliwe i niebezpieczne).
- Szczegółowe karty zagrożeń dla Mikrobiolog zawierające pełne szacowanie ryzyka metodą PN-N-18002
- Wykaz działań korygujących zagrożenia oraz odpowiedzialności za to.
- Wykaz pracowników zatrudnionych na danym stanowisku.
Opis zawodu - Mikrobiolog
Zajmuje się poznawaniem, obserwacją, hodowlą i badaniem drobnoustrojów (bakterii i wirusów) i ich budową, rozwojem, czynnościami życiowymi i rolą w przyrodzie; bada środowisko ich występowania, jak: gleba, produkty spożywcze, tkanki ludzi, zwierząt i roślin, krew, kał, mocz, oraz wrażliwość żywych szczepów bakterii z hodowli na stężenia środków chemicznych (płyny i proszki dezynfekcyjne), fizycznych (temperatura, suche gorące powietrze, proces gotowania) i leków; prowadzi eksperymenty laboratoryjne i terenowe; doskonali lub opracowuje koncepcje, teorie, metody oraz sposoby wykorzystania wiedzy mikrobiologicznej w medycynie, weterynarii, środowisku (woda, powietrze, żywność), przemyśle, rolnictwie.
Obowiązki na stanowisku pracy Mikrobiolog
- studiowanie i prowadzenie prac badawczych i eksperymentalnych dotyczących: struktury budowy, przeobrażeń i czynności życiowych drobnoustrojów atakujących żywe organizmy, mikroorganizmów glebowych, mikroorganizmów wykorzystywanych w różnych gałęziach przemysłu;
- prowadzenie specjalistycznych badań diagnostycznych (wirusologicznych, serologicznych) w rozpoznawaniu chorób infekcyjnych pochodzenia wirusowego (np. grypa, ospa, żółtaczka, zapalenie mózgu i opon mózgowo-rdzeniowych) celem określenia gatunku, rodzaju, typu wirusa oraz sposobu jego zwalczania;
- studiowanie i badanie systemów antygenowych (przeciwciał) wirusa;
- przygotowywanie pożywek i prowadzenie hodowli wirusów izolowanych oraz hodowli wirusów na bakteriach w celach diagnostycznych i naukowych;
- badanie dostarczanych przez zakłady służby zdrowia próbek materiału (tkanka, krew, ropa, kał, wymazy organiczne, wymazy ze sprzętu i pomieszczeń, środki spożywcze) na obecność bakterii;
- wykonywanie posiewów bakteryjnych z dostarczonych prób materiału badawczego;
- klasyfikowanie bakterii posiewów (grupa, gatunek, typ);
- prowadzenie hodowli izolowanych szczepów bakterii z prób materiału badawczego;
- badanie wrażliwości bakterii chorobotwórczych na określone stężenia środków fizycznych (temperatura, wilgotność powietrza, proces gotowania), chemicznych (płyny i proszki dezynfekcyjne) i leków;
- badanie mikroorganizmów glebowych w różnych ekosystemach w zakresie procesów glebotwórczych, procesu rozkładu materii organicznej, tworzenia przez nie określonych zespołów i współżycia z określoną roślinnością;
- badanie mikrobiologiczne cyklu produkcyjnego oraz produktu finalnego artykułów spożywczych, np. serków homogenizowanych, sałatek, kiełbas, w celu wyeliminowania zakażenia surowca drobnoustrojami chorobotwórczymi w poszczególnych fazach produkcji wyrobu spożywczego;
- badanie roli bakterii cyjanorodnych, w celu określenia produkcji cyjanku przez wybrane szczepy bakterii, ich zdolności przeżywania w glebie oraz oddziaływania na rośliny i strukturę mikroflorybadanie drobnoustrojów korzystnych dla środków żywnościowych, zapobiegających psuciu produktów przez wytwarzanie kwasów (jak w kwaśnym mleku lub kiszonkach), wzbogacających produkty w witaminy, łatwiej strawne składniki lub substancje poprawiające smak;
- prowadzenie badań z zakresu ekologii drobnoustrojów, np. oddziaływanie metali ciężkich na mikroorganizmy, ich wzrost, rozwój, wytwarzanie egzoenzymów;
- badanie drobnoustrojów, które potrzebne człowiekowi produkty wytwarzają w takiej ilości, że mogą być w sposób opłacalny produkowane na skalę przemysłową;
- opracowywanie ekspertyz dla produkcji masy samych drobnoustrojów, służących jako dodatkowa pasza białkowa lub tłuszczowa;
- współpraca z przemysłem w zakresie produkcji, której technologia wymaga procesów fermentacji, warunkowanych przez bakterie i drożdże (alkohole, kwas mlekowy i propionawy, aceton);
- opracowywanie ekspertyz dotyczących zakłócania przez drobnoustroje procesów technologicznych w przemyśle, w wyniku czego następuje uszkodzenie surowców lub produktów;
- opracowywanie ekspertyz mikrobiologicznych z wykonanych badań celem wykorzystania przez nadzór sanitarno-epidemiologiczny lub do podjęcia decyzji przez odpowiednie organy administracyjne;
- opracowywanie publikacji naukowych, referatów i metod wykorzystania wiedzy mikrobiologicznej w medycynie, weterynarii, środowisku, przemyśle, rolnictwie.
PODGLĄD - Mikrobiolog
analiza wydatku energetycznego LEHMANNA
Przedstawiony podgląd dokumentacji ma charakter orientacyjny, którego celem jest unaocznienie jak skonstruowany jest plik który można zakupić,
a zakupiona dokumentacja będzie sie od niego znacząco różnić wartością merytoryczną.
Cześć!
Nazywam się Grzegorz Wrzeszcz i od 2014 roku zawodowo zajmuję się BHP. Od tego czasu udało mi się opracować blisko 1500 różnych dokumentacji wydatku energetycznego metodą LEHMANNA w tym również wydatek energetyczny dla stanowiska Mikrobiolog, które możesz zakupić na tej stronie.
Jeżeli masz jakieś pytania odnośnie tego produktu to pisz śmiało lub dzwoń! Z przyjemnością odpowiem na wszystkie twoje pytania i rozwieję (mam nadzieję) wszelkie wątpliwości.
Parametry techniczne
Tytuł publikacji | Mikrobiolog - Wydatek energetyczny metodą LEHMANNA |
Producent, autor | alleBHP |
Stanowisko | Mikrobiolog |
Kod zawodu | 213108 - zgodnie z rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 7 sierpnia 2014 r. (Dz. U. z 2014 r. , poz. 1145) |
Metoda opracowania | LEHMANNA |
Format | Standard A4 - 21 x 29,7 cm |
Liczba stron | około 25 stron formatu A4 |
Dział, kategoria | Wydatek energetyczny, Wydatek energetyczny |
Wersja elektroniczna | Plik DOCX - umożliwia edycję dokumentacji w programie Microsoft Office |
Dostępność wersji elektronicznej | W ciągu 5 minut od dokonania zakupu |
Wersja papierowa (książkowa) |
|
Dostępność wersji papierowej | Dostępna od ręki, wysyłka w 24h |
Zgodność | Opracowana m.in. zgodnie z obowiązującymi przepisami dot. Oceny Ryzyka Zawodowego (Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy; Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy). Dokumentacja w pełni akceptowalna przez Państwową Inspekcję Pracy oraz Państwową Inspekcję Sanitarną. |
Ocena klientów | - ponad 99% pozytywnych opinii |