Logowanie

Podaj prawidłowy login oraz hasło!
Logowanie przebiegło pomyślnie!

Nie masz jeszcze konta?

Metoda 5-ciu kroków (FIVE STEPS)

Metoda 5-ciu kroków (FIVE STEPS)

Metoda 5-ciu kroków często jest mylona (również przez gogole) z pojęciem "ocena ryzyka zawodowego w pięciu krokach", którą opisuję tutaj nieco szerzej niż większość serwisów informacyjnych.

Metoda FIVE STEPS jest koleną rozbudowaną metodą szacowania ryzyka zawodowego, która wykorzystuje cztery parametry. Wartość ryzyka otrzymujemy przez przemnożenie przez siebie wszystkich parametrów i porównaniu wyniku z tabeą wartościowania ryzyka.

Wzór szacowania ryzyka zawodowego metodą RISK SCORE:

R = P x F x S x I

gdzie:

R - wartość ryzyka

P - prawdopodobieństwo wystąpienia zdarzenia 

F - ekspozycja na zagrożenie

S - wielkość skutków

I - ilość osób narażonych na zagrożenie

Duża liczba parametrów daje nam gwarancję wysokiej jakości otrzymanego wyniku, a przejrzyste wartościowanie pozwala z łatwością odnaleźć się przy ocenianiu ryzyka zawodowego.

Wartościowanie prawdopodobieństwa

Metoda 5-ciu kroków (FIVE STEPS) 0

Wartościowanie ekspozycji

Metoda 5-ciu kroków (FIVE STEPS) 1

Wartościowanie skutków

Metoda 5-ciu kroków (FIVE STEPS) 2

Wartościowanie ilości osób narażonych

Metoda 5-ciu kroków (FIVE STEPS) 3

Wartościowanie ryzyka

Metoda 5-ciu kroków (FIVE STEPS) 4

Przykład zastosowania metody FIVE STEPS

Przykładowe stanowisko: Dziennikarz
Przykładowe zagrożenie: Napad / agresja
Źródło zagrożenia: Osoby udzielające wywiady, osoby trzecie (napad rabunkowy)
Możliwe skutki: Powierzchowne urazy, pobicie, złamania, śmierć

P = 1 pkt - Bardzo mało prawdopodobne, ale możliwe
F = 6 pkt - Ciągle
S = 15 pkt - Śmierć
I = 1 pkt - 1-2 osoby

R = 1 x 6 x 15 x 1 = 90 pkt

Poziom ryzyka - Wysokie, dopuszczalne - Zaleca się podjęcie działań niezbędnych do dalszego zmniejszenia ryzyka zawodowego.


Grzegorz Wrzeszcz
środa, 26 Kwietnia 2017

Czytaj inne wpisy

Temperatury przechowywania środków spożywczych

Temperatury przechowywania środków spożywczych

Środki nietrwałe mikrobiologiczne są dostępne niemal w każdym obiekcie z tzw. sektora spożywczego, a co za tym idzie niemal każdy obiekt typu sklep czy restauracja musi przechowywać je w odpowiednich warunkach. Jakich? Tego dowiesz się z tego artykułu.


8 Październik 2021

Słownik pojęć HACCP

Słownik pojęć HACCP

Nadszedł w Twoim życiu moment, że zaczynasz interesować się tematyką HACCP i GHP/GMP, ale podczas rozmowy z nami lub innymi firmami słyszysz jakiś dziwny bełkot i niecodzienne nazewnictwo? Jesteś w idealnym miejscu aby to zmienić.


8 Październik 2021

Co to jest system HACCP?

Co to jest system HACCP?

W sanepidzie powiedzieli Ci, że musisz mieć drożony system HACCP, ale nie wiesz co to jest? Ten artykuł Ci wszystko wyjaśni.


8 Październik 2021

Czym jest ocena ryzyka zawodowego?

Czym jest ocena ryzyka zawodowego?

Ty, jako pracodawca, jesteś zmuszony do informowania personelu o ryzykach, jakie mogą wystąpić w pracy. O tym, że twój pracownik został przeszkolony i zna wszelkie zagrożenia, powinna dowodzić dokumentacja ocena ryzyka zawodowego (art. 226 Kodeks Pracy oraz par. 39a 8 ust. 1 rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki społecznej w sprawie ogólnych przepisów BHP).


19 Maj 2020

Wzorowa ocena ryzyka zawodowego

Wzorowa ocena ryzyka zawodowego

Na początku warto zaznaczyć, że nie istnieje jeden wzór oceny ryzyka zawodowego, nawet dla takiego samego stanowiska. Sekretarka sekretarce niewówna! Jest natomiast szereg informacji, które musi zawierać KAŻDA ocena ryzyka zawodowego.


27 Kwiecień 2017
facebook sklep alleBHP.pl
Zamów rozmowę
×
Zamów rozmowę z ekspertem
Grzegorz Wrzeszcz
Inspektor ds. BHP

Oddzwaniamy pon - pt
w godzinach 8:30-15:30.
ZAMÓW ROZMOWĘ
Podaj imię i nazwisko!
Podaj numer telefonu!
Zaznacz zgodę na przetwarzanie danych!
Dziękujemy za wysłanie formularza.
Skontaktujemy się z Tobą w najszybszym mozliwym czasie!
Twoje imię i nazwisko
Twój numer telefonu

Nasz sklep internetowy korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z regulaminem oraz polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Lubię ciastka!
×
Darmowa instrukcja BHP
Instrukcja BHP przy obsłudze komputera z monitorem ekranowym
INSTRUKCJA BHP ZA DARMO!
Podaj prawidłowy adres e-mail!
Zaznacz zgodę na przetwarzanie danych!
Dziękujemy za wysłanie formularza.
Na podany adres e-mail wysłaliśmy Ci darmową instrukcję BHP!

Zostaw nam swój adres e-mail
i pobierz darmową instrukcję w wersji elektronicznej!

Dodaj do koszyka
Dodano do koszyka: 1 szt.
×
Dodaj do koszyka
-
+
wybierz opcję produktu cena
×
Nieoczekiwany błąd! Powiadom nas o tym :-)
×
Dodaj do koszyka
Przykro nam, ale produkt jest niedostępny ;-(