+48 535 385 285        biuro@allebhp.pl

NASZ SKLEP

Darmowa dostawa


Dla zamówień powyżej 150 zł!

O szczegóły zapytaj sprzedawcę!

Szybki kontakt


biuro@allebhp.pl


+48 535 385 285

pon - pt
9:00 - 16:00

Słownik pojęć HACCP i GHP/GMP

Słownik pojęć HACCP i GHP/GMP

Nadszedł w Twoim życiu moment, że zaczynasz interesować się tematyką HACCP i GHP/GMP, ale podczas rozmowy z nami lub innymi firmami słyszysz jakiś dziwny bełkot i niecodzienne nazewnictwo? Jesteś w idealnym miejscu aby to zmienić.

Zanim jednak przejdziesz do właściwej treści niniejszego artykułu weź głęboki oddech, a najlepiej trzy. Zamknij oczy, zrelaksuj się i pomyśl: "Czy w ogóle jest Ci to w życiu potrzebne?". A teraz jak już masz pewność, że chcesz to przeczytać to zapraszam do zapoznania się z poniższymi zagadnieniami. Warto tutaj podkreślić, że z pewnością poniższy słownik nie wyczerpuje w 100% tematu, ale jest dobrym początkiem i wyjasnieniem wielu podstawowych zwrotów :-)

 

System HACCP

System pozwalający na identyfikację, ocenę i kontrolę zagrożeń, które są istotne dla bezpieczeństwa żywności.

 

Kontrolowanie/nadzorowanie

Podejmowanie wszystkich koniecznych działań na rzecz zapewnienia i utrzymania zgodności z kryteriami ustalonymi w Planie HACCP.

 

Kontrola/nadzór/sterowanie

Stan, w którym przestrzegane są właściwe procedury i spełniane są dane kryteria.

 

Środek kontrolny

Każde działanie i działalność, które mogą być wykorzystane do zapobiegania lub wyeliminowania zagrożenia bezpieczeństwa żywności lub do jego redukcji do poziomu akceptowalnego.

 

Działania korygujące

Każde działanie podejmowane w wypadku, gdy wyniki monitorowania w CCP wskazują na utratę kontroli.

 

CCP – Critical Control Point – Krytyczny Punkt Kontroli

Miejsce, w którym może być zastosowana kontrola, która jest niezbędna do zapobiegnięcia lub wyeliminowania zagrożenia bezpieczeństwa żywności lub do zredukowania tego zagrożenia do poziomu akceptowalnego.

 

Graniczna wartość Krytyczna/limit krytyczny/wartość parametru krytycznego

Kryterium, które oddziela poziom akceptowalny od nieakceptowanego.

 

Odchylenie

Brak osiągnięcia zgodności z wartością parametru krytycznego. 

 

Schemat procesu technologicznego

Systematyczne przedstawienie kolejności etapów lub operacji w produkcji lub przetwórstwie określonych produktów żywnościowych.

 

Zagrożenie

Czynnik biologiczny, chemiczny lub fizyczny lub warunek, który może być potencjalnie niebezpieczny dla zdrowia.

 

Analiza zagrożeń

Proces zbierania i oceniania informacji dotyczących zagrożeń i warunków prowadzących do ich powstania mający na celu podjecie decyzji, które z nich – ze względu na swoje istotne znaczenie dla bezpieczeństwa żywności powinny być uwzględnione w Planie HACCP.

 

Monitorowanie

Prowadzenie, według zaplanowanej kolejności, obserwacji lub pomiarów parametrów kontrolnych celem określenia czy CCP znajduje się pod nadzorem.

 

Etap/krok

Punkt, procedura, operacja lub stadium w łańcuchu żywieniowym od surowca zaczynając, przez produkcję podstawową, aż do bezpośredniej konsumpcji.

 

Weryfikacja

Stosowanie dodatkowych, innych niż podczas monitorowania, metod, procedur oraz badań w celu określenia zgodności z Planem HACCP.

 

Strefa czysta

Strefa, w której żywność w żadnym stopniu lub w stopniu niewielkim jest narażona na zanieczyszczenia i zakażenia.

 

Strefa brudna

Strefa, w której ryzyko zanieczyszczenia i zakażenia żywności jest duże.

 

GMP – Good Manufacturing Practice – Dobra Praktyka Produkcyjna

Zbiór metod i procedur postępowania zawierających w sobie podstawowe wymagania dotyczące głównych założeń budowlanych, technicznych, technologicznych, wyposażenia, praktyk produkcyjnych, operacyjnych, personelu, higieny I mycia, które są niezbędne do wyprodukowania żywności bezpiecznej o dobrej jakości zdrowotnej.

 

Księga HACCP

Dokument opisujący system HACCP w zakładzie. 

 

Plan HACCP

Dokument przygotowany zgodnie z zasadami HACCP w celu opanowania zagrożeń, które są istotne dla bezpieczeństwa żywności. 

 

Księga GMP

Dokument opisujący sposób wdrożenia i utrzymania GMP w zakładzie.

 

Księga GHP

Dokument opisujący sposób wdrożenia i utrzymania GHP w zakładzie.

 

Księga Kontroli Szkodników

Dokument opisujący sposób i metody nadzoru nad szkodnikami w zakładzie, w tym nad gryzoniami, owadami, ptactwem.

 

Procedura

Określony sposób przeprowadzania etapu działania lub etapu procesu.

 

Instrukcja

Określony szczegółowy sposób przeprowadzania etapu działania lub etapu procesu.

 

Zapis

Dokument, w którym przedstawiono wyniki lub dowody przeprowadzonych działań. 

 

Specyfikacja

Dokument, w którym podano wymagania odnośnie surowców, wyrobu gotowego, opakowań, dodatków dla produkcji.

 

i to by było chyba na tyle ;-) Widzisz? Wszystko jakby stało sie jasniejsze i bardziej oczywiste.


Grzegorz Wrzeszcz
Czwartek, 9 Maja 2019

Zobacz także

Wzorowa ocena ryzyka zawodowego

Na początku warto zaznaczyć, że nie istnieje jeden wzór oceny ryzyka zawodowego, nawet dla takiego samego stanowiska. Sekretarka sekretarce niewówna! Jest natomiast szereg informacji, które musi zawierać KAŻDA ocena ryzyka zawodowego.

czytaj więcej

Podstawowe błędy pracodawców z punktu widzenia BHP

Co roku na świecie dochodzi do ponad 270 milionów wypadków przy pracy, z których aż 350 tysięcy to wypadki śmiertelne. Zgodnie z trendem na światowym rynku pracy, międzynarodowe firmy wprowadzają kolejne procedury bezpieczeństwa, które mają chronić zatrudnionych, jednak nasz kraj pozostaje w tyle.

czytaj więcej

Szkolenia BHP przy umowie zlecenie

Kodeks pracy nakłada na Ciebie, jako pracodawcę, obowiązek zapewnienia swoim pracownikom bezpiecznych i higienicznych warunków pracy – obejmuje on osoby zatrudnione na umowę o pracę oraz osoby fizyczne, wykonujące pracę na podstawie umowy zlecenie. Jednak czy szkolenie BHP jest koniecznie przy umowie zlecenie?

czytaj więcej

BHP-owiec to ZŁO w czystej postaci!

„Ten wstrętny BHP-owiec znów wtrąca nam się w robotę!” „Biurowi nie znają życia i ustalają durne przepisy!” „Przez te debilne zakazy marnujemy czas!” Tego typu teksty, to w polskich zakładach pracy codzienność. Czy rzeczywiście najlepiej oddać wszystko w ręce fachowców i wolnego rynku, a selekcja naturalna zrobi swoje?

czytaj więcej

TOP 7 niezbędnych instrukcji BHP w każdej firmie!

Bezpieczeństwo i Higiena Pracy od zawsze kojarzą się z niebezpiecznymi zawodami, wielkimi halami fabrycznymi czy placami budowy, na których o wypadek nie trudno. Wielu właścicieli małych i średnich firm ignoruje przepisy BHP w biurach, a instrukcje bezpiecznego korzystania z drukarki budzą powszechną wesołość. Niesłusznie.

czytaj więcej

Pobierz darmową instrukcję BHP

przy obsłudze komputera z monitorem ekranowym

Wiadomość została wysłana na podany adres e-mail.
Sprawdź swoją skrzynkę pocztową i pobierz darmową instrukcję BHP!
facebook alleBHP.pl
Zamów rozmowę
×
Zamów rozmowę z ekspertem Grzegorz Wrzeszcz
Inspektor ds. BHP

Oddzwaniamy
w dni robocze (pn-pt)
w godzinach 9-16.

ZAMÓW ROZMOWĘ

Podaj imię i nazwisko!
Podaj numer telefonu!
Zaznacz zgodę na przetwarzanie danych!
Dziękujemy za wysłanie formularza.

Nasz Inspektor ds. BHP skontaktuje się z Tobą najszybciej jak to będzie możliwe.
  • Twoje imię i nazwisko
  • Twój numer telefonu

Nasz sklep internetowy korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z regulaminem oraz polityką prywatności.

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Akceptuję ciasteczka!
×

Instrukcja BHP przy obsłudze komputera z monitorem ekranowym
INSTRUKCJA BHP ZA DARMO!

Zostaw nam swój adres e-mail i pobierz darmową instrukcję w wersji elektronicznej!