Aparatowy produkcji octu - Wydatek energetyczny metodą LEHMANNA
Spis treści
- Opis - wydatek energetyczny - Aparatowy produkcji octu
- Dostępne wersje analizy wydatku energetycznego
- Zawartość dokumentacji wydatku energetycznego
- Opis zawodu - Aparatowy produkcji octu
- Obowiązki na stanowisku pracy Aparatowy produkcji octu
- Podgląd analizy wydatku energetycznego Aparatowy produkcji octu
- Parametry techniczne
Aparatowy produkcji octu - wydatek energetyczny metodą Lehmanna
Aparatowy produkcji octu - Wydatek energetyczny metodą LEHMANNA jest to gotowa wzorcowa dokumentacja analizy wydatku energetycznego dla tego stanowiska. Jedyne co pozostaje w Twojej gestii to dopasować (w razie potrzeby), wydrukować i podpisać dokument.
Niniejszy produkt jest kompletną dokumentacją wydatku energetycznego dla Aparatowy produkcji octu, które to stanowisko jest zawarte w Polskiej Klasyfikacji Zawodów zgodnie z najnowszym rozporządzeniem i obowiązuje od 1 Stycznia 2015 r. Stanowisko to posiada odpowiedni kod zawodu 816002 sklasyfikowany w rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 7 sierpnia 2014 r. (Dz. U. z 2014 r. , poz. 1145).
Dokumentacja ryzyka zawodowego dla aparatowego produkcji octu zawiera wszystkie najważniejsze i niezbędne elementy.
Dostępne wersje analizy wydatku energetycznego dla Aparatowy produkcji octu:
- Elektroniczna (.doc/.docx/.odt/.pdf) - daje możliwość dokonywania zmian w dokumentacji w razie zajścia takiej potrzeby.
- Papierowa - gotowy wydruk przygotowany do podpisu przez pracodawcę i pracownika w miękkiej oprawie.
Zakupując niniejszą dokumentację analizy wydatku energetycznego w wersji elektronicznej masz możliwość wielokrotnego wydruku tej dokumentacji oraz w razie zaistnienia takiej potrzeby edycji dokumentu.
Aparatowy produkcji octu
zawartość analizy wydatku energetycznego
- Strona tytułowa.
- Pełna karta stanowiska pracy: (opis czynności, ogólna charakterystyka, używane maszyny i narzędzia na stanowisku pracy Aparatowy produkcji octu, sposób i miejsce wykonywania pracy).
- Opis metody Lehmanna użytej do oszacowania wydatku energetycznego
- Chronometraż - fotografia dnai roboczego
- Łączna ocena wydatku energetycznego z podziałem na płeć pracownika
- Ocena słowna dla otrzymanego wyniku uwzględniając płeć oraz wiek pracownika
- Dokumentacja składa się z około 25 stron w fotmacie A4.
Ponadto dokumentacja zawierać będzie Ocenę Ryzyka Zawodowego na stanowisku Aparatowy produkcji octu w tym:
- Dokładny opis metody wraz z matrycą mierzenia ryzyka - PN-N-18002.
- Identyfikacja zagrożeń - pełen wykaz czynników z odpowiednim ich podziałem (fizyczne, pyły i pary, chemiczne, biologiczne, uciążliwe i niebezpieczne).
- Szczegółowe karty zagrożeń dla Aparatowy produkcji octu zawierające pełne szacowanie ryzyka metodą PN-N-18002
- Wykaz działań korygujących zagrożenia oraz odpowiedzialności za to.
- Wykaz pracowników zatrudnionych na danym stanowisku.
Opis zawodu - Aparatowy produkcji octu
Obsługuje i nadzoruje urządzenia do produkcji octu; prowadzi proces produkcji w oparciu o obowiązującą dokumentację (normy, specyfikacje, procedury, instrukcje), przestrzegając przepisów higieniczno-sanitarnych, bhp i ppoż.
Obowiązki na stanowisku pracy Aparatowy produkcji octu
- Obsługiwanie urządzeń produkcyjnych, takich jak: pompy, tworniki octu (acetatory, generatory), mieszalniki do pożywek i materiałów pomocniczych, waga, urządzenia filtrujące
- Sporządzanie denaturatu octowego i zacieru do produkcji octu (brzeczki fermentacyjnej)
- Prowadzenie fermentacji metodą ociekową w generatorach lub metodą wgłębną w acetatorach
- Bieżąca kontrola pracy tworników, utrzymywanie zadanych parametrów pracy (temperatury, napowietrzania, cyrkulacji itp.)
- Oznaczanie mocy octu oraz pobieranie prób do oznaczeń w laboratorium
- Zmiana szarży w twornikach, przetłaczanie octu surowego do dalszej obróbki
- Prowadzenie procesu klarowania, filtrowania, normalizacji i utrwalania octu oraz kierowanie octu znormalizowanego do zbiorników magazynowych
- Prowadzenie zapisów z przebiegu produkcji zgodnie z obowiązującymi procedurami (dziennik kontroli procesu fermentacji w twornikach, dokumentacja przychodu i rozchodu octu i alkoholu etylowego)
- Nadzorowanie sprawności technicznej urządzeń produkcyjnych i sprzętu kontrolno-pomiarowego
- Informowanie przełożonego o awariach i usterkach urządzeń oraz wszelkich nieprawidłowościach w przebiegu procesu fermentacji
- Utrzymywanie w czystości urządzeń i hali produkcyjnej
- Usuwanie drobnych uszkodzeń występujących w czasie pracy urządzeń
- Nadzorowanie innych pracowników
PODGLĄD - Aparatowy produkcji octu
analiza wydatku energetycznego LEHMANNA
Przedstawiony podgląd dokumentacji ma charakter orientacyjny, którego celem jest unaocznienie jak skonstruowany jest plik który można zakupić,
a zakupiona dokumentacja będzie sie od niego znacząco różnić wartością merytoryczną.
Cześć!
Nazywam się Grzegorz Wrzeszcz i od 2014 roku zawodowo zajmuję się BHP. Od tego czasu udało mi się opracować blisko 1500 różnych dokumentacji wydatku energetycznego metodą LEHMANNA w tym również wydatek energetyczny dla stanowiska Aparatowy produkcji octu, które możesz zakupić na tej stronie.
Jeżeli masz jakieś pytania odnośnie tego produktu to pisz śmiało lub dzwoń! Z przyjemnością odpowiem na wszystkie twoje pytania i rozwieję (mam nadzieję) wszelkie wątpliwości.
Parametry techniczne
Tytuł publikacji | Aparatowy produkcji octu - Wydatek energetyczny metodą LEHMANNA |
Producent, autor | alleBHP |
Stanowisko | Aparatowy produkcji octu |
Kod zawodu | 816002 - zgodnie z rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 7 sierpnia 2014 r. (Dz. U. z 2014 r. , poz. 1145) |
Metoda opracowania | LEHMANNA |
Format | Standard A4 - 21 x 29,7 cm |
Liczba stron | około 25 stron formatu A4 |
Dział, kategoria | Wydatek energetyczny, Wydatek energetyczny |
Wersja elektroniczna | Plik DOCX - umożliwia edycję dokumentacji w programie Microsoft Office |
Dostępność wersji elektronicznej | W ciągu 5 minut od dokonania zakupu |
Wersja papierowa (książkowa) |
|
Dostępność wersji papierowej | Dostępna od ręki, wysyłka w 24h |
Zgodność | Opracowana m.in. zgodnie z obowiązującymi przepisami dot. Oceny Ryzyka Zawodowego (Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy; Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy). Dokumentacja w pełni akceptowalna przez Państwową Inspekcję Pracy oraz Państwową Inspekcję Sanitarną. |
Ocena klientów | - ponad 99% pozytywnych opinii |