Logowanie

Podaj prawidłowy login oraz hasło!
Logowanie przebiegło pomyślnie!

Nie masz jeszcze konta?

Metoda RISK SCORE

Metoda RISK SCORE

Bardzo popularna i lubiana w polsce, metoda szacowania ryzyka, która w matematyczny sposób szacuje wartość zagrożenia.

Metoda RISK SCORE jest prostą metodą, w której wykorzystuje się trzy parametry mierzenia ryzyka: skutki/straty (S), ekspozycja (E), i prawdopodobieństwo (P). Wartościowanie ryzyka następuję poprzez przemnożenie wartości punktacyjnych z każdego parametru. Ciekawostką tej metody jest mierzenie możliwych skutków na straty materialne/finansowe, które w praktyce nijak ma się do polskiej rzeczywistości. Wynika to z faktu przeliczania wszystkiego na finanse w kraju, w którym ta metoda powstała (Stany Zjednoczone).

Wzór szacowania ryzyka zawodowego metodą RISK SCORE:

R = S x E x P

gdzie:

R - wartość ryzyka

S - skutki, straty wynikające z wystąpienia zagrożenia  

E - ekspozycja na zagrożenie  

P - prawdopodobieństwo wystąpienia zdarzenia

Dużym atutem tej metody jest zastosowanie parametru z ekspozycją danego zagrożenia oraz szeroki wachlarz wartości dla każdego z parametrów. Dzięki temu wynik jest bardzo dokładny przy dokonywaniu oceny ryzyka zawodowego. Osobiście uważam tę metodę za najdokładniejszą i bardzo lubię pracować przy tworzeniu oceny ryzyka zawodowego tą metodą.

Wartościowanie skutków

Metoda RISK SCORE 0

Wartościowanie ekspozycji

Metoda RISK SCORE 1

Wartościowanie prawdopodobieństwa

Metoda RISK SCORE 2

Po zebraniu wszystkich parametrów dla danego zagrożenia dokonujemy obliczenia (mnożenia) według podanego wcześniej wzoru, a iloczyn (wynik) porównujemy z poniższą tabelą wartościowania ryzyka. Ostateczne określenie ryzyka grupujemy w pięciu wartościach przy czym dwa ostatnie wyniki (iloczyn powyżej 200 pkt.) dają ryzyko NIEDOPUSZCZALNE.

Wartościowanie ryzyka

Metoda RISK SCORE 3

Przykład zastosowania metody RISK SCORE

Przykładowe stanowisko: Krawcowa (krawiec)
Przykładowe zagrożenie: Ostre narzędzia i przedmioty
Źródło zagrożenia: Igły, nożyczki, narzędzia krawieckie
Możliwe skutki: Skaleczenia, otarcia, przekłucia

S = 3 pkt - Średnie, może spowodować nieobecność w pracy
E = 10 pkt - Ekspozycja stała
P = 3 pkt - Praktycznie możliwe

R = 3 x 10 x 3 = 90 pkt

Ryzyko - Istotne, dopuszczalne - Potrzebne zmniejszenie ryzyka.


Grzegorz Wrzeszcz
środa, 26 Kwietnia 2017

Czytaj inne wpisy

Temperatury przechowywania środków spożywczych

Temperatury przechowywania środków spożywczych

Środki nietrwałe mikrobiologiczne są dostępne niemal w każdym obiekcie z tzw. sektora spożywczego, a co za tym idzie niemal każdy obiekt typu sklep czy restauracja musi przechowywać je w odpowiednich warunkach. Jakich? Tego dowiesz się z tego artykułu.


8 Październik 2021

Słownik pojęć HACCP

Słownik pojęć HACCP

Nadszedł w Twoim życiu moment, że zaczynasz interesować się tematyką HACCP i GHP/GMP, ale podczas rozmowy z nami lub innymi firmami słyszysz jakiś dziwny bełkot i niecodzienne nazewnictwo? Jesteś w idealnym miejscu aby to zmienić.


8 Październik 2021

Co to jest system HACCP?

Co to jest system HACCP?

W sanepidzie powiedzieli Ci, że musisz mieć drożony system HACCP, ale nie wiesz co to jest? Ten artykuł Ci wszystko wyjaśni.


8 Październik 2021

Czym jest ocena ryzyka zawodowego?

Czym jest ocena ryzyka zawodowego?

Ty, jako pracodawca, jesteś zmuszony do informowania personelu o ryzykach, jakie mogą wystąpić w pracy. O tym, że twój pracownik został przeszkolony i zna wszelkie zagrożenia, powinna dowodzić dokumentacja ocena ryzyka zawodowego (art. 226 Kodeks Pracy oraz par. 39a 8 ust. 1 rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki społecznej w sprawie ogólnych przepisów BHP).


19 Maj 2020

Wzorowa ocena ryzyka zawodowego

Wzorowa ocena ryzyka zawodowego

Na początku warto zaznaczyć, że nie istnieje jeden wzór oceny ryzyka zawodowego, nawet dla takiego samego stanowiska. Sekretarka sekretarce niewówna! Jest natomiast szereg informacji, które musi zawierać KAŻDA ocena ryzyka zawodowego.


27 Kwiecień 2017
facebook sklep alleBHP.pl
Zamów rozmowę
×
Zamów rozmowę z ekspertem
Grzegorz Wrzeszcz
Inspektor ds. BHP

Oddzwaniamy pon - pt
w godzinach 8:30-15:30.
ZAMÓW ROZMOWĘ
Podaj imię i nazwisko!
Podaj numer telefonu!
Zaznacz zgodę na przetwarzanie danych!
Dziękujemy za wysłanie formularza.
Skontaktujemy się z Tobą w najszybszym mozliwym czasie!
Twoje imię i nazwisko
Twój numer telefonu

Nasz sklep internetowy korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z regulaminem oraz polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Lubię ciastka!
×
Darmowa instrukcja BHP
Instrukcja BHP przy obsłudze komputera z monitorem ekranowym
INSTRUKCJA BHP ZA DARMO!
Podaj prawidłowy adres e-mail!
Zaznacz zgodę na przetwarzanie danych!
Dziękujemy za wysłanie formularza.
Na podany adres e-mail wysłaliśmy Ci darmową instrukcję BHP!

Zostaw nam swój adres e-mail
i pobierz darmową instrukcję w wersji elektronicznej!

Dodaj do koszyka
Dodano do koszyka: 1 szt.
×
Dodaj do koszyka
-
+
wybierz opcję produktu cena
×
Nieoczekiwany błąd! Powiadom nas o tym :-)
×
Dodaj do koszyka
Przykro nam, ale produkt jest niedostępny ;-(