Kierownik gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej - Ocena Ryzyka Zawodowego metodą PN-N-18002
Spis treści
- Opis - ryzyko zawodowe - Kierownik gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej
- Ocena ryzyka zawodowego COVID-19
- Dostępne wersje oceny ryzyka zawodowego
- Zawartość dokumentacji ryzyka zawodowego
- Opis zawodu - Kierownik gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej
- Obowiązki na stanowisku pracy Kierownik gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej
- Podgląd oceny ryzyka zawodowego Kierownik gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej
- Opis metody PN-N-18002
- Przykładowe zagrożenie Kierownik gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej
- Parametry techniczne
Kierownik gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej – ryzyko zawodowe

Ocena ryzyka zawodowego
Zamawiając od nas dokumenrację oceny ryzyka zawodowego w wersji elektronicznej otrzymasz do pobrania dwa pliki:- Wersja graficzna - rozszerzony widok dokumentacji ryzyka zawodowego z ikonografią i rozbiciem każdego zagrożenia na osobnej stronie
- Wersja klasyczna - podstawowy widok dokumentacji ryzyka zawodowego w formie tabelki zbiorczej ze wszystkimi zagrożeniami - wersja ta składa się z około połowy objętości wersji graficznej
W przypadku zamówienia wersji papierowej, drukujemy i wysyłamy wersję klasyczną.
Kierownik gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej – Ocena ryzyka zawodowego COVID-19

Kierownik gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej ocena ryzyka

ocena ryzyka zawodowego kierownika gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej

Dostępne wersje oceny ryzyka dla Kierownik gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej:
- Elektroniczna (.doc/.docx/.odt/.pdf) - daje możliwość dokonywania zmian w dokumentacji w razie zajścia takiej potrzeby.
- Papierowa - gotowy wydruk przygotowany do podpisu przez pracodawcę i pracownika w miękkiej oprawie.


Kierownik gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej
zawartość oceny ryzyka zawodowego
![[[wzor]] - wzory dokumentow bhp](media/uploads/wzory-dokumentow-bhp.webp)
- Strona tytułowa.
- Pełna karta stanowiska pracy: (opis czynności, ogólna charakterystyka, używane maszyny i narzędzia na stanowisku pracy Kierownik gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej, sposób i miejsce wykonywania pracy).
- Dokładny opis metody wraz z matrycą mierzenia ryzyka - PN-N-18002.
- Identyfikacja zagrożeń - pełen wykaz czynników z odpowiednim ich podziałem (fizyczne, pyły i pary, chemiczne, biologiczne, uciążliwe i niebezpieczne).
- Szczegółowe karty zagrożeń dla Kierownik gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej zawierające pełne szacowanie ryzyka metodą PN-N-18002
- Wykaz działań korygujących zagrożenia oraz odpowiedzialności za to.
- Wykaz pracowników zatrudnionych na danym stanowisku.
- Dokumentacja składa się z około 25 stron w fotmacie A4.
Opis zawodu - Kierownik gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej
Kierownik gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej sprawuje nadzór nad prawidłową produkcją roślinną i zwierzęcą danego gospodarstwa rolnego.
Obowiązki na stanowisku pracy Kierownik gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej
- Przygotowywanie gleby do siewów i sadzenia podkładek oraz sadzonek (nawożenie, orka, bronowanie, regulacja kwasowości gleby)
- Zakładanie tuneli foliowych i przygotowywanie podłoża do upraw w szklarniach i tunelach
- Wysiew nasion, pielęgnacja siewek, pikowanie
- Rozmnażanie wegetatywne drzew i krzewów przez podział i odrosty korzeniowe, kopczykowanie, odkłady
- Prowadzenie rozmnażania z sadzonek: dokonywanie odpowiednich cięć z roślin matecznych i wysadzanie pędów do gruntu, w szklarniach, namiotach foliowych
- Prowadzenie produkcji podkładek oraz dokonywanie szczepień i okulizacji podkładek określonymi odmianami roślin
- Prowadzenie prac pielęgnacyjnych siewek, sadzonek oraz drzew i krzewów w czasie ich wzrostu (wzruszanie gleby, odchwaszczanie, nawadnianie, pogłówne nawożenie)
- Przeprowadzanie zabiegów ochrony roślin podczas rozmnażania i wzrostu materiału szkółkarskiego
- Dokonywanie cięć formujących w celu uzyskania właściwych przyrostów w rozwoju roślin
- Wyposażanie pomieszczeń dla zwierząt w sprzęt i urządzenia pomocnicze
- Zapewnianie odpowiedniej ilości i jakości pasz
- Karmienie zwierząt: porcjowanie i dawkowanie pasz, pojenie
- Wypasanie bydła (krów)
- Pomoc przy ważeniu zwierząt, ich przywożeniu i przewożeniu w inne miejsca
- Chwytanie, poskramianie i unieruchamianie zwierząt na potrzeby hodowlane, selekcyjne, higieniczne, weterynaryjne oraz znakowanie i przemieszczanie zwierząt
- Posługiwanie się prostymi narzędziami do obsługi zwierząt
- Obsługa sprzętu do karmienia i pielęgnacji zwierząt
- Obsługa sprzętu do dojenia krów oraz obróbki mleka
- Rozróżnianie podstawowych objawów chorobowych, schorzeń i zagrożeń środowiskowych powierzonych do opieki zwierząt i zgłaszanie ich do właściciela gospodarstwa
- Dbałość o czystość zwierząt i zagród: usuwanie odchodów, obornika lub gnojowicy, czyszczenie i odkażanie pomieszczeń
- Wykonywanie prac porządkowych na terenie gospodarstwa hodowlanego
- Przestrzeganie przepisów bhp, ppoż. I sanitarnych w celu uniknięcia chorób odzwierzęcych
PODGLĄD - Kierownik gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej
ryzyko zawodowe PN-N-18002









Przedstawiony podgląd dokumentacji ma charakter orientacyjny, którego celem jest unaocznienie jak skonstruowany jest plik który można zakupić,
a zakupiona dokumentacja będzie sie od niego znacząco różnić wartością merytoryczną.
Metoda PN-N-18002

Kierownik gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej - opis metody PN-N-18002
Metoda PN-N-18002 występuje w dwóch wersjach. Różnią się matrycą wartościowania ryzyka z podziałem na:
1. skalę pięciostopniową
2. skalę trójstopniową
Opisywna poniżej metoda PN-N-18002 dla stanowiska Kierownik gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej jest metodą w skali pięciostopniowej i taki produkt można tutaj zakupić. Skala pięciostopniowa w odróżnieniu do skali trójstopniowej obejmuje rozszerzone wartościowanie ryzyka, a tym samym jest bardziej dokładna.
W celu oceny zagrożenia stosuje dwa parametry:
1. Prawdopodobieństwo wystąpienia zagrożenia
2. Skutki - czyli inaczej ciężkość następstw
Powyższe parametry szacuje się na trzech poziomach: małym, średnim i dużym (ciężkość następstw - skutki) oraz mało prawdopodobne (małe), prawdopodobne (średnie) i wysoce prawdopodobne (duże) - prawdopodobieństwo.
Następnie w celu oszacowania ryzyka stosowana jest pięciostopniowa skala oceny ryzyka zawodowego: bardzo małe, małe, średnie, duże i bardzo duże.
Tabela wartościowania prawdopodobieństwa - PN-N-18002

Tabela wartościowania ciężkości następstw - PN-N-18002

Po określeniu wartości prawdopodobieństwa i ciężkości następstw, ryzyko określamy zgodnie z poniższą tabelką.
Matryca wartościowania ryzyka - PN-N-18002

Określone zgodnie z powyższą matrycą ryzyko dla danego zagrżenia analizujemy zgoznie z ostatnią poniższą tabelką.
Tabela wartościowania ryzyka - PN-N-18002

Więcje na temat metody PN-N-18002 znajdziesz we wpisie na naszym blogu.
Kierownik gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej - Przykładowe zagrożenie
Nazwa zagrożenia: Porażenie prądem elektrycznym do 1kV
Źródło zagrożenia: Obsługa urządzeń pod napięciem
Możliwe skutki: Ból, Skurcze mięśniowe, Zatrzymanie oddechu, Zaburzenia krążenia, Zaburzenia wzroku, słuchu, równowagi itp., Czasowa utrata przytomności, Migotanie komór mięśnia sercowego, Oparzenia tkanek wewnętrznych, Zwęglenie tkanek, Śmierć
Ciężkość następstw - skutki (S): D - Duże
Prawdopodobieństwo (P): M - Mało prawdopodobne
Ryzyko (R): Ś - Średnie
Oznacza to, że na stanowisku Kierownik gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej według metody PN-N-18002 ryzyko jest ŚREDNIE i uznaje się je za dopuszczalne - Zaleca się podjęcie działań niezbędnych do dalszego zmniejszenia ryzyka zawodowego.
Opisane powyżej tabele wartościowania oraz opis metody znajdziesz w zakupionej Ocenie Ryzyka Zawodowego dla zawodu Kierownik gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej metodą PN-N-18002.
![Grzegorz Wrzeszcz - [[nazwa_full]]](media/uploads/grzegorz-wrzeszcz-instrukcja.webp)
Cześć!
Nazywam się Grzegorz Wrzeszcz i od 2014 roku zawodowo zajmuję się BHP. Od tego czasu udało mi się opracować blisko 1500 różnych dokumentacji oceny ryzyka zawodowego metodą PN-N-18002 w tym również ryzyko zawodowe dla stanowiska Kierownik gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej, które możesz zakupić na tej stronie.
Jeżeli masz jakieś pytania odnośnie tego produktu to pisz śmiało lub dzwoń! Z przyjemnością odpowiem na wszystkie twoje pytania i rozwieję (mam nadzieję) wszelkie wątpliwości.
Parametry techniczne
Tytuł publikacji | Kierownik gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej - Ocena Ryzyka Zawodowego metodą PN-N-18002 |
Producent, autor | alleBHP |
Stanowisko | Kierownik gospodarstwa produkcji roślinnej i zwierzęcej |
Kod zawodu | 613002 - zgodnie z rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 7 sierpnia 2014 r. (Dz. U. z 2014 r. , poz. 1145) |
Metoda opracowania | PN-N-18002 - Polska Norma w skali pięciostopniowej |
Format | Standard A4 - 21 x 29,7 cm |
Liczba stron | około 25 stron formatu A4 |
Dział, kategoria | Ocena ryzyka zawodowego, Rolnicy produkcji towarowej |
Wersja elektroniczna | Plik DOCX - umożliwia edycję dokumentacji w programie Microsoft Office |
Dostępność wersji elektronicznej | W ciągu 5 minut od dokonania zakupu |
Wersja papierowa (książkowa) |
|
Dostępność wersji papierowej | Dostępna od ręki, wysyłka w 24h |
Zgodność | Opracowana zgodnie z obowiązującymi przepisami dot. Oceny Ryzyka Zawodowego (Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy; Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy). Dokumentacja w pełni akceptowalna przez Państwową Inspekcję Pracy oraz Państwową Inspekcję Sanitarną. |
Ocena klientów | - ponad 99% pozytywnych opinii |
Stanisław Gałkowski
04-12-2020
Ok polecam innym aby zakupowali przygotowane opracowania